Katasztrófavédelem

2024.09.07. 13:00

Tárlat indul országjárásra

Két ismeretterjesztő tárlat is országjáró körútra indul szeptember 5-én a Katasztrófavédelem Központi Múzeumából a tanévkezdés apropóján. A „Jelentős évfordulók a tűzoltóság történetében” című kiállítás a 75 éve működő, intézményes tűzoltóképzést és a 85 éves tűzoltózenekar múltját külön-külön is feldolgozza – írta honlapján a katasztrófavédelem.

Duol.hu

Fotó: Molnár Máté - Katasztrófavédelmi Oktatási Központ

A szervezők szándéka az volt, hogy emléket állítsanak azoknak, akik felismerték, hogy a tűzoltóképzés csak egységes, szervezett formában érheti el célját. A kiállítás másik tematikai egységében pedig azt a folyamatot lehet végig kísérni, amely a tűzoltók káreseti vagy veszélyhelyzeti kommunikációjától a zenekar életre hívásáig tartott.

A most bemutatott, két egymástól elkülönülő, mégis összekapcsolódó anyag felöleli a magyar tűzoltóság történetének legfontosabb fejezeteit. A szövegekben elrejtett QR kódokban történelmi ínyencségeket is megosztanak az érdeklődőkkel.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában tartott szeptember ötödikei megnyitón a múzeumnak otthont adó fővárosi, tizedik kerületi tűzoltó-parancsnokságon dr. Berki Imre múzeumigazgató elmondta, hogy e két tematikát nemcsak a kerek évfordulók kötik össze, hanem valójában mélyebb kapcsolat áll fenn azok között. Kezdetben a tűzoltók síp- és kürtjelekkel kommunikáltak, ezek megértése, begyakorlása a képzés fontos feladata volt. A kürtjeleket adó kürtösökből kerültek ki az első zenészek.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának megújult állandó kiállítása hangsúlyosan foglalkozik mindkét szervezeti elem történetével, ilyen mérvű összefoglaló bemutatót a nagyközönség még nem láthatott.

A kiállítás szeptember 5-től október 1-ig tekinthető meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában. Október 3-án indul országjárásra, az első állomás az egri tűzoltómúzeum lesz. Ezt követően az ország valamennyi vármegyéjébe eljut majd a különleges történeti gyűjtemény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában