Fejér

2024.06.28. 16:00

Csaltak a menetíró készülékkel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót is ellenőriztek, amelyekben a sofőrök távirányítóval manipulálták a menetíró készülékek adatait.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Koncz György

A NAV pénteken közölte az MTI-vel, hogy csupán néhány perc eltéréssel követte egymást Vértesszőlős és Lábatlan között egy magyar fuvarozó két teherautója, amelyeket a hatóság munkatársai hajnalban állítottak meg. Az első gépkocsi fülkéjében találtak egy távirányítót két gombbal felszerelve; az eszköz kipróbálásakor kiderült, hogy módosítja a menetíró készülék által rögzített adatokat, valamint a sebességmérő-, a szervo- és a fékberendezést.
Az egyik gomb lenyomásával a készülék egyéb munkát rögzített vezetés helyett, a másik gombbal pedig újra üzembe helyezte a tachográfot - tették hozzá.
Néhány perccel később a fuvarozó egy újabb tehergépkocsiját állították meg a járőrök; a sofőr megpróbálta elrejteni saját kapcsolóját, de nem járt sikerrel, a járőrök őt is leleplezték.  
Megjegyezték, hogy bár az ellenőrzés napján nem használták a készüléket, de a csalásra alkalmas eszköz miatt az elkövetők akár milliós bíráságra is számíthatnak - írta az MTI.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában