Beszoktatás

2024.08.26. 17:30

Amikor együtt sírunk a gyerekkel

Óvodába megy a kisgyermek - az első napok hetek könnyebbé tételéről beszélgettünk a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával.

Fekete Györgyi

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A kisgyermek első nagy kötelező próbatétele az, amikor el kezd óvodába járni. Szeptembertől nem csupán az iskolatáskák kerülnek elő, hanem lesznek olyanok is, akik most először lépik át az óvoda kapuját. Nagyon sok kisgyermeknek ez a szülőtől való első elválása lesz, ami nem könnyű sem a szülőknek, sem a gyermekeknek, de még az óvodapedagógusoknak sem. 

Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója fontosnak tartja, hogy felkészítsük a kisgyermeket az  új helyzetre
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Gyenes Józsefné az Dunaújvárosi Óvoda igazgatója meséli, hogy vele is előfordult már az, hogy két kisgyermek aludt el a sírástól kimerülve karjaiban, annyira hiányzott nekik az anyukájuk, ő pedig nem mert megmozdulni, nehogy felébredjenek. 

Az óvodával való megismerkedés az elválás elfogadása, a beszoktatás. Az óvodai beszoktatás lényege, hogy a gyermek olyan bizalmi kapcsolatot tudjon kialakítani az óvónővel, amelyre támaszkodhat, amikor édesanyja távol van. Az óvodakezdés során így arra helyeződik a hangsúly, hogy a gyermek megismerje új környezetét és megszeresse a vele foglalkozó óvó néniket, dajka néniket, akikhez majd kötődni tud.

- Nem csupán azok a gyermekeknek okoz stresszt az óvodakezdés, akik hároméves korukig otthon voltak, magyarázza Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója. - A bölcsődések közül is vannak olyanok, akiket megvisel, hogy el kell búcsúzniuk a társaiktól, különösen akkor, ha abba a tagóvodába a csoportjukból egyedül jönnek. Mindenképpen azt javaslom, hogy már a nyár folyamán próbáljuk szoktatni őket az új helyzethez. Mondjuk nekik, hogy új pajtásaik lesznek, új játékai, sőt el is lehet sétálni az óvoda felé, hogy ne félelemmel kezdődjön új életszakaszuk.

Az igazgatónő elmondta, hogy két technikája van a beszoktatásnak, az egyik a szakaszos, a másik pedig az azonnali. Bár sok szülő ragaszkodik ahhoz, hogy ott legyen a gyermekével néhány napig az oviba, de Gyenes Józsefné szerint a beszoktatás úgy is csak akkor kezdődik, amikor az édesanya már nincs jelen. Vannak olyan esetek, amikor életkörülmények miatt nincs idő a hosszadalmasabb beszoktatásra, mert az édesanyának nincs lehetősége a munkából kimaradni. Ilyenkor gyorsabban zajlik le a leválás. A tapasztalatunk az, hogy ezek a gyermekek rövidebb idő alatt szokták meg új környezetüket. Türelmesnek kell lenni, egy beszoktatási folyamat általában 2-3 hét alatt befejeződik.

- Az elválás okozta stressz mindenkit megvisel - hangsúlyozza az óvodapedagógus - szülőt, gyermeket egyaránt. Az óvó nénik, dajka nénik dolga, hogy ezt az időszakot, ezt a folyamatot megkönnyítsék. Természetesen az együttműködés nagyon fontos a szülők részéről is. Javaslom, mindenképpen fogadják meg az előzetesen, az ismerkedési napokon, szülői értekezleten elhangzott tanácsokat, melyeket az óvó néniktől kaptak.

Végül néhány praktikus tanács: Reggelente elköszönéskor ne surranjunk ki, hanem búcsúzzunk el, és minden alkalommal mondjuk el a kicsinek, hogy mikor és ki fog érte jönni. Praktikusabb az idő helyett eseményhez kötni a találkozást pl.: ebéd után, alvás után. Ha nem tudjuk a pontos időpontot, mondjunk neki inkább egy későbbit, mert ha hiába vár ránk a megadott időben, az törést okozhat benne. Biztassák kisgyermekeiket, hogy jól fogja magát érezni az oviban, sok új és érdekes játékkal játszhat majd, lesznek új barátai, az óvó nénik mindenben segítenek neki. 

Az óvodakezdés nem csak a gyermeknek, de a szülőknek is nehéz. Ha a kicsi azt látja, hogy mi is sírunk, fájdalmasan ölelgetjük, és hosszúra nyújtjuk a búcsúzást, ő sem fog tudni megnyugodni. Bíznunk kell magunkban, gyermekünkben és az óvónőkben is, akik a gyermekeinkért vannak ott, és segítik az óvodába való beilleszkedést, a gyermek óvodai életét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában