A vérszívók állnak nyerésre

2024.06.29. 18:00

Harc a szúnyogok ellen a kertépítő szerint

Mészáros Attila, a Kert-Tax Bt. tulajdonosa, kertépítéssel és karbantartással foglalkozik. Ezért kértük a tanácsát abban, hogy mit tehetünk azért, hogy kertünk ne csak szép, hanem szúnyogmentes is legyen.

Török Tímea

Szúnyog illusztráció

A kertépítő véleménye a kérdésben egyértelmű: semmit nem tehetünk. a szúnyogmentesítéssel kapcsolatban, legfeljebb kicsit enyhíthetünk az intenzitáson, ehhez adott tanácsokat olvasóinknak. 

Megelőzés 

Attila szerint a legfontosabb a megelőzés. Először is nézzük végig a kertünket és az összes környező területet, hogy ne maradhassanak olyan tárgyak (például vödrök, kannák, talicska), amelyekben az esővíz összegyűlhet. Az esővízgyűjtő hordókat fedjük le.

A szúnyogriasztó növények ültetése több, a témában készült cikk szerint is hatékony lehet. Olyan növényeket ajánlanak, mint a bazsalikom, rozmaring, levendula, macskamenta, eukaliptusz, zsálya és citromfű. Ezeket a növényeket a kertbe és a balkonra is ajánlják, nemcsak szúnyogriasztó hatásuk miatt, hanem mert szépek és hasznosak is. Azonban ezzel kapcsolatban a kertépítő szakembernek nagyon ellentétes véleményen van. Mint kiemelte, a felsorolt növények bár nagyon szépek, de önmagukban nem tartják távol a szúnyogokat. 

 

Vegyszermentes megoldások 

A hatékonyabb vegyszeres védekezés lehetőségei az Európai Unió szabályozásai miatt csökkentek. Így Mészáros a vegyszermentes lehetőségekből javasol használni, de véleménye szerint kizárólag csak az enyhítés a reális cél. A kertben illóolajos mécsesek, kerti fáklyák és különféle füstölők használata javíthat a szúnyoginvázió mértékén. 

Kertgondozás 

Végül, Mészáros Attila hangsúlyozta, hogy a rendszeres kertgondozás kulcsfontosságú. A gyep nyírása, a sövényvágás, az elvadult részek rendben tartása, a szellős kert kialakítása mind hozzájárulhat a szúnyogok számának csökkentéséhez. De ha valaki tudatosan dús növényzetű, vadregényes kertet szeretne, akkor ennek következményeivel is számolnia kell, mint például a szúnyogok és a kullancsok jelenlétével. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában