Sport

2013.05.22. 14:20

Pekingbe készülnek a vízilabdázók

Dunaújváros – A női vízilabda-bajnokság befejeztével nem minden játékosnak ért véget a szezon, ugyanis jönnek a válogatott feladatok. Világbajnokság, Világliga döntő és Universiade a dunaújvárosiak előtt.

Gallai Péter

A múlt héten eldőltek az érmes helyezések a Vodafone női OB I-ben, az arany az Egeré lett, másodikként a Szentes végzett, a harmadik pedig a Dunaújvárosi Főiskola-Mex Motors alakulata lett. A pontvadászat után már a válogatott szereplések lesznek a főszerepben, azaz az érdekeltek nem sok pihenőt kaptak, mindössze egy hetük volt a lazításra.

Merész András felnőtt szövetségi kapitány május 26-tól kezdi meg a közös munkát Budapesten a spanyolországi világbajnokságra és a Világliga döntőjére készülő csapatokkal, de ekkortól dolgozik együtt az oroszországi Universiadéra készülő keret is. A július-augusztusi vb-re tizennyolc játékossal vág neki a kapitány, közülük kerül ki az a tizenhárom vízilabdázó, aki még előtte, a Világliga június 1. és 6. között megrendezendő pekingi Szuperdöntőjében is szerepelhet, amelyre május 29-én utazik ki a csapat.

Világligára és Universiadéra utaznak a vízilabdázó hölgyek

Az előzetes, bő világbajnoki keretben négy DF játékos, Kasó Orsolya, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, valamint Menczinger Kata kapott helyet, de a spanyolországi légióst, a tősgyökeres Szücs Gabriellát is illendő megemlíteni. Közülük Kasó és Menczinger tagja a Világliga együttesnek, Kazanyba pedig Ács Timea és Poszkoli Rita készülhet a DF-MM klubjából, itt az olimpia után a második legnagyobb multi-sport eseményt, a felsőoktatási világjátékokat július 6. és 17. között rendezik meg, amelyen tizenkétezer sportoló vesz majd részt.

A női vízilabdázók az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Franciaországgal játszanak a továbbjutásért a csoportjukban. A magyar válogatott legutóbb a 2009-es belgrádi viadalon szerepelt, az együttes akkor egészen a döntőig menetelt. Ez a cél most is, bár Merész András nem ismeri, az ellenfelek milyen erős kerettel érkeznek. Mint a kapitány megfogalmazta, az eredményesség érdekében nem helyez mindent a világbajnoki szereplés elé, június végére derül ki, hogy ki marad a felnőttek között és ki utazik az Universiadéra, ugyanis addig a keretek átjárhatóak lesznek.

A felnőtt válogatott felkészülése során sok meccset játszik majd, ennek részeként június utolsó napjaiban Dunaújváros ad otthont egy négyes tornának, ezen a magyarokon kívül az orosz, a holland és az angol válogatott szerepel. A Fabó Éva Sportuszodában rendezett torna után a britek Magyarországon maradnak, az utánpótlás válogatottal együtt készülnek tovább, ezzel segítve az ő munkájukat. A folytatásban érkezik még Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!