Szilveszter utáni körkép

2023.01.04. 14:00

Tűzijáték tragédia nélkül, ám a piával már baj volt...

Akadt dolga szilveszterkor Dunaújvárosban is a rendőrség és a katasztrófavédelem szolgálatban lévő munkatársainak, valamint a mentőszolgálat bajtársait is többször riasztották az év utolsó napján, éjjelén.

Molnár Emese

Égő, illetve még parázsló tűzijáték-maradványokhoz is riasztást kaptak a dunaújvárosi lánglovagok

Fotó: Laczkó Izabella

Mint arról a megyei katasztrófavédelem beszámolt lapunknak, szabad területen hagyott, égő tűzijáték-maradványokhoz riasztották a tűzoltókat december 31-én kora este Dunaújvárosban. A Nagy Imre utcában és az Október 23. téren parázsló pirotechnikai termékeket a város hivatásos tűzoltói eloltották. 

Újév hajnalán szintén tűzijáték okozott tüzet városunkban: a Magyar úton egy családi ház mellett kapott lángra egy másfél méter magas tuja, a tüzet a lakóknak sikerült eloltaniuk. 
Bodajkon ugyancsak pirotechnikai termék miatt gyulladt ki egy családi ház melletti tuja teteje. A lángok továbbterjedését a lakók megakadályozták, a móri önkormányzati tűzoltók eloltották a tüzet. 
Bicskén egy családi ház mellé épített, félig nyitott garázs gyulladt ki. Az udvaron meggyújtott tűzijáték eldőlt és berepült a garázsba, ahol az ott tárolt tárgyak, valamint a tetőszerkezet is lángra kapott. A bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet, a gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok a lakóházra nem terjedtek át. Az oltás közben a garázsból két PB-gázpalackot vittek ki. 

Aznap 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez Fotó: OKF

A Fejér Vármegyei Rend­őr-főkapitányság ügyeletére is több bejelentés érkezett 2022. december 31. és 2023. január 1. között. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén az említett két napon három esetben kezdeményeztek büntetőeljárást a rendőrök, négy esetben pedig biztonsági intézkedést hajtottak végre. A rendőrség kommunikációs szolgálata ezek közül az egyiket részletezte is lapunknak: január 1-jén a reggeli órákban érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy Dunaújvárosban, a Vigadó ­utcában egy férfi nem éri el idős hozzátartozóját, hiába ­kopog, nem nyit ajtót, és telefonját sem veszi fel. A járőrök rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és megkísérelték felvenni a kapcsolatot a hölggyel. Mivel életjelet nem adott magáról és tudomásuk volt ­arról, hogy egészségügyi problémákkal küzd, behatoltak az ingatlanba az egyenruhások. Ott a kanapén fekve, eszméletlen állapotban találtak rá az idős emberre. Ezt követően a mentők a helyszínre érkeztek, majd a nyugdíjas hölgyet a kórházba szállították. 

Az Országos Mentőszolgálat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a mentők 3608 esetet láttak el szilveszterkor hazánkban, ebből a Fejér vármegyei feladatszám százharminchét volt. A mentőket országszerte tizenkilenc esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos ­kéz-, arc-, illetve szemsérülésekhez, de hála istennek, megyénkben nem volt szükség ilyen jellegű ellátásra. 
A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, belgyógyászati rosszullétek mellett országosan száznyolcvan­nyolc embert szállítottak kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, közülük harmincöten kiskorúak voltak. Fejér megyében ez az esetszám tíz volt. 
Nem volt eseménytelen a szilveszter és az újév az ügyeletben lévő tűzoltóknak Dunaföldváron sem. Mint arról a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolt, kéményben lerakódott korom égett január 1-jén délután Dunaföldváron, a Major közben. A lakóház tulajdonosai a tűzoltók kiérkezése előtt eltávolították az éghető anyagot az égéstérből, a dunaföldvári önkéntes és a solti hivatásos tűzoltók kitisztították a kéményt. A földvári önkéntesek még egy kútba esett kutyust is mentettek. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában