Dr. Maczó Edit pályaválasztási- és karriertanácsadó

2024.08.05. 11:25

A jó önéletrajz titka – hogyan tűnj ki a CV-del a többi pályázó közül?

Az álláskeresésnek mindig is alapját képezte az önéletrajz, ami az elmúlt években számos változáson ment keresztül. Míg korábban szinte egy esszé-jellegű, saját kézírással készült változat volt az elvárt, ma már leginkább a kompetenciaalapú önéletrajzokra van a legnagyobb igény a munkaadók részéről.

Duol.hu

Formalitás vagy tényleg fontos, hogy állítom össze? 

Az önéletrajzra úgy kell tekintenünk, mint egy jó marketinganyagra, hisz a legfontosabb szerepe az, hogy „eladjon” minket, vagyis fennakadjon a kiválasztók szűrőjén és megnyissa a lehetőséget a személyes interjú, elbeszélgetés előtt. Ezért rendkívül fontos, hogy olyan anyagot készítsünk magunkról, ami tartalmában és megjelenésében is felhívja ránk a figyelmet. 

Dr. Maczó Edit pályaválasztási- és karriertanácsadó összegyűjtötte, mikre érdemes figyelni az önéletrajz összeállításakor
Fotó: Szmodics Ágnes

Színes, szagos, zenélő…

Sokan nem hiszik, hogy van jelentősége annak, miképp néz ki megjelenésében, grafikailag a CV-jük. Természetesen a tartalom mindig fontosabb, mint a külcsíny, de gondoljunk arra, hogy az első benyomás itt is ugyanúgy érvényes, mint az élet bármely más területén. Egy igényesen összeállított, letisztult, jól tagolt, elegáns megjelenésű önéletrajz plusz pontot jelenthet, hisz azt üzeni az elkészítőjéről, hogy munkájában is feltehetően pontos, precíz, magas színvonalra törekszik. Emellett ki is emelhet minket a többi jelentkező fehér hátterű, egyszerű word-dokumentumai közül, kreativitást, egyéniséget tükrözhet. A túlzásokat azonban érdemes kerülni, nem szabad, hogy a dizájn elvigye a fókuszt a tartalomról, illetve a túl csicsás önéletrajznak szintén visszafordító ereje lehet.  

Passz az Europass-nak? 

Az Europass-típusú önéletrajzok sokáig biztonságos fogódzkodót jelentettek, hisz a keresőbe beírva egy rögtön letölthető sablont kapunk, amibe csak be kell illesztenünk a hiányzó adatainkat. Ez azonban egy nagyon vázlatos formátum, ami nem biztosít kellő teret arra, hogy a legfőbb képességeinkről és azok eddigi munkahelyi kamatoztatásáról beszámoljunk. Ezért az Europass önéletrajzot csak akkor használjuk ma már, ha a munkáltató kifejezetten ebben kéri a jelentkezést, egyébként válasszunk más, kreatívabb megoldást, amire szintén számos letölthető sablon áll már rendelkezésre.   

Az önéletrajzzal kapcsolatos elvárások sokat változtak az utóbbi években
Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

  

Önéletrajzi regény helyett lényegretörő tartalom

Ha valakinek már több évtizedes munkatapasztalat van a háta mögött, kihívást jelenthet, mit és mennyit tüntessen fel benne egy önéletrajzban. Ma az 1, maximum 2 oldalas CV-k az elvártak, az ennél hosszabbak szintén a süllyesztőben végezhetik, hisz nagylétszámú jelentkezők esetén a kiválasztóknak nincs kapacitásuk arra, hogy mindenki önéletrajzát átolvassák az első betűtől az utolsóig. Ezért lényeges, hogy csak azokat a végzettségeket, tapasztalatokat, sikereket domborítsuk ki, ami a megpályázott álláshoz passzoló! Ha az állásinterjúra bejutunk, ott esetleg ki lehet majd térni az egyebekre is, amennyiben relevanciája lesz. 

Kerüld a sablonos megfogalmazást, írj a konkrétumokról! 

A kompetenciaalapú önéletrajzok lényege, hogy olyan erősségeinket emeljük ki, amiket alá is tudunk támasztani példákkal, esetleg számszerű adatokkal.  Nemcsak azt írom le tehát, hogy jók a kommunikációs képességeim (hisz ezt bárki állíthatja magáról), hanem azt is, hogy ez miben nyilvánult meg eddig: például az előző munkahelyemen rám bízták a vevők/partnerek panaszkezelését, amivel 20%-kal csökkent az írásbeli panasztételek száma, stb. Minden képességünket lehet és kell is igazolni, különben csak üres, „tucatfrázisként” fognak sorakozni az önéletrajzban, ami szintén kiszelektálódáshoz vezethet. 

Egy, ami mindent visz? Soha! 

Az önéletrajzot mindig az adott állásra kell szabni! Jó, ha van egy kész, megírt alapunk, de ezt mindig át kell dolgozni, attól függően, milyen kiírásra jelentkezünk. Egészen más képességeinket lehet szükséges hangsúlyozni az egyik cégnél, mint a másiknál: van, ahol a csapatjátékos, együttműködő énünk lesz a fontos, és van, ahol a precizitásunk, pontos munkavégzésünk a lényeges. Mindig nézzük meg, hogy az álláshirdetésben milyen elvárások szerepelnek és aszerint alakítsuk át az alapunkat! Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan képességeket is hangsúlyozzunk, ami nincs meg bennünk, de általában a kiírás legalább 5-6 opciót tartalmaz, amiből feltehetően találunk olyanokat, amik ránk igazak. 

Jó, ha van egy kész, megírt alapunk, de ezt mindig igazítsuk az aktuális pályázathoz
Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Az igazságot a tyúk is kikaparja

Ez a régi magyar szólás igaz az önéletrajz megírására is. Soha ne állítsunk benne olyat, ami valójában nem igaz, csak jól mutat és megnyithatja az utat előttünk. Nagyon kínos tud lenni ugyanis, ha az interjús beszélgetésen vagy később erre rájönnek. Ha nem friss a nyelvtudásunk, ne jelöljük meg tárgyalóképesnek, inkább jegyezzük meg, hogy frissítést igényel, de már dolgozunk rajta. Olyan sikereket se valljunk a magunkénak, amik nem valósak és könnyen leinformálhatóak az előző munkahelyekről vagy ismerősöktől. Játsszunk az elejétől fogva nyílt lapokkal, ez a hitelességünket csak emelheti!

Kezdd az álláskeresést tehát azzal, hogy a fenti szempontok alapján összeállítasz egy jó önéletrajzot! Ne feledd, ha van egy alapod, azt már könnyebb lesz rugalmasan alakítanod. Az elsődleges cél, hogy bejuss vele egy személyes meghallgatásra. Sikeres pályázást kívánok!  

Szerző: Dr. Maczó Edit – maczoedit.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában