Bulvár-celeb

11 órája

A fogkefék mellett a zuhanyzófejek is tele lehetnek vírusokkal

Eddig sosem látott vírusokra bukkantak a kutatók a fogkeféken és a zuhanyzófejeken.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: fongbeerredhot

Rengeteg olyan vírus rejtőzhet a fürdőszobánkban, amelyekről eddig még nem is sejtettük – írja a LadBible cikke alapján a Bors.

Az amerikai Northwestern Egyetem kutatói eddig soha nem látott vírusokat fedeztek fel a fürdőszobák egyes részein.

A kutatók szerint a fogkeféken és a zuhanyzófejeken is lehetnek vírusok. Megijedni szerencsére nem kell, ugyanis ezek a vírusok nem veszélyesek az emberi szervezetre.

Erica M. Hartmann az egyetem egyik munkatársa egy tudományos folyóiratban elmondta, a kutatás előtt arra kértek az embereket, hogy használt fogkeféket és zuhanyfejeket küldjenek be nekik, ők pedig azokat tanulmányozták.

A kutatás során arra jutottak, hogy a begyűjtött mikroorganizmusok, amelyeket bakteriofágnak nevezünk, olyan vírusok, amelyek megfertőzik a baktériumokat és szaporodnak a belsejükben.

A bakteriofágok pedig segítséget nyújthatnak a jövőben a bakteriális fertőzések elleni harcban. Könnyen lehet, hogy ezeket a vírusokat a kutatók az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok ellen is fel tudják használni.

A kutató ugyanakkor hozzátette, hogy szeretne mindenkit megnyugtatni: a mikrobák mindenhol jelen vannak, és legnagyobb részük nem veszélyes az emberre. Ráadásul minél több fertőtlenítőszerrel próbálunk fellépni ellenük, annál ellenállóbbá válhatnak, ezért az a legegyszerűbb, ha elfogadjuk létezésüket.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!