Nyári növényápolás

2024.06.25. 10:00

Kedvenc virágunk, a Vinka. Vagy Pistike?

Sokféleképpen nevezik ezt az alacsony, tavasztól őszig dúsan virágzó, közkedvelt egynyári növényt. Leggyakoribb, legismertebb nevén Pistikének, mások törpe nebáncsvirágnak vagy vízifuksziának

Duol.hu

Vinka vagy Pistike?

Forrás: Internet

Egy igen hasonló kinézetű, hazánkban szintén egynyáriként ültetett növényt is gyakran ugyanígy neveznek. Azonban két különböző növényről van szó, a Pistikével nem áll rokonságban, ez a Rózsás meténg.

Pistike virág (Impatiens)

A Pistikének ismert egynyári növények közül is két, eltérő, közismert faját ültetjük gyakran kertünkbe.

Az egyik az alacsonyabb, 20-30 centiméteres, elterülő foltot alkotó Pistike (Impatiens walleriana), melynek számtalan virágszíne közül válogathatunk. Árnyéki, félárnyéki növény. Reggel még világos, de a délutáni erős napfénytől védett helyre ültessük. Magas vízigényű növény. Trópusi éghajlatról származik, a meleget kedveli, hazájában fagymentes klímán évelő növény. A másik faj, melyet szintén Pistikének neveznek, az Új - Guineai Nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri). Mint a neve is mutatja, Pápua Új – Guinea egyenlítői meleg, párás, csapadékos klímájából származik. Magasabb termetű, 30-40 centiméteres, levelei és virágai is nagyobb méretűek. Rendszeres öntözést és jó vízmegtartó képességű talajt igényel. Szintén félárnyéki növény, de jobban tűri a napsütést, mint a törpe nebáncsvirág. E növények szára húsos, nedvességben gazdag, törékeny.

A Vinkának nevezett Rózsás meténg, Rózsameténg (Catharanthus roseus), bár a nebácsvirágokhoz igen hasonló megjelenésű, mégis egy másik növény.

Régi elnevezése Vinca rosea, innen ered napjaink Vinka elnevezése. A szintén Vinkának nevezett évelő talajtakaró Meténggel (Vinca) nem összekeverendő. Trópusi éghajlatról származó, melegkedvelő növény. Hazájában 1 m körüli örökzöld félcserje, itthon 30-40 centiméteresre nővő lágyszárú egynyári növényként nevelt. 

Forrás: Internet

Napjainkban egyre többféle virágszíneiből válogathatunk, melyek tömegesen nyílva szép színfoltokat alkotnak. Levelei fényes zöldek, mely szintén díszitő értéket ad a növénynek. Napfényes helyet kedvel, jól bírja a meleget. Bár szárazságtűrőbb, mint a Pistike, edényben nevelve napi öntözést igényel, kertbe ültetve meleg időszakokban szintén gyakran öntözzük. Jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk számára, mert a pangó vizet nem szereti.

A fent felsorolt egynyári növények közös tulajdonsága többek között, hogy fagyérzékenyek,

 így csak a fagyok elmúltával ültethetőek ki szabadba. Tavasztól az első őszi fagyokig virágoznak folyamatosan. Vízigényesek, napi öntözést igényelnek, hőségben akár napi kétszerit is. Heti- kétheti tápoldatozással (készítménytől függően) serkenthetjük a dúsabb virágzást. Szintén közös tulajdonságuk, hogy ültethetőek közvetlenül a kertbe, nagyobb edényekbe csoportban vagy balkonládába is. Minél nagyobb térfogatú edénybe ültetjük, annál szebbek lesznek, a nagy melegben pedig kevésbé száradnak ki, mint egy kisebb térfogatú ládában. Látványosak, gondozás mellett hosszú hónapokig ontják színpompás virágaikat. (Forrás: borhykert.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában