Ha kifutnak a mostani celluloid kópiák, a DMC lehúzhatja a redőnyt

Dunaújváros - Bár a mozi üzemeltetői nyertek az Új Széchenyi Terv pályázatán pénzt a digitális vetítőre, de a pályázat utólag fizet. Híres film volt Peter Bogdanoviché: Az utolsó mozielőadás... Ne így legyen!

Pekarek János

Ha lesz mozink: jó. Ha nem lesz, akkor a digitális vetítőtechnika tehet róla. Vagyis: a pénz. Azaz...
A világ filmfogalmazásának meghatározó részét kezében tartó amerikai vállalkozás az év elején  bejelentette, hogy nem hajlandó több kópiát készíteni celluloidfilmre. Egyszerűbb digitálisan sokszorosítani a mozikat, amiket akár  interneten át is eljuttathatnak a felhasználókhoz. Ám van egy kis mellékes mozzanat a történetben. Ehhez a megoldáshoz digitális vetítőberendezésre van szükség. Ami jobb, sokoldalúbb az eddigieknél.
Mondanom sem kell: egy kicsit drágább is. Magyar pénzen és a mai árakon számolva nagyjából húszmillió forint plusz áfa.
A forgalmazó szeptember 30-tól már csak digitális formában küldi a filmeket.


A Dózsa Mozi Centrumban még nincs digitális vetítő.
Vagyis, ha kifutnak a mostani celluloid kópiák, a DMC lehúzhatja a redőnyt.
- Amikor tavasszal értesültünk a digitális változat bevezetéséről és a celluloid-kópiák megszűnéséről, nekiálltunk befektetőt keresni a fejlesztéshez - mondja Szalai Attila, a mozit üzemeltető kft. egyik ügyvezetője. - Találtunk is egy jelentkezőt, aki azonban előttünk ismeretlen okból visszalépett a beruházástól. Ekkor mentünk az önkormányzathoz, hogy segítsen. A június 7-i közgyűlésen meg is szavaztak nekünk tízmillió forint plusz áfa  kölcsönt, és újabb tízmillióra kezességet vállalt az önkormányzat. Viszont a pénzt nem kaptuk meg.
Azért nem, mert van tartozásunk. Amikor átvettük az épületet üzemeltetésre, az előző működtetők jelentős közüzemi díjtartozással hagyták ránk a mozit. Ezek nagy részét kifizettük, de azóta nekünk is keletkezett újabb tartozásunk, például a vízművel szemben. Tavasszal még lett volna pénzünk a számlákra, most nincs.
Szalai azt mondja, néhány halvány reménysugár még van arra, hogy a mozit, amibe rengeteg pénzt és munkát fektettek az új üzemeltetők (szinte restaurálták az épületet, kiállító- és rendezvényhelyeket alakítottak ki, közösségi összejöveteleket szerveztek benne és találkahelyet csináltak belőle) mégis fenntartsák.
- Az államháztartási törvény változása miatt változtak a szerződéskötés feltételei is - mondta Kukorelli Sándor, a város jegyzője.
Úgy tudjuk, az önkormányzat levélben szólította fel az üzemeltetőket tartozásaik kiegyenlítésére, s akkor átultalják a pénzt. A mozi üzemeltetői akarnak fizetni, de  pillanatnyilag nem tudnak. Snitt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!