Sokkoló állapotok

2024.07.11. 11:00

Éhező sertések, állati maradványok Dégen

Amikor azt hisszük, hogy mindent láttunk már és hogy rosszabb nem jöhet, sajnos újra és újra szembesülni kell azzal, hogy mindig van lejjebb.

Molnár Emese
Forrás: FEMA

Megrázó eseményről számolt be a Fema Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület még június végén, a bejegyzés képsorait nézve pedig megannyi negatív érzelem tornyosul fel az ember lelkében. Soha életemben nem láttam még csontsovány házi sertéseket, amelyek karámja olyan, mint egy háború sújtotta terület, és amelynek egyes részein a szerencsétlenebbül járt társaik maradványain voltak kénytelenek tengetni a napjaikat, étlen-szomjan. Ez a látvány fogadta a FEMA állatmentő csapatát Dégen. Eredetileg három állat védelme érdekében érkeztek, amelyeket egy, a szomszédtól kölcsön kapott területen tartottak. Ám amikor beláttak abba az udvarba, ahol négy meglehetősen alultáplált sertés volt, azonnal rendőri segítséget kértek.

Forrás: FEMA

A kiérkező járőrök jelentették az esetet, majd a parancsnok értesítette a hatósági állatorvost, aki a helyszínen tapasztaltak alapján úgy határozott, hogy felmerül az állatkínzás gyanúja. A rendőrség elrendelte a tulajdonos felkutatását annak érdekében, hogy a nyomozó bizottság tovább vizsgálhassa az esetet a tulajdonos magánterületén belül. Itt még nem ért véget a történet, mert ahogy a FEMA írta, ami ezután következett, mindnyájukat megrázta. Két nagy sertés, egy kis malac, két nyúl és két szárnyas maradványait fedezték fel a helyszínen. A tetemek már olyan állapotban voltak, hogy a halál pontos okát nem lehet megállapítani.

Forrás: FEMA

Mint az a bejegyzésben olvasható, a haszonállatokra más törvények vonatkoznak és állategészségügyi, valamint járványügyi szempontból (sertéspestis) nem lehetett őket elszállítani akkor. A hatósági állatorvos mindenről jegyzőkönyvet készített, hatósági zár alá helyezte az állatokat, ami azt jelenti, hogy nem mehetnek ki, és nem jöhetnek be újak sem a területre. Amíg nem születik határozat az ügyben, addig a szomszédok gondoskodnak róluk - mert bár a tulajdonosnak lenne kötelessége megfelelően ellátni őket, az állatok állapotát tekintve erre nem lehet alapozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában