Júniusi választások

2024.05.07. 14:00

Két polgármesterjelölt és harmincegy körzeti képviselőjelölt közül választhatunk új városvezetőket

Lejárt a jelöltállítási határidő május 6-án, eddig gyűjthették a választópolgárok támogatói ajánlását azok, akik indulni kívánnak a június 9-i választásokon.

Molnár Emese

Fotó: Ádám János

A Helyi Választási Bizottság három ülést is tartott az elmúlt napokban, amelyeken újabb jelölteket vettek nyilvántartásba, és kisorsolták már azt is, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Ezt a már bevált gyakorlat szerint végezték körzetenként, vagyis a jelöltek neveit tartalmazó papírokat egy urnába tették, megkeverték, s egyesével húzták ki, ez a sorrend adta meg a szavazólapi sorrendet is. A következőkben összefoglaltuk, miként alakult ki a mezőny (a szavazólapi sorrend alapján felsorolva).

Általános önkormányzati választás

Négy személy is gyűjtötte a polgármesterjelöltséghez szükséges ajánlásokat, végül ketten szállnak ringbe ezért a mandátumért: Magyar András (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület) és Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület).

Az 1-es számú választókerületben Sarj Tibor (Mi Hazánk Mozgalom), Mészáros László (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület) és Szántó Péter (Rajta Újváros! Egyesület).

A 2-es számú választókerületben Badó Péter (Mi Hazánk Mozgalom), Rados Ildikó (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület) és Gyöngyössy Csaba (Rajta Újváros! Egyesület).

A 3-as számú választókerületben Sártory Endre (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület), Motyovszki Mátyás (Rajta Újváros! Egyesület) és Tuska Katalin (Mi Hazánk Mozgalom).

A 4-es számú választókerületben Bucsek Attila (Mi Hazánk Mozgalom), Zemankó Zoltán (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület) és Barta Endre (Rajta Újváros! Egyesület).

Az 5-ös számú választókerületben Nagy Milán (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület), Mezei Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) és Beregszászi Gyula (Mi Hazánk Mozgalom).

A 6-os számú választókerületben Dr. Csikós Árpád (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület), Adamasky Lőrinc (Mi Hazánk Mozgalom) és Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület).

A 7-es számú választókerületben Kőkuti Kornél (Mi Hazánk Mozgalom), Kálló Gergely (Rajta Újváros! Egyesület) és Szepessy Gergő (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület).

A 8-as számú választókerületben Pappné Grabant Ilona (Rajta Újváros! Egyesület), Dudás Tibor (független), Timár Zsolt Géza (Mi Hazánk Mozgalom) és Oláh János (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület).

A 9-es számú választókerületben Facskó József (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület), Tóth Kálmán (Rajta Újváros! Egyesület) és Nagy Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom).

A 10-es számú választókerületben Farsang Tibor (Mi Hazánk Mozgalom), Orosz Csaba (Rajta Újváros! Egyesület) és Bükki Miklós (FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület).

Kompenzációs lista

A dunaújvárosi közgyűlés tizenöt főből áll: lesz egy polgármester, lesz a tíz egyéni körzeti képviselő, és a töredékszavazatok alapján további négy mandátumot is kiosztanak- ebben van jelentősége a szervezetek úgynevezett kompenzációs listájának. Erre azok a szervezetek jogosultak, akik a tíz választókerület legalább kétharmadában jelöltet állítottak, listájukat pedig a Helyi Választási Bizottság is nyilvántartása vette. Ha a listás jelölt egyéniben nyer mandátumot, akkor lekerül a listáról és a következő jelölt lép ott a helyére. Általánosságban elmondható, hogy a politikai szervezetek a lista élére azokat a jelöltjeiket teszik, akiket biztosan szeretnének bejuttatni a következő ciklusba, a többi helynél pedig taktikázhatnak, például akit esélyesnek tartanak egyéniben, azt tehetik a lista végére, de ez csak egy szempont, sok dolgot számításba vehetnek még ahhoz, hogy kialakítsák a végső sorrendet.

A mostani választásra három listát vett nyilvántartásba a HVB. 

A Mi Hazánk Mozgalom listás sorrendje: Badó Péter, Adamasky Lőrinc, Farsang Tibor. 

A FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Jövő Új-Városáért Egyesület listás sorrendje: Magyar András Tamás, Bükki Miklós, Oláh János, Sártory Endre Dezső, Szepessy Gergő László, Rados Ildikó Lilla, Dr. Csikós Árpád, Nagy Milán, Mészáros László, Facskó József Tamás, Zemankó Zoltán. 

A Rajta Újváros! Egyesület listás sorrendje: Pintér Tamás, Mezei János Zsolt, Szabó Zsolt, Tóth Kálmán Sándor, Barta Endre, Orosz Csaba György, Motyovszki Mátyás, Pappné Grabant Ilona, Szántó Péter Lajos, Gyöngyössy Csaba, Kálló Gergely, Kiss Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában