Sakkolimpia

2024.09.14. 15:00

Carlsen kerékpárral robogott be a sakkolimpiára

Magnus Carlsen komoly riadalmat okozott azzal, hogy miután az első két fordulóban nem játszott, a harmadikban sem jelent meg a kezdésre, olvasható a magyarnemzet.hu oldalon. Késve végül befutott, tetszetős partiban magabiztos győzelmet aratott, majd elmesélte a megpróbáltatásait. A norvégok a dugó miatt csak késve tudták volna felvenni Carlsent, aki feltalálta magát, inkább kerékpárral tekert a helyszínre.

Duol.hu

Magnus Carlsen az izgalmak után simán nyert kolumbiai ellenfelével szemben

Forrás: FIDE

– Nem abban a hotelben lakom, mint a többiek. Úgy beszéltük meg, hogy majd felvesznek. Aztán szóltak, hogy csak nagyjából öt perccel a három órai kezdés előtt tudnak odaérni hozzám. Feltettem magamnak a kérdést, hogy most akkor mit tegyek. Világos volt, hogy autóval nem érek oda időben, arra gondoltam, biciklivel gyorsabban odajutok. Az volt a probléma, hogy nem igazán tudtam, merre kell menni, izgalmas volt, hogy navigálás közben tudjak olyan gyorsan tekerni, ahogy csak tudok. Végre rátaláltam a jó irányra, de a dugók miatt még mindig tartottam tőle, hogy elkések. Azzal biztattam magam, talán mások is így járnak, ezért talán később kezdik a fordulót. Szerencsére végül időben megérkeztem a versenyterembe – mesélte el a játszmája után a kalandját Magnus Carlsen a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE sajtósának.

Magnus Carlsen a Mol Bubi nyergében kissé riadt tekintettel
Fotó: X

Az izgalmak ezzel persze még nem értek véget. A táblák erdejében Carlsennek fogalma sem volt, merre keresse a norvég csapatot, amely Kolumbia ellen játszott. Egy fotós sietett segítségére és útbaigazította. A korábbi világbajnok tíz perc késéssel ült le a táblához. Öt percen múlt, hogy vesztesnek nyilvánítsák, a FIDE szabályai szerint ugyanis legfeljebb tizenöt percet lehet késni.

Carlsen rég játszott klasszikus sakkot

Carlsen szép partiban győzött. Becsületére legyen mondva, kolumbiai ellenfele vállalta az éles megnyitást, a bonyodalmakban aztán Carlsen túljátszotta őt és mattot adva nyert.

– Kicsit izgultam, mert régóta nem játszottam klasszikus sakkot, de szerencsére minden rendben volt – értékelte a játszmát a világelső, majd azt is elmondta, a második fordulóban a Kanada elleni  döntetlen után tartottak egy csapatértekezletet, s próbálták helyre tenni a dolgokat.

A korábbi világbajnok úgy látja, Norvégiától jó szereplés lenne, ha az első tíz közé jutna.

Szombaton a negyedik fordulóban Norvégia Szlovákiával találkozik, Carlsen tehát valószínűleg a magyar Gazik Viktorral játszik.

A magyar csapatnak Olaszország következik a sakkolimpián

A magyar férficsapat pénteken Ausztriát győzte le 2,5–1,5-re és az élmezőnyben található. Szombaton Olaszország lesz az ellenfele. A mieink tehát egyelőre elkerülik az igazán nagy csapatokat. Az olaszok az elmúlt években sokat fejlődtek, mégis illene újabb győzelemmel haladni a cél felé.

Forrás: magyarnemzet.hu

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában