A sivatagok oázisának hangulata

2024.09.08. 07:00

Pálmák éjszakája negyedszer is – képgalériával

A klímaváltozás magával hozza a növényzet változását is. Megszokott növényeink azonban egyre kevésbé bírják az esőszegény és forró nyarakat, míg a leanderek és más mediterrán növények védelem nélkül is jól viselik a téli időszakot. A kereskedelem is kezd alkalmazkodni a változó körülményekhez, így megjelentek a kertészetekben a mediterrán növények. Városunkban egy egész kertészet, a Duna Palm Garden az Aranyvölgyi úton kizárólag ilyen jellegű növények forgalmazásával foglalkozik.

Fekete Györgyi

Rados Ágnes

Fotó: Ihász Martin

Ha valaki a kedvenc növényemről kérdez, akkor a pálmát szoktam mondani. Van benne valami arisztokratikusan elegáns, ahogy dacol a széllel, ellenáll a napfénynek, kapaszkodik az ég felé, szinte elérhetetlenül. Mégis semmi kérkedés nincs benne, egyenes törzs, szinte jellegtelen virág. De ... Magában hordja a sivatagok oázisának hangulatát, vagy egy tengerparti nyár este fuvallatát.

Fotó: Ihász Martin

A pálma, az pálma… Éppen ezért értem meg az egyik tulajdonos Rados Ágnes szenvedélyét, aki könyvelő vállalkozása mellett vagy éppen ellenére úgy döntött, hogy az ő pálmák iránti szenvedélyét megosztja mindazokkal, akik ugyanúgy rajonganak a mediterrán növényekért, mint ő, és szeretnék otthonukba vinni ezt az életérzést.

Amikor másfél esztendővel ezelőtt elkezdték a pálmák és más mediterrán növények forgalmazását, akkor többen értetlenkedve fogadták a tervüket és a kertészetüket. Aztán… az eltelt idő, és a klímánk változása igazolta, hogy már nem csupán jövője, hanem jelene is van az olajfáknak, a citrusféléknek és a pálmáknak is.

A pálma az új tuja

– magyarázza Rados Ágnes, s valóban a forró nyarak és az enyhe telek mind azt igazolják, hogy kertünk tartós és látványos díszei lehetnek ezek a növények. 

Fotó: Ihász Martin

Vannak télálló és fagyálló növényeink. A télálló nem igényel különlegesebb védelmet, a fagyálló növényeket takarni, védeni kell a tél hidege ellen.

Végigvezet a kertben. Akkor jövök rá, hogy én valójában semmit nem tudtam eddig a pálmákról, azon kívül, hogy szeretem őket, számtalan fajtájuk van. Nem beszélve a citrusokról, s a csodálatos olajfákról. 

Fotó: Ihász Martin

Ízlelgetem a kifejezéseket: lószőrpálma, Bismarck-pálma,  kanári datolyapálma, kínai kenderpálma, királynőpálma, sziklapálma – ízlelgetem a neveket, de déli gyümölcsökből is van számtalan: mangó, banán, gránátalma,  citrom, narancs, mandarin de találkoztam a kertészetben cikásszal és leanderrel is.

– A saját olajfánkról tettem olivát a pizzánkra és a salátára a minap. Nem beszélve arról, hogy tavaly ősszel nagyon finom mandarint is ettünk, az is a mi fánkon termett. A limonádéba is saját citrom került. De vannak olyan banánfáink is, amelyeknek a mi klímánkon is beérik a termése, ha télen üvegházban tartjuk, de a legtöbb banánfa egyszerűen csak szép.

Honnan szerzik be ezeket a növényeket?

– Spanyolországból kamionnal érkeznek, több kiváló partnerünk van. Személyesen válogatjuk ki a legszebb növényeket, és felügyeljük a rakodást is.

Ha már a növényvásárlásról beszélünk, honnan van a szakértelme?

– Az üzlettársunk mindent tud a mediterrán növényekről, de természetesen mindannyian felkészültek vagyunk. Ismereteinket tanácsadóktól, szakirodalomból és személyes tapasztalatokból szerezzük. Egyébként nem kell megijedni a mediterrán növények tartásától, nem igényelnek olyan gondoskodást és szakértelmet, amitől félni kellene. Vevőinket minden esetben ellátjuk a legjobb tudásunk szerinti információkkal.

Fotó: Ihász Martin

Kik a vevőik?

– Elsősorban olyanok, akiknek családi házuk vagy hétvégi házuk van. Vállalkozások is veszik telephelyük kertrendezéséhez, esetleges futó projektjeikhez. Ezek a növények túl nagyok egy városi lakásba. 

Vevőink egy része pontosan tudja, hogy milyen növényt szeretne, másik részüknek nincs még határozott elképzelése, körülnéznek és nálunk inspirálódnak. 

Mindenkinek szívesen segítünk, annak is örülünk, ha csak a kíváncsiságuk hozza be őket körülnézni.

Nagyon drágák ezek a különleges növények?

– Hát igen, egy közel 500 éves olajfának valóban borsos az ára, viszont már gyönyörű pálmát lehet vásárolni akár 80-90 ezer forintért is.

Hamarosan itt van megint immáron negyedszer a Pálmák éjszakája rendezvényük, miért hozták létre, s mit takar ez az elnevezés?

– Szeptember 14-én 17 órától várunk mindenkit, aki szeretne egy kellemes estét itt eltölteni és bulizni a kivilágított, parti fénybe öltöztetett pálmafák között. Természetesen ez alkalommal 10% kedvezményt kaphatnak a vásárlóink minden növényre.  Nem csupán nézelődni, vásárolni, hanem szórakozni is lehet ezen az éjszakán. A vendéglátásról a dunaföldvári Rakpart Étterem gondoskodik, a zenét zenét Wittner Tamás szolgáltatja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában