2024.

2024.08.28. 08:00

Történelmi zarándoklat

Duol.hu

Forrás: Duna-túra

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője 2016-ban kezdte el szervezni egy zarándokút létrehozását II. Lajos király seregének útvonalán Érdtől Mohácsig. A gondolatot a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamill alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926-28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet. Különlegessége az emléktábláknak, hogy mindegyik a sereggel kapcsolatos aznapi eseményeket tartalmazza, amikor ott letáboroztak. Így, egyfajta több megyén átívelő „tanösvénynek” tekinthetjük a táblákat. Minden évben a történelmi hagyományőrzőkből álló csoport augusztus 23-n indul az érdi II. Lajos emlékműtől, majd sorra felkeresik és nemzeti színű szalagot kötnek a elhelyezett emléktáblákra, végül augusztus 29-én érkeznek a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, ahol emlékünnepséggel tisztelegnek honvédő katonáink előtt.

Az idei év különlegessége, hogy először történelmi hagyományőrzők egy XVI. századi hajóval evezik végig a Dunán az útvonalat, és augusztus 28-án 13.30-kor érkeznek a Dunaföldvárra a Dunaparti sétányhoz, ahol az országzászlónál helyezik el a nemzeti színű szalagot. Az eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli viseletekkel, valamint a kora újkori hajósok életével. Mindenkit szeretettel várnak!

Forrás: Duna-Túra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában