3 órája
Chaine des Rotisseurs: Társaság, amit 1248-ban alapítottak
Az ifjú szakács tehetségek fejlődését támogatja a társaság, nemzetközi megmérettetése céljából. A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek.
Mint arról írtunk korábban, a Chaine des Rotisseurs világbajnokságán 27 év alatti 19-20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.
Chaine des Rotisseurs
(A gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2-án Magyarországon bejegyzett egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglalkozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem. Az egyesület tagjai a rendszeresen, többnyire havonta, különböző helyszíneken tartott baráti összejövetelek alkalmával a vendéglátás kiemelkedő szintjét, professzionista mestereinek munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik.)
A világszervezet eddig közel ötven alkalommal szervezte meg a fiatal tehetségek részére a világversenyt. A 2024. évi ifjúsági szakács világbajnokság megtartására benyújtott magyar pályázatot több fordulót követően, a Chaine des Rotisseurs Világszervezet Párizsban megtartott közgyűlése – 2015 után ismét – győztesnek hirdette ki, így a verseny házigazdája újra Magyarország lesz. A világbajnokság technikai igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef).
A 2024. májusában megrendezett nemzeti verseny győzteseként Nyikos Patrik képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon. Nyikos Patrik tanulmányait a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta. Már iskolás éveiben nyitott volt a fejlődési lehetőségekre, élt a kötelező szakmai gyakorlati tevékenységen kívül adódó lehetőségekkel is, így például szakmai versenyeken indult és egy hónapot Németországban is dolgozott Erasmus ösztöndíj program keretében. Az IKON Debrecen után a budapesti Stand Étterem szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában.
Az ünnepélyes eredményhirdetés október 5-én, a Hotel Marriott szállodában tartják meg.
Forrás: Chaine JCR