Szezonrajt

2 órája

DFVE: Hollandiában vívhatják ki a Bajnokok Ligája továbbjutást

Garda Krisztináék egyből a mély vízben kezdik pénteken szereplést az új idényben. A DFVE női vízilabda együttese a Bajnokok Ligája selejtezőjében Hollandiában szeretnék kivívni a továbbjutást.

Gallai Péter

Pénteken kezdődik az új szezon a DFVE számára

Fotó: Ihász Martin

A csapat szerdán utazott el a csütörtökön rajtoló Bajnokok Ligája csoportkörre Ede városába, azonban a DFVE csak pénteken játszik először a házigazda Polar Bearssel 20.30 órakor. Szombaton két mérkőzés vár az újvárosiakra, délelőtt a magyar rivális BVSC elleni, majd este a francia Nancy következik. Vasárnap pedig a szintén francia Lille-vel zárják szereplésüket.

DFVE
A Bajnokok Ligája csoportmeccseivel debütál a DFVE új vezetőedzője, Maxim Kordonskiy
Fotó: Ihász Martin

DFVE

A csapat szinte teljesen új szakmai stábbal – Maxim Kordonskiy vezetőedző, Brezovszki Gerda másodedző, Pierre Mahieu csapatvezető – vág neki a BL-nek. Az állandóságot Kardos Krisztina kapusedző képviseli, illetve itthon az úszásért felelős szakember, Kovács József. Ami nagyon jó hír, hogy a teljes keret együtt maradt, sőt, a görög Effrosyni Katsimpiri személyében új légiós is érkezett. Viszont komolyabb sérülés miatt Szabó Nikolett és Somogyvári Lili egy ideig nem lesz bevethető.

A szezonrajt előtt elsőként Garda Krisztina csapatkapitánnyal beszélgettünk, akinek talán mentálisan jobban szüksége volt a pihenésre a nagyon húzós előző szezon után, ami most négy hét volt. 

Ez jól sikerült számára, amit aktívan töltött. Elsőként szóba került az olimpia, ahol ötödikek lettek, amit a közvélemény egy része csalódásként élt meg.

– Párizs előtt is mondtam, egy gólokon múlnak majd a meccsek, ami így is lett. Azt is, hogy legalább hat-hét válogatott közül kerülhet ki a győztes, de például Ausztráliát – akiktől büntetőkkel kaptunk ki a csoportban – nem várta senki dobogóra. 

Igazából nem is az ötödik helyért van bennem csalódottság, hanem inkább azért, sosem lehet tudni, ez volt-e az utolsó olimpiám.

- Harminc évesen ez volt a harmadik ötkarikás játékom, ki tudja négy év után számítanak-e rám, vagy leszek-e még olyan formában, hogy válogatott legyek – tekintett vissza.

Fotó: Laczkó Izabella

Aztán szóba került, mennyire volt nehéz megint visszarázódni a napi munkába. 

– Azt nem mondom, hogy vártam az edzéseket, az eleje nagyon nehéz volt, mivel az olimpia sem a fizikai munkáról szólt. Jó régen edzettünk úgy igazából, így van, amikor még küzdök az „elemekkel” és az izomlázzal. 

Viszont örömmel tértem vissza és kíváncsian vártam az új edzői stábbal a munkát. 

- Bár Maximot ismerem 2011 óta, az orosz utánpótlás válogatottnak volt akkor másodedzője, jó néhány világversenyen találkoztunk. Kirishiben is dolgozott, tavaly a Mulhouse kispadján ült és játszottunk velük a BL-ben. Gerda csapattársam volt évekig, Pierre is itt van már a klubnál egy ideje. 

Maxim teljesen más vízilabda kultúrából jött, ezért van amit eddig nem úgy, vagy nem is csináltunk. Akadnak újdonságok, olyan feladatokat gyakorolunk edzéseken, amiket nem sűrűn.

- Ő is ki szeretné használni erősségeinket, gyökerestől nem forgatta fel például a felállást, de azért felfedezhető lesz olyan a dolog, ami eddig nem. Szóval, a csapat nem változott, és a felfogásunk sem. Mindenképpen érdekes a munka, jó a kapcsolat közöttünk – fogalmazott.

Garda kiemelte, a héten volt először csak teljes a csapat, a Kardos lányok akkor érkeztek vissza a korosztályos vb után. Ami pedig a BL-t illeti, kíváncsian várja a rajtot, de nem szeretné kimondani, hányadik helyen kell(ene) végezniük. 

A Bajnokok Ligája csoportról

– A BVSC ellen sosem volt könnyű, a holland csapat is erős fizikálisan, és Lille-vel tavaly kemény meccset játszottunk. Az első kettő jut tovább, nyilván ezt szeretnénk elérni, de azt is, minél jobban működjenek a begyakorolt dolgaink. Ami a bajnokságot illeti, tavaly hosszú évek után nem voltunk először érmesek, a Fradi jelentősen erősödött, UVSE még mindig komoly erőt képvisel, a BVSC-t és az Egert sem kell bemutatni. 

Nekünk egyetlen meccset sem szabad úgy felfogni, hogy rutinból megoldjuk. Egyrészt még mindig sok a fiatal, másrészt ez a hozzáállás nem vezethet jóra.

Maxim Kordonskiynál arról érdeklődtünk, hogyan értékeli a felkészülést, amit nem tudott teljes kerettel elvégezni

– Nem szeretek panaszkodni, van egy tervünk és lassan, a lehetőségekhez mérten megvalósítjuk. A múlt héten jó edzőtábort töltöttünk Triesztben, ahol öt meccset játszottunk. Végre most már teljes a keret, jó hangulatban érkezünk Hollandiába. 

Összesen tizenegy barátságos mérkőzést játszottunk, így nálunk elkezdődött a szezon. A Bajnokok Ligája csoportkörében való részvétel pedig csak erősebbé teszi a karakterünket.

- Már érkezésem előtt is nagy ambíciókkal rendelkezett a klub, a játékosokkal együtt készen állunk a bravúrokra.
A BL-ben nincsenek gyenge csapatok, csak kevésbé tapasztaltak, de minden ellenfelet komolyan kell vennünk. Nem akarom elmondani, mire számítok, de biztos vagyok benne, hogy izgalmas meccsek elé nézünk.

A menetrend

  • péntek 20.30 óra: DFVE - Polar Bears
  • szombat 11.30 óra: BVSC - DFVE
  • szombat 18.30 óra: Nancy - DFVE
  • vasárnap 10 óra: Lille - DFVE

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában