Köztisztviselők napja

2024.06.28. 19:00

Péter Katát kitüntették a köz szolgálatért

Ünnepélyes keretek között, a polgármesteri hivatal dolgozóinak jelenlétében adták át az ezévi Dunaújváros Közszolgálatáért díjat pénteken délelőtt a városháza "C" szárnyának házasságkötő termében.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A díjátadó - még a megszokottnál is magasabb minőségű - ünnepi műsorát a Kiss Diána (nagybőgő), Sütő Balázs (fuvola), és Müller Tamás (dob) összeállítású jazztrió adta, nagy sikerrel. A köszöntő beszédet Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester mondta személyes hangvételben: "A mai nap arról szól, hogy kifejezzük hálánkat és elismerésünket felétek, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoztok Dunaújváros lakosainak érdekében. A köztisztviselők szerepe rendkívül fontos és meghatározó egy város működésében. Munkátok nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Dunaújváros közössége biztonságban, rendezetten és jól szervezetten élhessen. Ti biztosítjátok a közszolgáltatások zökkenőmentes működését, ti vagytok azok, akik megoldják a mindennapi problémákat és akik segítenek abban, hogy városunk tovább fejlődjön és gyarapodjon. Aki egy kicsit is belelát a hivatal életébe, az pontosan tudja, mit jelentenek ezek a gondolatok. ...Le a kalappal előttetek, bár nem mindig ezt fejezzük ki. ...Nagyon nagy hálával tartozunk nektek." Az alpolgármester kitért arra is, hogy a hivatalból távozó Bokor Zsuzsanna nagy űrt hagyott maga után, amit féltek, hogy senki nem fog tudni betölteni hozzá mérten, de Péter Katának ez sikerült.

A Dunaújváros Közszolgálatáért díj azon közszolgálati tisztviselőknek adományozható, aki a város fejlődése, hírnevének növelése, továbbá az önkormányzat tevékenységének javítása érdekében kiemelkedő tevékenységet folytatott, a köz érdekében kifejtett, a közérdeket elismerten szem előtt tartó munkát végez, és legalább 10 év közszolgálatban töltött jogviszonnyal rendelkezik. A díj adományozását kezdeményezhetik a közgyűlés tagjai, az alpolgármesterek, a jegyző, aljegyző, a polgármesteri hivatal szervezeti egységeinek vezetői. A díjazott személyéről a közgyűlés dönt.
2024-ben a Dunaújváros Közszolgálatáért díjra jelölést kapott Péter Kata, a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási főosztály Intézményigazgatási vezető ügyintézője.  Dunaújváros MJV Közgyűlése a kiemelkedő, példaértékű szakmai munkájának és hivatástudatának  elismeréseként a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat Péter Kata részére adományozta. A díjat az ünnepségen Barta Endre alpolgármester és dr. Molnár Attila jegyző adta át.

A jegyző az ünnepséget követő állófogadáson pohárköszöntőt is mondott, amelyben elsőként köszöntötte a köztisztviselőket és külön a munkavállalókat is, akik régen voltak ilyen sokan. Péter Kata méltatását annyival egészítette ki, hogy "2013-ban, amikor a városházára került, egy budapesti munkahelyet, jelesül a Zeneakadémiát hagyott ott ennek az állásnak a kedvéért. Pedig ez fordítva szokott lenni, az emberek vidékről szoktak a fővárosba menni, nem fordítva. "Ez alatt a bő tíz év alatt igazi, klasszikus köztisztviselővé formálódott. ...Amikor ismertettem vele, hogy ő kapta ezt a díjat, igazi szerény köztisztviselőként, alázattal fogadta a hírt, ami az ő emberi értékeit kiválóan tükrözi."- fogalmazott a jegyző.

A díjazott méltatása
Péter Kata 1997-ben diplomázott a Miskolci Egyetemen, mint mérnök informatikus-mérnöktanár, majd 2000-ben az Államigazgatási Egyetemen igazgatásszervezőként. 
Péter Kata 2013 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban: intézményigazgatási ügyintézőként kezdte munkáját, jelenleg vezető ügyintéző a Humán Szolgáltatási Főosztály Intézményigazgatási Osztályán. 
Munkaköri feladatait – amely elsősorban a kulturális intézmények, feladatok végrehajtásában való közreműködés, a rendezvények megszervezéséhez kapcsolódó döntés-előkészítés, illetve az osztályon dolgozó kollégák munkájának szakmai támogatása – nagyfokú precizitással, elhivatottan végzi hosszú évek óta. De a járvány idején kimagasló szerepet töltött be az idősek ellátásnak szervezésben is. 
Feladatain túl is önzetlenül segít bárkinek, aki kéréssel fordul felé; szinte nincs olyan probléma, amelyre ne tudna valami megoldást.
– 2013. januárjában lett Kata a szobatársam, még a 100-as irodában, majd onnan költöztünk szintén egy irodába a negyedik emeletre és onnan tovább. Hamar megtaláltuk a közös hangot egymással, az elmúlt években pedig igazán összecsiszolódtunk.  –  kezdte Molnár-Osztrocska Diána, a Humán Szolgáltatási Főosztály vezetője.  
– Katával szavak nélkül megértjük egymást, tényleg egy rugóra jár az agyunk. Rám néz és tudja, ma jobb, ha senki nem szól hozzám. Ilyenkor az ő megszokott szelídségével és természetességével jelzi is a kollégáknak, ma nehéz nap lesz. Ha látja, hogy ellep a munka, ki se kell mondanom és megold egy-két feladatot. Mindenkinek segít, amiben tud. Legyen az kolléga, ügyfél, a vezetőség tagja vagy bárki. És nem csak a munkában segít. Ő a kiegyensúlyozottság; a minta, a példa, hogy történhet az élet nyugodtan is, hogy igenis hinni kell a jóban, hinni abban, hogy megoldódik minden, hogy a végén jó is lehet. Kevesebb lennék nélküle – ezt nyugodtan mondhatom.
Számtalan közös sztorink van, de persze, most egy sem jut eszembe. Vannak jobb napjaink, meg rosszabbak. Együtt sírunk, együtt nevetünk. 
Mindenki mellett ott van. Az irodája a béke szigete, nemcsak a mandalák miatt. – zárta gondolatait. 
Péter Kata az eltelt 10 évben bizonyította, hogy munkabírása hatalmas, a legnehezebb feladatokat is megfelelően, kreatívan, gyorsan hajtja végre. Munkavégzésében magas szakmai ismeretekre tett szert, a jogszabályokat megfelelően alkalmazza. Kollégáival kedves, nyugodt; kiegyensúlyozott természete kifejezetten pozitívan hat közvetlen környezetére. Megbízható, akire bármikor lehet számítani, akár szakmai segítségnyújtás esetén, akár csak akkor, ha szükség van egy-egy jó szóra.  
– Örülök a Kata díjának, mert nagy munkabírású, felkészült munkatárs.
Sok dologért csodálom Katát. Már akkor jó anyának éreztem, amikor még csak készült az anyaságra. Örömmel, szeretettel egyengeti a gyerekei útját, támogatja Őket. Csodálom, ahogyan meg tudja szervezni az életét, hogy munkára, családra, és hobbiaira is jut ideje. 
Csodálom a kiegyensúlyozottságát, derűjét; amennyire a hivatali lét engedi, a higgadságát. A fentieken túl nagyon szeretem a humorát, a nyitottságát, segítőkészségét és a kedvességét. – mondta Bokor Zsuzsa, a Polgármesteri Hivatal nemrégiben nyugdíjba vonult munkatársa. 
Péter Kata személye jelentős szerepet tölt be Dunaújváros kulturális életében: nyugodtan mondhatjuk, hogy munkaidején túli tevékenységeivel hozzájárul a Hivatal és Dunaújváros hírnevének öregbítéséhez is, hiszen a Quintia zenekar oszlopos tagja, amelyben egyebek mellett énekel, fuvolán és furulyán is játszik. 
Dr. Molnár Attila, jegyző Úr azt mondta Katát régóta ismeri, a férjével 12 éves kora óta teniszezik együtt:
– Katára mindig számíthattam, legyen az munka, vagy egy jó tanács munkaidőn kívül. Bármit kérek, hogy segítsen, nem mond nemet, jön-megy, intézi, gyors, határozott. Ugyanakkor személyiségében van valami megnyugtató, csodálom a művészet iránti elkötelezettségét, és különösen azt, ahogyan a Quintiában is énekel.  A hivatal egy stabil pontja; ő az akit mindenki úgy ismer „ A KATA”, csupa nagybetűvel.
– Kata az, akiről azt mondjuk: igazi csapatjátékos. Figyel és figyelmes. Pont jókor mond valamit, és ezt mindig úgy teszi, hogy a harmónia a csapatban megmaradjon, szóval Kata: harmóniában tartó. 
Segítőszándékú, előrelendítő és nehéz helyzeteken átlendítő. Szeretetteljes személyiség. Kata energikus és másoknak is energiát ad. 
Jókedve, mosolya, sziporkázó humora és életigenlése miatt szeretnek az emberek a társaságában lenni. Kreativitása, jó problémamegoldó képessége folytán minden helyzetben megállja a helyét. Mindig mosolygó, szeretetet sugárzó, ragyogó személyiség. Egy bástya, akire mindig számíthatunk. Érzékenysége, szíve-lelke tükröződik énekében és muzsikájában is. Nagyon szeretjük! – fogalmaztak a Quintia zenekar tagjai. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában