Dunaújváros

2012.07.25. 05:07

Parlagfűszezon közepén: van, ahol lekaszálták, máshol háborítatlanul nő

Dunaújváros - A meleg és a parlagon hagyott, gondozatlan, megbolygatott földterületek a parlagfű melegágyai. Ráadásul nemcsak a világ végén: a város közepén akár!

Pekarek János

Boldog ember, aki nem tudja: most éppen a parlagfűszezon közepén vagyunk.
Aki viszont tudja, az javában tüsszög tőle, könnyezik, alig kap levegőt. Tehát: hálás mindenkinek, aki akár egyetlen tő parlagfűtől is megszabadítja - lévén, hogy egyetlen tőről  akár több millió spóra szabadulhat el, ezrek életét megkeserítve.
Az allergiások száma évről évre nő. A parlagfű viszont kiirthatatlannak tetszik. Dacára annak, hogy a telektulajdonosnak, akinek földjén parlagfűre lelnek az önkormányzat vagy a növényvédelmi állomás  szakemberei, komoly bírságokat kell fizetni - akár el is árverezhetik a telkét, ha a büntetést behajtani nem tudják.


A parlagfű általában ott nő, ahol valóban parlagon hagyják a talajt, különösen, ha azt megbolygatták, építkezéssel vagy szántással.
Ehhez képest vasárnapig a kórház bejárata előtti gyepen is láthattunk parlagfüvet: ott azonban hétfőn lekaszálták.
Tegnapi fényképünk viszont oda nem messze, a Kossuth utcának az I. rendelőintézet melletti részén készült: szépen növekvő parlagfűről.
Ugyancsak tegnapi információnk: a városból Nagyvenyimre vezető út melletti, felszántott-tárcsázott mezőgazdasági táblán is gyökeret vert a parlagfű.
Jelezzük, hogy a Béke-városrészi gázcsőcsere-munkálatok befejeződtek, napokon belül várható ott a parlagfű...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!