Nébih

2024.07.14. 11:00

Fejérben is pusztít az afrikai sertéspestis

Fejér vármegyében, és Magyarország többi területén is, eddig csak vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint 2021 nyarán azonosították az első esetet, azóta összesen 47 vaddisznóban igazolták a fertőzést.

Duol.hu

20200205 Körmend A Kínában tomboló sertéspestis miatt drágul a sertéshús itthon is. Az élősertés kétszer annyival drágult, mint a feldolgozott hús. Képen: Babati Húsüzem, Szakács Zoltán, a Babati és Társa körmendi húsüzem termelési igazgatója Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók súlyos, vérzéses betegsége, amelynek vírusát nehéz elpusztítani, hónapokig fertőzőképes marad. Fejér vármegyében emiatt szigorú korlátozásokat vezettek be: élő vaddisznót nem lehet kivinni vagy mozgatni a vármegyén belül. Az elejtett vaddisznó testét csak negatív laboratóriumi eredménnyel lehet felhasználni magánfogyasztásra, különben ártalmatlanítani kell.

A fertőzött területen tartott házisertésekre szigorú járványvédelmi előírások vonatkoznak. Csak az előírásoknak megfelelő gazdaságokból lehet az állatokat belföldön szabadon forgalmazni. Külföldre csak az EU hasonló kockázatú területeire szállíthatók sertések. Az előírások betartása kötelező, és a házi vágásokat előre be kell jelenteni a hatóságoknak.

Az afrikai sertéspestis tünetei közé tartozik a bágyadtság, étvágytalanság, imbolygó járás, bőrelváltozások és vérzés. Ha a gazda ilyen tüneteket észlel, azonnal értesítenie kell az állatorvost és a hatóságot.

További információk a Nébih honlapján érhetők el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában