Étkezési szokásaink

2024.08.25. 17:00

Gyorsfagyasztott forradalom

Állandó változáson mennek keresztül Magyarországon az élelmiszerfogyasztási, vásárlási szokások.

Agárdy Csaba

A közelmúltban írtunk arról, hogyan alakulnak a húsfogyasztási szokások, hogy a fiatalok hétközben nem nagyon főznek, a baromfit vásárolják elsősorban. A szakemberek most a gyorsétel-forradalomról beszélnek.

A hagyományos, otthoni főzés korábban a mindennapi élet szerves része volt, különösen a vidéki közösségekben, ahol az ételkészítés gyakran hosszadalmas, a család több tagját is bevonó eseménynek számított. 

Azonban a városiasodás, a nők munkaerő-piaci részvételének elterjedése, és az egyre hektikusabb életvitel a főzés háttérbe szorulását eredményezte. A 20. század közepétől kezdve a háztartásokban egyre inkább megjelentek a kész és félkész ételek, amelyek gyorsabb és kényelmesebb alternatívát kínáltak a hagyományos főzéssel szemben.

A GlobalDat (egy angol adatelemző és tanácsadó cég) elemzése szerint a modern városi életmód miatt a fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a gyorsan elkészíthető, kényelmi élelmiszereket. A kutatás szerint 2019-ben a globális kész- és félkész élelmiszer-piac értéke meghaladta a 160 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint ez az érték 2024-ben már 200 milliárd dollár fölé emelkedik - olvashatjuk az agrarszektor. hu írásában.

A kényelmi ételek, beleértve a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszereket, jelentős népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedekben.

Ezek az élelmiszerek olyan modern technológiáknak köszönhetik sikerüket, mint a fagyasztás, a vákuumcsomagolás és az előkészített ételek széles választéka, amelyeket csak melegíteni kell.

A kiskereskedelem az előrejelzések szerint a fagyasztott élelmiszerek piacának vezetője lesz, és a gyorsan elkészíthető ételek iránti megnövekedett kereslet miatt 2024-ben a legnagyobb, 63,1 százalékos bevételi részesedést fogja megszerezni – közli a kutatás.

Fontos trend az is, hogy a kényelmi ételek felfutása mellett a digitalizáció forradalmasította az élelmiszerfogyasztást a rendeléseken keresztül is, különösen a nagyvárosokban.

Az online ételrendelés és házhozszállítás piaca robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, és ez a trend a Covid-19 járvány idején tovább erősödött.

A fogyasztók egyre inkább ezeket a kényelmes megoldásokat választják a hagyományos főzés helyett. A trend ráadásul a járvány elmúltával is folytatódott.

Forrás: agrárszektor.hu 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában