Indul az Európa-liga

2 órája

A Fradi BL-hőse bízik a győzelemben az Anderlecht ellen

A magyar bajnok Ferencváros az Anderlecht vendégeként kezdi meg a 2024/2025-ös európai kupaszereplését. A két csapat legutóbb majd harminc éve, 1995-ben mérkőzött meg egymással, azóta most találkoznak először tétmérkőzésen. A belgák ebben a hónapban még nyeretlenek, és a zöld-fehérek korábbi játékosa és a belga együttes egykori védője szerint most jó esély kínálkozik arra, hogy a Fradi akár győzelemmel rajtoljon az Európa-ligában.

MW

A Ferencváros labdarúgócsapatának edzése a másnapi, az Európa-liga selejtezőjének 4. fordulójában játszott első Ferencváros-Borac Banja Luka (bosnyák) mérkőzés előtt a Groupama Arénában 2024. augusztus 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Ha Anderlecht–Ferencváros, akkor nosztalgia! Azon szurkolók, akik a 90-es években aktívan követték a magyar labdarúgás történéseit, alighanem meghatározó párharcként emlékeznek az Anderlecht és az FTC összecsapására, amelynek végén az akkor is magyar bajnok zöld-fehérek első hazai csapatként kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligája csoportkörébe – írta meg a Magyar Nemzet. Szeptember 25-én, szerdán 21 órakor ismét összecsap egymással a két klub, ezúttal az Európa-liga főtáblájának nyitányán.

Nem adtak esélyt nekik

Huszonkilenc éve, 1995 augusztusában történelmet írt a Ferencváros labdarúgó-csapata, a belga Anderlechtet Brüsszelben legyűrve jutott elsőként a magyar csapatok közül a Bajnokok Ligája főtáblájára. A belga fővárosban Zoran Kuntics második félidőben szerzett góljával 1-0-ra nyertek a zöld-fehérek, majd a budapesti visszavágó 1-1-s döntetlenjét követően a BL-ben megnyílt az útja a legjobb tizenhat közé – olvasható a Metropol oldalán

Az 1995-ös Fradi középpályás alapembere, Nyilas Elek szerint a belgák akkor Európa élvonalába tartoztak.

– Európa legjegyzettebb klubjai közé sorolták, emlékeim szerint a kilencedik pozíció volt az övé, ezért több magyar futballdrukker alig adott esélyt nekünk – mondta el az akkori Fradi egyik szellemi karmestere, aki sose szerette a sportban a meglepetés jelzőt.

– Azzal sem tőrődtem, ha előre leírtak bennünket. Akkori csapattársaimmal, köztük a rettenthetetlen Simon Tiborral, továbbá a technikás idősebb Lisztes Krisztiánnal olyan kombinatív csapatjátékkal leptük meg a belgákat, amire azoknak nem volt megfelelő válaszuk. Ebből fakadóan edzőjüket, Herbert Neumannt elbocsátották, ezért a budapesti visszavágón már a hírneves Raymond Goethals ült a kispadjukon. Tény, azon a meccsen sokkal nehezebb dolgunk volt, de sikerült az 1-1-s végeredménnyel továbblépni – emlékezett vissza Nyilas Elek. Érdekesség, hogy a belgák megint most váltottak edzőt, az utánpótlásból érkező David Hubert dirigál. Ráadásul a rivális odahaza belga bajnokin csak 0-0-t játszott a Charleroi-val.

– Elhozható akár a három pont is – így Nyilas Elek, aki jelenleg a Gyulai Kiemelt Utánpótlás Központ szakmai vezetője. A Fradi legendás játékosának véleményét osztotta az Anderlecht korábbi magyar válogatott védője, aki nyolc évig erősítette a belga együttest.

A Fradi előrébb jár

Juhász Roland korábbi válogatott labdarúgó szerint a Ferencváros esélyesként utazik az Anderlechthez az Európa-liga alapszakaszának nyitókörében – olvasható az Origón.

– A jelenlegi Anderlechtet nem igazán ismerem, kicserélődött a vezetőség, a stáb, nagy változáson ment keresztül a klub. Sok bizonytalanság van a csapat körül, a tulajdonost nem nagyon fogadták el a szurkolók, ha jól tudom, hét éve nem nyertek semmit. Most egy átmeneti edző van, ez mind a Fradi javára szólhat – mondta a 95-szörös válogatott játékos. Juhász kiemelte, 22 évesen került az Anderlechthez, ahol 30 éves koráig játszott, ott mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, bajnoki címeket, kupagyőzelmeket ünnepelhetett. A volt futballistának jelenleg nincs komolyabb kapcsolata a labdarúgással, de a jövőben szívesen dolgozna sportigazgatóként.

– A Fradinál lehet, hogy elégedetlenek a szurkolók a mutatott játékkal, de az eredmények jönnek. Még az edző is keresi a legjobb csapatát, de így is előrébb járnak és nagy esély van arra, hogy jól kezdjék az Európa-ligát – jelentette ki a szerdai mérkőzésre előre tekintve.

A belga csapat meghatározó játékosai közül Thorgan Hazard április óta nem bevethető, a 37 éves csapatkapitány, Jan Vertonghen augusztus elején sérült meg, a közelmúltban pedig az előző idény házi gólkirálya, Anders Dreyer is kidőlt. Ennek ellenére is több olyan labdarúgót találni az Anderlecht keretében, akikkel jó lesz vigyáznia a Ferencvárosnak.

Ott van rögtön a 12 millió euróra taksált csatár, Kasper Dolberg, a 23 éves támadó középpályás, Yari Verschaeren vagy éppen a 19 esztendős Mario Stroeykens, aki már most tízmillió eurót ér, nem mellesleg rendszeres játéklehetőséget is kap. A csapatkapitányi karszalagot szombaton a 29 éves középpályás, Leander Dendoncker viselte, ő az Anderlecht saját nevelésű futballistája. Bár a belga együttes nem ezekben a napokban éli története legdicsőbb napjait, mégsem számíthat könnyed mérkőzésre a Ferencváros szerda este.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában