Körkép

2022.08.13. 13:05

A hordótól a tartályokig több választási lehetőségünk is van

Talán még soha ennyire nem éreztük a saját bőrünkön a klímaváltozás nyári időjárásra gyakorolt hatását, mint idén. A napokig, hetekig tartó forróság, aszály nemcsak embert próbáló, de felveti a víztakarékosság, a tudatos vízhasználat kérdését is.

SzJ

A legegyszerűbb esővízgyűjtési módszer, kannával lehet belőle locsolni

Fotó: Veszprémi Napló

– Az otthoni vízfogyasztást csökkentő módszereket már a legtöbben pontosan ismerik és alkalmazzák is, ám egy kertes házban ennél jóval többet kell tennünk. A cserjék, fák, virágok, vagy épp a veteményes locsolása, a kerti utak tisztán tartása, a kerti tó feltöltése mind-mind vizet igényel, s mindezt a konyhai csapból kifolyatni nem gazdaságos, és környezettudatosnak sem nevezhető – hangsúlyozta tájékoztatójában Taba Barbara Borbála menedzser. 
– Természetesen vannak egyszerű módszerek, amelyekkel a szürkevíz (az a szennyvíz, amely csak némi tisztítószert tartalmaz, például a mosásból, kézmosásból és fürdésből származó víz) hasznosítható. Vécéöblítésre akár tisztítás nélkül is megfelel, de némi szűrést követően a kertben is nyugodtan felhasználhatjuk. Ha nincs ásott kerti kutunk, a legjobb és leglogikusabb módszer az esővíz összegyűjtése – hangsúlyozta tájékoztatójában Taba Barbara Borbála, a Praktiker szortimentmenedzsere. – Kisebb kertekben az esővízgyűjtő hordó lehet az első, legkönnyebben megvalósítható lépés. Ennek legnagyobb előnye, hogy olcsó és gyorsan telepíthető, egyszerűen csak az ereszcsatorna alá kell tenni az általában műanyagból, ritkábban fémből készült hordót. Hátránya, hogy a víz könnyen megalgásodhat benne, és a szúnyogoknak is jó szaporodóhelyként szolgál. Lo­csolni hagyományos öntöző­kannával lehet belőle, ami alacsony víz­állás esetén már kényelmetlen lehet. Eggyel elegánsabb megoldás az esővízgyűjtő tartály. Ilyenkor az ereszcsatornát és a tartályt egy speciális cső köti össze, a beüzemelése azonban még ennek sem bonyolult. Több méretben kapható, ráadásul további előny, hogy ezeket akár rendszerbe is köthetjük, így ha az egyik megtelik, a víz tovább tud áramolni a következőbe – tette hozzá Taba Barbara Borbála. 
 

Mint kifejtette, a későbbi használata is praktikusabb, mint a hordónak, ugyanis van rajta egy csap, amelyre csatlakoztatható a slag is. Fontos, hogy az igazán kényelmes öntözéshez nagyobb víznyomás kell, ehhez pedig szivattyúra van szükség. 
Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a legkomplexebb esővízgyűjtő megoldás a föld alatti esővízgyűjtő és -tároló rendszer kialakítása – ennek előnye, hogy szinte láthatatlan, nem foglal helyet a kertben, ráadásul rengeteg víz tárolását megoldhatjuk általa. Hátránya viszont, hogy még a komolyabb kertrendezés előtt érdemes kialakítani, különben nagy felfordulással, sok földmunkával jár a telepítés. Ennek megfelelően elég költséges is, egyértelmű haszna miatt azonban érdemes lehet belevágni. 
Az esővíz gyűjtése és felhasználás terén egyre nagyobb tudatosság figyelhető meg. Bizonyítja ezt az is, hogy a tavalyi esztendőhöz képest majdnem a duplájára nőtt a kereslet az esővízgyűjtő tartályok, hordók és tartozékok iránt. Továbbá az is a tudatosságot igazolja, hogy még a nagy szárazság előtt mu­tatkozott leginkább érdeklődés az esővízgyűjtő megoldások iránt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában