Horgásztábor gyerekeknek

2024.07.04. 20:00

Az első 15 percben már megvolt az első 15 kilós hal - képgalériával

Gyermek horgásztábort szervezett a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület július első hetében a MOHOSZ Horgászutánpótlás-nevelési és Oktatási Program pályázati támogatásával Sáregres-Rétimajorban, a Nyalóka-szigeten. Az öt napnyi élménnyel megpakolt gyerekek ma térnek haza elmesélni, mi minden történt velük.

Balla Tibor

20240703_Horgásztábor és horgászverseny a Rétimajorban_Sáregres_Fotós: Laczkó Izabella_Dunaújvárosi Hírlap_LI_DH

Fotó: LI

Szlivon Zoltán hivatásos halászati őr, a tábor vezetője elmondta, hogy a 24 gyermek és a négy felnőtt elsődleges programja ez alatt az öt nap alatt - nem meglepő módon - a horgászat fortélyainak elsajátítása és gyakorlati alkalmazása volt ebben az évben is. Természetesen már az első napon, megérkezés és a szálláshelyek elfoglalása után ezzel kezdtek. Nem is akárhogyan, 15 percen belül emelték ki a rekordnagyságú, mintegy 15 kilogrammos halat a vízből, de aznap még több méretes hal is horogra akadt. 

Fotó: LI

Másnap délelőtt, a változatosság kedvéért pecabotot ragadtak, és a félsziget partján töltötték el az időt, majd ebéd után meglátogatták az ország legnagyobb halászati múzeumát Rétimajorban és megcsodálták a közeli lótuszvirágokat is, amelyekről csodás képeket is készítettek. Ezen a napon történt meg a táborban már megszokottnak számító halőri és fegyverbemutató, aminek minden évebn óriási sikere van a gyermekek között. Ezúttal egy távcsöves 3006-os golyós fegyvert, egy 12/76-os sörétes fegyvert, egy 9 milliméteres maroklőfegyvert, egy Szlávia légpuskát és egy légpisztolyt csodálhattak meg közelről a táborozók. Idén sem maradhatott el a bilincs, gumibot, gázspray bemutató sem, de ezúttal nem Németh Miklós  rendőr alezredes csuklóján kattant a bilincs (aki fiával idén is részt vett a táborban), mint tavaly, hanem az erre vállalkozó gyerekek a saját magukat bilincselték meg. Megnézhették, kipróbálhatták azt a modern, csúcsminőségű hőkamerát is, amelyet a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület használ halvédelmi célokra. Nagyon érdekesnek találták, hogy melyik tárgy mennyi hőt bocsájt ki az esti lehűlés után. Szerdán délelőtt horgászversenyt tartottak, amelyben mindannyian részt vettek a felnőttek segítő felügyeletével. 

Fotó: LI

Az első helyezést a 13 éves Futó Levente érte el 19,8 kilogramm össztömegű kifogott hallal, aki egyben a verseny legnagyobb halát is kifogta, 11,8 kilogrammal. A második Vércse Ábel lett 9,18 kilogrammal, a harmadik pedig Sötéth Ádám lett 9,05 kilogrammos összsúlyú kifogott hallal. A versenyen kívüli átlag is eléggé nagy súly volt, a 9 és 15 kiló közötti méretből legalább ötöt fogtak ki. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a tógazda elmondása szerint 2,2 kilogramm az átlagos méret, igencsak sikeresek (szerencsések) a fiatalok. Tétje valójában nem sok volt a versenynek azon kívül, hogy jól érezzék magukat a gyerekek és meglegyen a fogás sikerélménye számukra, hogy megkedveljék ezt a természetközeli sportot. Természetesen azért díjakat kaptak a helyezettek, amit Somfai Rezső, az egyesület elnöke adott át nekik. Nem okozott problémát, hogy mindenki a saját készségét használta, amiben nyilván volt minőségi különbség és a csalit is mindenki a saját "betonbiztos" módszerével határozta meg. Ebben aztán igazán nagy volt a szórás, a hagyományos csontkukactól a gumicukorig terjedt a paletta és az idei év slágere a mangós ízesítés volt. 

A négy felnőtt folyamatosan segített a szákolásban, ha esetleg újra kellett kötni a horgot a damilra, és szakmai tanácsokkal is folyamatosan ellátták a gyerekeket. Idén nem akadt horog a fák ágai közé, ugyanis egy korábbi vihar minden fát gyökerestől kicsavart, ami a Nyalóka-sziget partján állt. Az első napokat a jelentős szél is nehezítette, ami nem csak kellemetlen, de a horog célbajuttatását is komolyan nehezíti. Ennek ellenére a gyerekek igenycsak pontosak, ügyesek, eredményesek voltak. A győztes, a mindössze 13 éves Futó Levente nem csak szerencsés volt, hanem már tapasztalt, rutinos, technikás horgásznak mondható, annak ellenére, hogy komolyabban mindössze másfél éve foglalkozik horgászattal. Mégpedig azért, mert itt, a horgásztáborban szerette meg igazán. A verseny délutánján vendég érkezett a táborba Vajda Tibor halászati őr, aki egyébként a halészléversenyek bajnoka is, mégpedig azért, hogy a kifogott halakból egy fantasztikus halászlét készítsen a gyerekeknek, de az ő segítségükkel. Ugyanis a horgász életéhez az is hozzátartozik, hogy a kifogott halat feldolgozza, lepikkelyezze, kifilézze, hogy az asztalra kerülhessen. A következő napon igencsak illusztris vendég érkezett hozzájuk, mégpedig Jankovich Krisztián bajnok sporthorgász, világrekorder, aki az egész délelőttöt velük töltötte. A délutánt ismét horgászattal töltötték, majd pénteken délelőtt hazaindultak.
Az idei évben jelentősen megváltozott az ivararány a táborban, most mindössze két lány jelentkezett, így Szlivon Zoltán kislányával, Helgával együtt is csak hárman képviselték a női nemet. Ennek egyszerű oka van, akik eddig jártak, most is szívesen jöttek volna, de már nem fértek bele a korhatárba, és egyelőre úgy tűnik, az utánpótlásuk még nincs meg. Ezt ők is és a szervezők is nagyon sajnálják.

Minden este óriási focipárbajjal végződött, amely sötétedésig tartott a füves területen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában