Mi lehet a megoldás?

2024.07.02. 20:00

Vándorló méhecskék a Kossuth Lajos utcában - képgalériával

A közösségi oldalon láttunk meg egy bejegyzést hétfőn arról, miszerint méhek lepték el az egyik Kossuth Lajos utcai társasház oldalát.

Molnár Emese

Fotó: LI

Még hétfőn délelőtt mi is szemrevételeztük a rajt a helyszínen. Egy ott lakó hölgy lapunk érdeklődésére elmesélte, körülbelül két hete telepedett le ott náluk a méhraj. Az utcafronti oldalon, az egyik földszinti lakás ablaka mellett található három kis szellőzőnyílás, alatta egy lyuk a falon, és abba költözhettek be a rovarok. Bár a lakásokba nem repültek be, mégis, többen tartanak tőlük, mert félelmetes a látványuk, de legfőképpen azért, nehogy olyan embert csípjenek meg, aki allergiás rá.

Ha nincs hozzáférhető helyen

A problémáról értesítették a közös képviselőt is, aki elmondta, sajnos nem egyszerű a helyzet, és jelenleg nincs erre egy bevált, jól kidolgozott megoldási forma, pedig egyre gyakoribb jelenség, ezt más közös képviselők is jelezték. A méhek hasznos állatok, így nem is szívesen döntenének az irtásuk mellett. A méhraj befogása-mentése pedig meglehetősen bonyolult lenne, mert a lépcsőházi szellőzőnyílásba fészkelték be magukat.

Fotó: LI

Az ügyről telefonon kérdeztünk egy méhészt, aki elmondta, amikor megtelepszik egy méhcsalád, még megvan a lehetőség arra, hogy pár napon belül továbbrepülnek. Az első napokban még az a megoldás is játszik, hogy elcsalogatják őket onnan, viszont jelen esetben, ha már két hete megtelepedtek ott, akkor valószínűleg ott is maradnak. Ilyenkor jöhet szóba a méhraj befogása. Viszont a szellőző szűk járata miatt nehezen hozzáférhető helyen lehetnek, és szükség van bontási munkálatokra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha el is tudja távolítani a méhész a rajt, akkor sem biztos, hogy túlélik az állatok így a műveletet. Nem mellékes megjegyzés, hogy a megelőzés érdekében az egyéni védelemről is gondoskodni kellene, legyen az akár a szúnyogháló felszerelése, vagy az átjárhatóságot biztosító rések lefedése.

Nem alapfeladat

Általában ilyen helyzetekre sokan azonnal rávágják javaslataként, hogy értesítsék a katasztrófavédelmet, mondván, hogy majd ők megoldják. A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem alapfeladatai közé, az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani- ezt már a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válaszolta lapunk érdeklődésére, hozzátéve, hogy Dunaújvárosban méhrajjal kapcsolatos tűzoltói beavatkozás, segítségnyújtás júniusban nem történt, a Kossuth Lajos utcából ilyen bejelentés nem érkezett a katasztrófavédelem Fejér vármegyei műveletirányító ügyeletére. Azt is írták, hogy a tűzoltók kizárólag a közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentő eseteknél avatkoznak be, például ha óvodában, iskolában telepedtek meg a rovarok. Ezeknél az eseteknél a tűzoltók a veszélyeztetett helyen tartózkodó emberek kimenekítését, szükség szerint a szakemberek megérkezéséig a terület biztosítását, lezárását végzik.

Méhészek

Magyarul, a tűzoltók nem méhészek, ők is hívják-megvárják a szakember kiérkezését. Ez teljesen érthető, amiben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület igyekszik is tehermentesíteni őket: már több, mint tíz éve kezdeményezték egy méhrajbefogó-hálózat létrehozását, amelyhez önkéntes alapon csatlakozhattak azok a méhészek, akik vállalnak ilyen helyszíni beavatkozást. Sajnos Fejér vármegyére vonatkozóan finoman szólva is foghíjas ez az ajánlólista, még úgy is, hogy már a piaci alapon működő darázs (rovar)irtó cégek is kérhették rá felvételüket.

Fotó: LI

Kezdetben még minden résztvevő számára kölcsönösen előnyösnek bizonyult, hiszen a lakosság azonnal találhatott szakembert a környéken, a méhész pedig akár értékes méhcsaládra lelhetett egy-egy mentési akció során. Itt kell megemlíteni azt az információt, hogy bizony nem minden méhraj lehet hasznos, hiszen az ismeretlen eredetűek, a vadon élő kolóniák akár fertőzést (méhegészségügyi kockázatot) is jelenthetnek, megbetegíthetik az ép és méztermelő fajtársakat, akikről a méhészek gondoskodnak (Magyarországon körülbelül hétszáz méhfajtát tartanak számon, ebből csupán egy a mézelő méh). A beporzókat szükséges a leginkább mentenünk. Lényegében a méhészeken múlik, hogy a saját napi munkájuk mellett még mennyi időt és energiát tudnak fordítani az úgymond közhasznú vállalásokra. Ismereteink szerint egy méhész nem szokott pénzt kérni az ilyen befogásokért, szívességből vagy éppen a méhek-méhészet iránti szenvedélyéből adódóan vállal ilyen segítségnyújtást. Ha már ránk szánja a szabadidejét, a szakértelmét, elvárható minimum lenne, hogy legalább az útiköltségét megtérítsük, sajnos azonban sokan másképp gondolkodnak erről, és már számtalan konfliktushelyzet adódott.

Az egyesület a probléma kapcsán megjegyezte, a méhek nem támadnak, ha véletlenül bekeverednek a lakásba, akkor is a kiutat keresik, és azt tanácsolják a lakosoknak is, hogy segítsenek nekik megtalálni a kifelé vezető utat. Sajnos az a jelenség figyelhető meg a mai modern világban, hogy a városi emberek egyre jobban elszakadnak a természettől, és ha már egy tenyérnyi méretű darázsfészket látnak, azonnal hívni akarják a 112-t.

Fotó: LI

Megoldás

Jelen eset felvázolása kapcsán azt javasolták, hogy ha építési bontásra van szükség, akkor csak kooperációban tud megvalósulni a méhraj eltávolítása: saját költségen hívhat a társasház egy rovarirtó céget, de mellé szükség van egy műszaki szakemberre is, aki átvizsgálja a szerelési munkálatokat, hogy ne legyen semmilyen probléma a lakásokban. A katasztrófavédelem is azt javasolta, amennyiben a lakóházunknál darázsfészket vagy méhrajokat találunk, minden esetben forduljunk szakemberhez, ne próbáljuk eltávolítani a darazsakat. A házilagosan végzett, általában füstölésre épülő módszer tűzvédelmi szempontból veszélyes, könnyen lakástűzhöz vezethet.

Végső megoldás

A méhrajt hétfőn szemléztük. Másnap is visszamentünk, ugyanis arról kaptunk értesítést, hogy már a szomszédos lépcsőháznál is megjelent egy raj...minden bizonnyal ez ugyanaz a raj lehetett, mert az első helyszínről eltűntek. Elvándoroltak. Talán most is várni kellene néhány napot, hátha továbbmennek.

Ha mézelő méhekről van szó, akkor valószínű, hogy nem építettek új fészket, különben nem költöztek volna új helyre. Nyári időszakban a méhecskék élete körülbelül egy hónap, ha nem tudnak tartósabban megtelepedni, és akár költöznek, akár nem, egy két-három hét múlva elkezdenek fogyatkozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában