Sport

2013.08.05. 06:39

Minden szinten siker a sárkányhajó-világbajnokság

Szeged július 23. és 28. között a sárkányhajó-világbajnokság lázában égett. Ez nem csoda, hiszen több mint háromezer versenyző vett részt a viadalon.

Agárdy Csaba

Közülük háromszázhuszonöt magyar volt, ebből harminchét dunaújvárosi, akik remekül szerepeltek. De nemcsak a tiszai versenypályán voltak eredményesek a mieink, hanem a rendezésben is. Ez pedig többek között egy dunaújvárosi cégnek, az Euroshow Kft.-nek is köszönhető volt. A cég nem ismeretlen a sport területén, hiszen például Dunaújvárosban évek óta ők szervezik a Nagy Sportágválasztót. De honnan a kötődés a sport iránt, kérdeztük a kft. ügyvezető igazgatójától, Pető Zsolttól?

A magyar csapat Szeged belvárosában. Kis képünkön Pethő Zsolt, aki a világbajnokság szervezéséből vette ki részét

– A sportmúltam szinte törvényszerűvé tette, hogy sportrendezvények szervezésével is foglalkozzunk. Régebben az MTK-ban és a Dunaferrben kenuztam. A lányom és a fiam a Dunaferrben kajakozik, illetve kenuzik. A kajak-kenu sportággal való kapcsolatom jóvoltából kerültem képbe a sárkányhajósoknál. Járosi Péterrel, a Magyar Sárkányhajó Szövetség általános elnökhelyettesével többször is tárgyaltunk, így merült fel, hogy vegyük ki részünket a sárkányhajózásból is. A 2013-as világbajnokság rendezési jogát Magyarország kapta meg, és az egyik szervezőnek a mi cégünket kérték fel.

– A múlt heti viadalra csak versenyzőből több mint háromezer érkezett Szegedre, tehát egyáltalán nem volt könnyű, hogy sikeresen lássák el a feladatukat...

– Azt egy szóval sem mondhatom, hogy könnyű helyzetünk volt. Minden technikai feltételt mi biztosítottunk, a legbonyolultabb feladatunk talán a hatósági ügyintézés volt. A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, a szegedi polgármesteri hivataltól, a légügyi hatóságtól, az ÁNTSZ-től, hogy csak néhány hivatalt soroljak fel, mindenkitől engedélyt kellett kérnünk. Csak az engedélyeztetések két hónapot vettek igénybe.

– Mekkora csapattal végezték el a munkát?

– Vabják Kitti vezetésével Dunaújvárosból hat ember szervezte meg a világbajnokságot, de a lebonyolítási csapatunk létszáma kétszáz felett volt. Szükség is volt erre, hiszen huszonhárom országból, háromezerhetven versenyző érkezett Szegedre. Minden nap reggel kilenctől este hét óráig tíz percenként indultak a futamok, ez összesen háromszáz rajtot jelent.

– Sikerült végül ezt a hatalmas feladatot mindenféle bonyodalom nélkül megoldani?

– Zökkenőmentesen lezajlott az esemény. Ez azért is öröm számunkra, mert nemcsak a cégünknek, hanem az egész országnak jó hírét keltettük. Elég csak azt megjegyeznem, hogy Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Kanadából is háromszáz felett volt az indulók száma, és ők mind elégedetten utaztak haza. Büszkék vagyunk arra, hogy a szegedi világbajnoksággal párhuzamosan a munkatársaink másik fele a Tusványoson megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen dolgozott – ott is mindenki megelégedésére. Az országban sok fontos, jelentős eseménynek voltunk már a házigazdái, büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legjobb rendezvényszervező cége a miénk, és ez itt van Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!