Hozz magaddal jókedvet

2024.05.02. 17:30

Már 21 éve ez a szlogen: „Hidd el jó úton jársz, ha a könyv az egyik legjobb cimborád!”

Április 27-én szombaton ünnepelte 21. születésnapját a dunaújvárosi Cimbora Klub, amely hosszú ideje sikeresen szólítja meg programjaival az általános iskolásokat, hogy együtt hódolhassanak a könyvek szeretetének. Az ünnepi alkalmából ösvényfestésre - Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel- és Ki, mit tud? - ra várta a cimborákat a szervező, Törökné Antal Mária gyerekkönyvtáros.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint arról lapunk hasábjain már többször beszámoltunk, a dunaújvárosi József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában működő, Törökné Antal Mária, -vagy ahogy a gyerekek hívják Marcsi néni- gyermekkönyvtáros által vezetett Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz még 2003. áprilisában. A klub létjogosultságát és majd’ negyedszázados töretlen sikerét mi sem tükrözi jobban, mint hogy tavaly felkerültek a kulturális örökségek listájára, mivel programjaival irodalombarát olvasóvá nevelést valósít meg. Manapság, amikor a digitális technológiák az életünk szinte minden területét meghatározzák és a gyerekek sokszor az alapvető olvasási készségek elsajátításával is nehezen boldogulnak ez a nemes küldetés rendkívüli fontossággal bír. Hiszen az írni-olvasni tudás hozzájárul ahhoz, hogy információt és ismereteket tudjunk átadni és megőrizni. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Szombaton a jeles nap alkalmából nagy buli volt a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában. Ezúttal költészet napi foglalkozásra, ünnepi ösvényfestésre és Ki-mit-tud gálára várták a jelenlegi, az egykori és leendő cimborásokat, ahol vers, mese, ének, modern tánc, és zene kategóriákban is megmutathatták remek produkcióikat a fiatalok. Minden bátor fellépő ajándékot, és a kivételesen kedves ítész testület döntése alapján arany-ezüst- és bronzérmeket kaptak. Ezt követően természetesen, mint minden rendes szülinapon, itt is volt étel-ital, sütemény, torta és jó kedv is 

A cimboraság egy életre szól. Bár az évek során cserélődnek ugyan a klub tagjai, de az közös bennük, hogy aktívan közreműködtek a klub programjaiban, az elsők közül sokan mind a mai napig visszajárnak Marcsi nénihez. A 21. születésnapi ünnepségen is több régi cimbora közreműködött. Így a Ki-mit-tud? zsűrijének tagjai Szmodics Emese és Vári Hédi voltak. Az ünnep fényét pedig Lantos Zalán gitár- és Szmodics Emese harmonika játékával emelte. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Egyetlen sikeres esemény sem létezhetne lelkes támogatók és segítők nélkül. A szombati cimbora születésnaphoz is hozzájárultak, a cimborák szülei, nagyszülei, a Jakó cukrászda és a Római körúti Carissa virágüzlet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában