Palackvisszaváltás

2024.09.12. 17:30

Mi a helyzet hónapokkal a bevezetés után?

2023 júliusában Magyarországon életbe lépett az 50 forintos betétdíjas palackvisszaváltási rendszer, amely jelentős változásokat hozott a hulladékgazdálkodásban. A rendszer bevezetése óta vegyes visszajelzések érkeztek, de vajon hosszú távon fenntartható és előnyös megoldás lehet?

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az új rendszer célja, hogy az elkövetkező években – 2029-ig – elérje a PET-palackok 90 százalékos visszagyűjtését. Azóta napi 3,5 millió palackot váltanak vissza az országban, ami jóval meghaladja az előzetes várakozásokat. 

Az Anikó Büfé tulajdonosa, Pappné Klement Krisztina is elmondta tapasztalatait
 

Vegyes reakciók az utcán és a boltokban

A palackvisszaváltás gyakorlati alkalmazása kapcsán többek között az Anikó Büfé tulajdonosát Pappné Klement Krisztinát is megkérdeztük. A büfés elmondása szerint kezdetben volt némi ellenállás, és a vendégek nem mindig értették, miért nem tudják azonnal visszaváltani a palackokat. "Most már elfogadták, hogy itt nincs visszaváltás, de tudatosabbá váltak, és nem dobják el a palackokat csak úgy. Tehát a vásárlók is elismerik, hogy a rendszer idővel beépül a mindennapokba"- mondta. 

Klein Anita műanyag palackos üdítőt vásárolt ottjártunkkor
 

Klein Anita ottjártunk alkalmával egy műanyagpalackos üdítőt vásárolt. Kérdésünkre elmondta véleményét: " Először kicsit nehéz volt megszokni, hogy nem szabad összenyomni a palackokat, de mára már 90 százalék visszaviszi, már csak azért is mert a városban szerintem kevés a szelektív gyűjtő, de a legtöbben mégis igyekszünk környezettudatosan viselkedni." Anita arról is beszámolt, hogy tapasztalata szerint a visszaváltó automaták olykor meghibásodnak, ami időnként bosszúságot okoz. Mégis, a legtöbb ember egyetért abban, hogy megéri visszaváltani az üres palackokat, hiszen a pénzösszeg, amit így visszakapnak, könnyen felhasználható a következő vásárláskor.

Varga Zsófi már nem először kénytelen hazavinni az üvegekkel teli táskát, mert ezúttal sem tudta visszaváltani az összegyűlt palackokat
 

Bosszúság, ha elromlik a palackvisszaváltó

A palackvisszaváltó automaták meghibásodása gyakran okoz kellemetlenséget a vásárlók számára, ahogy Varga Zsófi kollégám esete is mutatja. Ő már másodszor kényszerült hazaindulni az élelmiszer-áruházból anélkül, hogy vissza tudta volna váltani az üres flakonjait a hibás automata miatt.

Zsófi azonban nem adta fel. A MOHU hivatalos honlapján tájékozódott arról, hogy minden visszaváltó egység rendelkezik segítségkérés lehetőséggel meghibásodás esetén. A következő alkalommal tudatosan jelezte a problémát az üzletben, ami gyorsan megoldódott. A MOHU fejlesztett egy alkalmazásolvasó telefonnal ellátott rendszert, amely lehetővé teszi a hibák gyors bejelentését és kezelését.

Palackvisszaváltás: az adománygyűjtés és kihívásai

Nemcsak a fogyasztók, hanem jótékonysági szervezetek is gondolkodnak a palackvisszaváltásban rejlő lehetőségeken. Az Esőcsepekkért Alapítvány elnöke szerint azonban az adománygyűjtés ezen formája komoly kihívásokkal járna. A QR-kódos adományozás lehetőségét ugyan fontolóra vették, de az ehhez kapcsolódó könyvelési feladatok és a potenciális visszaélések miatt elvetették az ötletet. "Nem szeretnénk olyan csalások áldozatává válni, amelyek a hitelességünket veszélyeztetik" – mondta Kostyák Eszter az alapítvány vezetője.

 

A jövő: lassú, de biztos változás?

Bár a palackvisszaváltási rendszer nem tökéletes, és némi alkalmazkodást igényel mind a fogyasztók, mind a vállalkozások részéről, a legtöbb ember elfogadja, hogy hosszú távon ez egy fenntartható megoldás lehet. Ahogy a rendszer működése tovább finomodik, és a hibák kijavításra kerülnek, a visszajelzések is pozitívabbá válhatnak. A tudatosabb hulladékgyűjtés nemcsak a környezet, hanem a lakosság számára is hasznos lehet – mind pénzügyileg, mind pedig egy tisztább környezet formájában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában