Dr. Maczó Edit coach-csal beszélgettünk

2024.07.03. 20:00

Karriertanácsadás hiteles forrásból

A Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központjának egyetemi adjunktusa, Dr. Maczó Edit 2020-ban a Covid járvány idején végezte el a coach-képzést. Mivel hivatása révén mindig is emberek képzésével foglalkozott, úgy gondolta, a pályaválasztásban és karrierkérdések tisztázásában lehet leginkább segítségére a hozzá fordulóknak.

Várkonyi Zsolt

Dr. Maczó Edit pályaválasztási- és karriertanácsadó, az Orientify tanúsított karrierelemzője, coach, egyetemi oktató

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Neveléstudományi doktori értekezésében a Covid első hullámának hatásait vizsgálta, azt, hogy az iskolabezárások, a digitális tanulásra való átállás, milyen hatással volt a középiskolai tanárok és diákok életére. Emellett azt is megtapasztalta, mentálisan milyen hosszútávú következményei lettek ennek az időszaknak, főként a fiatalok életére nézve, akik a kamaszkoruk meghatározó időszakát voltak kénytelenek egymástól elszigetelve, közös élményektől megfosztva tölteni. 

Nem véletlenül kezdtük ezzel a témakörrel a beszélgetésünket Dr. Maczó Edit coach-csal:

Sokan sokfélét gondolnak arról, hogy mi az a coaching, nos kezdjük ezzel, mit értünk ez alatt?

– A coaching egy széleskörű fogalom, igazából számos területet érinthet. Egy életvezetési-fejlesztői iránymutatásként tudnám a legegyszerűbben meghatározni. Az különbözteti meg a pszichológiától, hogy a coaching a jelenből indul ki és mindig a jövőre fókuszál. Tehát nem a múltbéli sérülésekkel, traumákkal dolgozik, hanem egy „jelenfókuszú” beszélgetés. 

A kettőnek azért van valamilyen összefüggése…

– Igen van, de fontos, hogy egy coach ismerje a határait. A coach alapvetően nem terapeuta – bár sokan vannak, akik pszichológiai végzettség után sajátítják el a coaching alapjait –, vagyis nem traumákkal dolgozik, hanem jelenbéli elakadásokkal. Természetesen ezeknek lehet múltbéli vetületük, mégis abból indulunk ki, hogy mi az, ami adott és abból mi a legtöbb, amit az ügyfél – vagy ahogy mi hívjuk a „coachee” – számára kihozhatunk. Kérdésekkel dolgozik egy coach is, nem mutat irányt és nem mondja meg a másik félnek mit és hogyan kellene csinálnia. Fontos, hogy az ügyfél saját maga számára találja meg a legjobb megoldást, hisz attól lesz igazán a sajátja, amivel azonosulni tud és amit hosszútávon követni tud.  

„A változáshoz szükséges egy érési folyamaton végigmenni, nem lehet egyik napról a másikra meghozni nagy horderejű döntéseket.” 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A jelenbéli elakadások a múltban gyökereznek. Hogyan lehet ezeken az ügyfeleket átsegíteni?

– Az ügyfeleknek leginkább egy-egy élethelyzettel, döntéssel kapcsolatban van szükségük a felmerülő lehetőségeik letisztázására. Sokféle coach-profil van, mint például párkapcsolati, üzleti, válási, én a pályaválasztási és karriertémákkal foglalkozom, ezekben vezetem az ügyfeleimet. Jelen korunkban egyre többször merülnek fel ugyanis karrierváltással kapcsolatos kérdések, hiszen ma már nem egy életre választunk pályát. Ebben a felgyorsult és folyton változó világban ötven év felett is kényszerülhet valaki arra, hogy irányt váltson és más területen képezze magát. Ezek mentálisan nagyon megterhelő időszakok lehetnek, ahol segítséget jelenthet egy külső, független szakember, aki felteszi azokat a kérdéseket, amivel ez a szövevényes élethelyzet egyszer csak letisztul, és könnyebb meglátni, melyik irány lenne az adott körülmények között a legjobb választás. 

Mennyire tudja ezt később – hasonló helyzetbe kerülve – újra hasznosítani az, aki már egyszer igénybe vett ilyet? Ez egy tanulási folyamat, vagy ezt újra, meg újra frissíteni kell?

– A változáshoz szükséges egy érési folyamaton végigmenni, nem lehet egyik napról a másikra meghozni nagy horderejű döntéseket – én legalábbis ebben hiszek. Az ügyfeleimet úgy szeretem „elengedni”, ha a kiindulási állapothoz képest van valamilyen pozitív elmozdulás, fejlődés. Az persze fennáll, hogy a későbbiekben szüksége lesz még egy-egy megerősítésre, de ez már teljesen egyénfüggő. 

Ahhoz, hogy valaki hivatásos coach-ként dolgozzon, milyen képesítésre van szükség?

– Sajnos a coach szakmának nem tett jót, hogy igen szélessé vált a képzési kínálat és vannak olyan képzések is, amelyek pár hétvége alatt elvégezhetőek, mindenféle képzettségi előszűrő nélkül. Körültekintőnek kell lenni, ha alapos felkészítést szeretnénk, érdemes tájékozódni és személyes ajánlásokat, referenciákat is kikérni. A coaching, ha valaki jól használja, egy nagyon hatékony és komoly módszer, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy már felsőoktatási képzésben is tanulható.

Hogyan mérhető a coach tevékenysége? Van-e ennek valamilyen eredményességi mutatója?

– Ez csak az ügyfelek elégedettségéből, azok visszajelzéseiből mérhető. Ha valakinél sikerült áttörést elérni, akkor az továbbadja az ember nevét, szakmai hírét, amivel aztán egyre többen fordulnak hozzá segítségért.   

Ön nem csak személyes coach, hanem ír és publikál is. Melyek azok a témakörök, amelyekkel az írásain keresztül is hatni tud az olvasókra?

– Alapvetően nekem három célcsoportom van. A pályaválasztás előtt álló fiatalokkal foglalkozom, azokat segítem elsősorban, akik felsőoktatásba készülnek. Ezenkívül a munkámból fakadóan foglalkozom végzős egyetemistákkal is, olyan fiatalokkal, akiknek a munkaerőpiaci elindulás kihívást jelent. A harmadik célcsoportom a karrierváltó felnőttek, akik már egy ideje szereplői a munkaerőpiacnak, de valamiért nem érzik magukat a helyükön és abban kérnek iránymutatást, hogy maradjanak a munkahelyükön vagy váltsanak-e.  

Lehet, hogy már korábban felvetődött az olvasóban a kérdés, hogy miért ezt a területet választotta?

– A pedagógiából jövök, több, mint húsz éve foglalkozom oktatással. Mindig fiatalokat tanítottam, itt az egyetemen pedig a levelezős képzéseknek köszönhetően felnőttekkel is dolgozom. Bennem ez indította el ezt a vonalat a coaching területén, hogyan lehet segíteni másokat abban, hogy a tanulmányaikat sikerré kovácsolják, a munkaerőpiacon haszonnal érvényesítsék. Mivel sok életutat követtem már végig, nekem ez a kapcsolódásom ehhez a témához, ebben éreztem magam hitelesnek. 

A coaching, ha valaki jól használja, egy nagyon hatékony és komoly módszer, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy már felsőoktatási képzésben is tanulható
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mennyire érzi meg a család és főleg a gyerekek ezt a coach-szemléletet?

– Abszolút!

Mennyire látszik meg odahaza ez a mentalitás?

– Nyilván erről őket kellene kérdezni, de a visszajelzések alapján igen. A pedagógiai szemléletmód számomra kikerülhetetlen, hiszen most már sok év áll mögöttem. Egy felsős és egy alsós kisfiam van, s mivel a nagyobbik jövőre lesz nyolcadikos, közeledik a pályaválasztáshoz, így erről már egyre többet beszélgetünk itthon is a családban.

Mennyire lefedett Dunaújvárosban ez a „piac”?

– Vannak rajtam kívül még coach-ok, de ebben a témában, amit én képviselek nem ismerek mást, aki kifejezetten pályaválasztási és karrierkérdéseket támogatna.  

Egy coach figyelemmel kíséri az ügyfelei sorsát a visszajelzéseken kívül valamilyen formában?

– Utánkövetést mindig végzek, szeretek utólag is rákérdezni arra, hogy hol tart egykori ügyfelem abban a folyamatban, amit megbeszéltünk, abból mi valósult meg. Számomra is siker az, ha látom, valakinek sikerült előre lépnie a korábbi elakadásain. 

Köszönöm az interjút!

Dr. Maczó Edit pályaválasztási és karriertanácsadóként rendszeresen publikálni fog a szakterületéhez kapcsolódó témákban a duol.hu-n és a Dunaújvárosi Hírlapban. Terveink szerint kéthetente jelentkezik majd egy-egy új írással. Jó szívvel ajánljuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában