A hömpölygő Dunától a vízcsapig

2024.08.08. 17:30

Egy és oszthatatlan elemként kezelt víz a térség vízellátási fejlesztési projektben

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV)Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium Duna-parti települések vízellátása az ercsi vízbázis bővítésével, vízbázisváltással című projekt nyitórendezvényét tartották Adonyban a Bálint Ágnes Művelődési Házban augusztus 8-án. Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője, Bóta Györgyi a DRV Zrt. vezérigazgatója is.

Török Tímea

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Bóta Györgyi, a DRV Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elsőként Bóta Györgyi, a DRV Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, és az érintett települések polgármestereit. Beszédében elmondta, hogy a DRV Zrt. évek óta kiemelt ügyként kezeli az általa üzemeltetett vízi közművek fejlesztési kérdéseit. Ezért 13 milliárd forintot meghaladó összköltségű, az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásában a vízi közművek fejlesztés kezdődött meg a térségben. A 100 százalékos támogatási intenzitás miatt a Széchenyi 2020 program keretében indított fejlesztést az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. konzorciuma valósítsa meg, tervezetten a 2025. év végéig. 

V. Németh Zsolt a víziközmű-ágazatért felelős államtitkár
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az igazgató asszony után V. Németh Zsolt a víziközmű-ágazatért felelős államtitkár mondta el köszöntő beszédét. Az államtitkár beszédében Bálint Ágnes életére és a Duna iránti szeretetére utalva hangsúlyozta a víz fontosságát és annak egyetemes szerepét az életben. Kiemelte, hogy a vízellátási rendszerek megújítása kulcsfontosságú feladat, amelynek célja a Duna menti települések vízellátásának javítása. Az államtitkár beszélt arról is, hogy új időszak kezdődik a vízgazdálkodásban, ahol a hangsúly a vízkészletek hatékony kezelésére és az ellátási láncok megerősítésére helyeződik. V. Németh Zsolt részletesen kitért a vízi-közmű ágazat eredményeire is, amelyek a jelentős beruházásoknak köszönhetően sikeresen biztosítják az egészséges ivóvizet és a szennyvízkezelést Magyarország nagy részén. A víziközmű-ágazatért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ország jelentős fejlesztéseket hajtott végre, amelyek nemcsak a kapacitásbővítésre, hanem a meglévő rendszerek korszerűsítésére is kiterjedtek. 

Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A köszöntők sorát dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselő folytatta. „Az én szempontom az, hogy a lakosság, illetve az itt működő vállalkozások milyen infrastruktúrával rendelkeznek, és hogyha ez az infrastruktúra fejlődik, annak én mindig nagyon örülök, és nagyon megköszönöm. Most különösen, hiszen orvosként tudom, hogy a víz létfontosságú az emberi szervezet számára, és az egészséges ivóvíz az nagyon meghatározó a lakossági közérzet, komfortérzet szempontjából. Ezért tehát mindenkinek köszönöm, aki hozzájárult, és ezt biztosítja az itt élő emberek számára”- emelte ki dr. Mészáros Lajos.

Duna menti települések vízfejelsztési project projekt nyitó rendezvénye Adonyban
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az esemény folytatásában a projektben résztvevő szakemberek ismertették a részleteket. Czipri András a projekt részleteit fejtette ki. Tehát mások mellett új nyomásfokozó térszíni gépház és fertőtlenítő létesül Beloiannisz, Iváncsa, Adony, Pusztaszabolcs és Besnyő településeken és 21 kilométer hosszúságban új, nagy átmérőjű ivóvíz-távvezetékek épülnek a Kulcs, Besnyő, Iváncsa és Ercsi vonalon. Végezetül Süveg Dániel építésvezető, a Mészáros és Mészáros Zrt. részéről ismertette a kivitelezési feladatokat.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában