Kultúra

2015.05.06. 15:08

Agyalós zenék a KMI-ben

Dunaújváros - Szombaton este ismét izgalmas szellemi kalandra és egyben zenei utazásra hív a Kortárs Művészeti Intézet zenei sorozata: Trigger Vol 2.

Szabó Szabolcs

Alapozásként idézzük Nagy Ákos, az est egyik fellépőjének az ica-d.hu oldalon is olvasható ajánló-bevezetőjét: A tudomány jelenlegi állása szerint az ember képes külső ingerek révén módosítani az agyában zajló folyamatokat. Az e köré épülő úgynevezett brainwave synchronization az agynak azon a képességén alapul, hogy EEG-frekvenciáját (az agyhullámot) a legerősebb külső inger frekvenciája felé tolja el. Lehetnek-e ezek a külső ingerek zenei ingerek? Lehetséges-e olyan zajkomponensű hangmintákkal dolgozni, amik egy másfajta akusztikai és illuzórikus térben zeneivé válnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén végezzük mikroszkopikus alapkutatásainkat.

Fotó: Ady Géza

Az ember alkotta zene egyenrangú bármilyen más természeti jelenséggel. Gondoljunk csak a víz, a föld, a levegő, a lombok, a madarak zenéjére. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a természettől tanultunk zenélni!

A rigók közel 3000 dallamot ismernek, és ezeket még variálni, tropizálni is képesek. Egy bármilyen hangzó környezet mindenkire hat, vagyis mindenféle monoton zaj, ricsaj idővel átlép a tudatküszöbön.

Ha elkezdünk rá figyelni, egy sor dallamot, ritmust kihallhatunk belőle. Innentől már csak egy egyszerű lépés, és máris rájövünk, hogy mi magunk nemcsak befogadói, de létrehozói is vagyunk a bennünket körülölelő környezetnek, az abban zajló eseményeknek.

Azáltal, hogy mi szűrjük meg és alakítjuk tapasztalataink és benyomásaink által, érzékszerveinken keresztül a világot.

A Trigger - Avagy Utazás a Koponyák Körül Vol 2. címmel jelentkező esten közreműködnek: Baráth Bálint - elektronika, Fridrich Dávid - gitár, slide gitár, Nagy Ákos - elektronika, perkák, hangmérnök: Horváth Tamás. A belépés díjtalan.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!