Kínai szakemberek Dunaújvárosban

2024.07.29. 14:18

Gyakorlati lépések az elektromos ívkemence telepítésére

Miközben az európai acélipar csak szenved, a Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, nyilatkozta még májusban a LIBERTY Steel Group európai vezetője, Ajay Aggarvall, aki azt is elmondta, hogy a dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak.

Duol.hu

A cégcsoport ügyvezető elnöke, Sanjeev Gupta Sanghajban ez év májusában állapodott meg Xiao Penggel, a kínai CISDI Engineering Co. Ltd. elnökével egy, a zöld acélgyártást megalapozó elektromos kemence beszerzésének, telepítésének megvalósíthatósági tanulmányával kapcsolatban. A megvalósíthatósági tanulmány alapvető fontosságú a LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakításához, beleértve egy új 140 tonnás ívkemence telepítését, a meglévő gyártósorok korszerűsítését és újak telepítését is jobb minőségű termékek előállításához, amelyek alkalmasak a gépjármű- és a védelmi ipar számára is. – tudta meg a duol.hu

Az elektromos ívkemence – illusztráció
Fotó: FSzCs

A beruházáshoz kapcsolódó feladatok

A projektről kínai szakemberek jártak júniusban és júliusban is a Liberty Dunaújvárosban, hogy egyeztessenek az elektromos ívkemence megvalósításáról. Megkezdődtek a környezetbarát, zöldacél-gyártásra való átállást célzó technológiai felmérések. A megbeszélések központi témája volt az automatizálási és informatikai rendszerek összekapcsolása, az üzemeltetési és beruházási költségszámítás, vagy éppen a telepítés helyének és az ahhoz kapcsolódó feladatok részleteinek kidolgozása.

A kínai CISDI, a svájci NPT és a német RCG szakemberei, valamint a LIBERTY-csoport nemzetközi és dunaújvárosi műszaki csapata dolgozza ki az átalakítási tervet, részletezve az üzem elrendezését, a technológiát és az átállás terjedelmét, beleértve a segédberendezések szükségleteit, mint az áram, a gáz, a víz és a gőz. 

Technológiai fejlesztési tervek

A felmérések során egyértelművé vált, bőven van még feladat: a gyártott termékpaletta versenyképességét új feldolgozó berendezések telepítésével lehet növelni. Lapunk úgy értesült, hogy a megbeszéléseken a felek megállapodtak arról is, hogy a tanulmány kiterjed a meleghengermű 3 millió tonna kapacitásnövelő projekt befejezésére, és új berendezések (horganyzósor, festősor, tábladaraboló sorok, új profilgyártó, hasítósor) telepítésére, valamint a meglévő horganyzósor minőségének javítására is. A szakemberek vizsgálják a második elektrokemence telepítésének lehetőségét is, a gyár logisztikai feladatai és az energiarendszer fejlesztése mellett.

Energiahatékonyság - versenyképesség

A tervezett két új ívkemence - előreláthatólag évente - 3 millió tonna acél előállítására lesz képes. A korszerű berendezések a legújabb energiahatékonysági előírásoknak is megfelelnek, és rugalmasan alkalmazkodnak a különböző acélgyártáshoz szükséges nyersanyag-típusokhoz. Az új kemencék jelentősen növelik az üzem versenyképességét, és mintegy 80%-kal csökkentik a közvetlen CO2-kibocsátást, tisztább levegőt biztosítva a dunaújvárosi és a környező területek lakosainak. A megvalósíthatósági tanulmány kitűzött határideje ez év ősze.

Munkahelyi képzések

Ahogy korábban megírtuk a Liberty Dunaújváros a sikeres pályázatát követően jelentős támogatást nyert az Európai Szociális Alap Plusz társfinanszírozásával megvalósuló GINOP_Plusz-3.2.1-21-2021-00001 kiemelt projekt keretében. A 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatás – amely a képzési összeg ötven százaléka - lehetőséget ad arra, hogy – a képzési folyamat részeként - többszáz munkavállaló részesüljön magas színvonalú oktatásban és fejlesztésben, kulcsfontosságú a társaság és a munkavállalók jövőbeni sikerei érdekében.

 

A támogatott képzések magukban foglalják a zöld acél gyártás technológiájára való átállást célzó szakmai képzéseket alap és emelt szinten, valamint a hengerész képzéseket is. Mindez azt erősíti, hogy a vállalat részben a gyárkapun belülről felszabaduló munkaerő átcsoportosításával kívánja megoldani a munkavállalók képzését. Ezek mellett célzottan információs és kommunikációs technológiák területén megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódó szakember képzést és angol nyelvi képzéseket is tartalmaz a pályázati forrás.

A jelen valósága

Június 10-én jelentette be a vasmű, hogy végleg leállítja az I-es és III-as kokszoló blokkjait. Mint ismeretes a „szénalapú” nyersvasgyártás és acélgyártás technológiai berendezései, a nagyolvasztók, az acélmű és a FAM tavaly ősz óta nem üzemelnek. 

 

Rahul Yenurkar a Liberty Dunaújváros társaságcsoport cégvezetőjeként június végén arról tájékoztatta a társaságcsoporthoz tartozó Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. (ehhez tartoznak a fentebb említett technológiai berendezések-a szerk.) munkavállalóit, hogy a nehéz acélpiaci körülmények miatt arra kényszerülnek, hogy ideiglenesen átszervezzék a munkarendet. Ezzel a műszakos munkavállalókat szakaszos, egyműszakos (délelőttös) munkarendbe helyezik át és/vagy állásidőre küldik őket. Mindezt a költségek optimalizálásával indokolta a cégvezető, hogy biztosíthassák a munkahelyek megmaradását.
Ígéretük szerint folyamatosan figyelik az acélpiac helyzetét és amint lehetséges visszaállítják a munkarendet, a műszakbeosztásokat, illetve újraindítják a nyersvas- és acélgyártást.

Egyelőre ennyi. Bíz(z)unk a szép tervekben, a munkahelyek megmaradásában!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában