Vállalati helyzetkép

2 órája

A Darusín és elképesztően méretes szállítmánya - videóval

Kedden hajnalban indult útnak egy nem mindennapi szállítmány, amelynek látványosságát alkalmunk volt az olvasók elé tárni. A Darusín Kft. egy új vasúti jelzőhidat, valamint annak tartóelemeit gyártotta.

Molnár Emese

Az új vasúti jelzőhídat, valamint annak tartóelemeit már hétfőn délután elkezdték felrakodni a szállításhoz. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Október 14-én hajnali 3 órakor, amikor a városlakók többsége bizonyára még jó mélyen aludt ágyában, a Darusín Kft. Neumann János úti telephelyén már nagy volt a készülődés: egy igen méretes szállítmányt indítottak útnak a fővárosba, Soroksárra. Radvánszki Sándor, a dunaújvárosi vállalat ügyvezetője lapunknak vázolta, most készültek el egy új vasúti jelzőhíd, valamint annak tartóelemeinek gyártásával, és a szállítással teljesítik megbízó partnerük megrendelését. Mintegy 25 méter hosszúságú hídelemről van szó, amelyet egyben emeltek a speciális trélerre. 

Darusín
A hídszerkezet lábait és tartozékait külön trélerekkel szállították.  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Egy ilyen méretes szállítmánynál előírás a sárga villogós felvezető jármű (rendőri kíséret most nem kellett, az csak akkor szükséges, ha a túl széles a szállítmány). A konvoj részeként, külön trélerekkel vitték a hídszerkezet lábait, és tartozékait. Egy ilyen műveletnél útvonalengedélyt kell kérni a közútfelügyelettől, amely meghatározza azt is, hogy milyen útvonalon haladhat nagyobb biztonsággal a forgalomban a szállítmány, és az is kizárólag éjszaka.

Hamarosan elkészülnek egy nagyobb rendelés keretein belül bányászati célokat szolgáló kőtörő gépezet gyártásával is, amit a gépet hajtó hidraulikus motor kivételével teljes egészében a Darusín Kft. készített el, a szerkezeti elemektől kezdve a festésen át a komplett összeszereléséig.

- Az elmúlt időszakban különösen nagy hangsúlyt fektettünk a portfólió bővítésére, az új partnerek keresésére, ezáltal a termelési kínálatunk szélesítésére - mondta Radvánszki Sándor.

Radvánszki Sándor, a Darusín Kft. ügyvezetője. A dunaújvárosi vállalat idén ünnepelheti fennállásának 25. évfordulóját. Fotó: Laczkó Izabella


Nem vártak a vasműre, új irányba léptek

A Darusín Kft. idén ünnepelheti fennállásának negyed évszázados működését, amely egyfelől a folyamatos innovációnak és a hosszú távú gondolkodásnak köszönhető. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy bár komoly gazdasági visszaesés tapasztalható Dunaújvárosban és vonzáskörzetében, valamint a vasmű helyzete is negatív intézkedések meghozatalát tette szükségessé, a Darusín kft. továbbra is 100 százalékosan üzemel.

Mint ismert, a vállalatnak van egy egysége a vasmű területén, ahol eddig mintegy százhúsz munkavállalójuk dolgozott. A gyár bizonytalan helyzetére nem lehet egyelőre stratégiát alapozni, ami Radvánszki Sándort új irányú lépésekre sarkallta. A bent lévő karbantartási részleg jelentősen lecsökkent. A felszabaduló munkaerő egy része a vállalaton belüli munkákra került átirányításra; voltak olyan dolgozóik, akik a vállalat partnereinél végeznek szerződéses munkákat; de akadtak olyanok is, akik egyetlen felajánlott lehetőséget sem fogadtak el, s máshol keresték tovább számításaikat.

Duális partnerként továbbra is részt vesznek a szakemberképzésben, de munkavállalóiknak is szerveztek továbbképzéseket. Fotó: Laczkó Izabella

Tavaly májusban együttműködési megállapodást kötöttek a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal, így duális partnerként továbbra is részt vesznek a szakemberképzésben, de munkavállalóik számára is szerveztek továbbképzéseket.

Megújuló energia a jelenben

Az előregondolkodás bizony rendkívül hasznos volt a covid-világjárvány során is. Jól tudjuk, hogy a pandémia után, valamint az ukrán háború következtében óriási energiaválsággal kellett szembesülni, viszont a Darusín Kft. ekkorra már készen állt annyi napelemes rendszer telepítésére, amennyire lehetőségük volt, s amelyekkel mintegy 40 százalékban biztosíthatják a saját energiaszükségleteiket.

Az egész telephelyen LED izzókra cserélték a világítótesteket, amely egyrészt több, mint 50 százalékos energiamegtakarítást eredményezett, másrészt sokkal erősebb fényerőt biztosít a csarnokokban, a gyártóterületeken.

Darusín
Napelemes rendszereket telepítettek, amelyek az energiaszükségleteik mintegy 40 százalékát biztosítják.  Fotó: Laczkó Izabella

Sikerrel pályáztak öt új elektromos autó beszerzésére. Ezt a programot a kormány hirdette meg a hazai vállalatok számára, amellyel kiegészítő forrást nyerhettek elektromos járművek vásárlásához. Két BYD Atto 3 típusú autó már megérkezett a Darusínhez. Ezeket a járműveket a telephelyükön töltik, és mivel a napelemek jóvoltából saját villamoserőmű rendszereik vannak, tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy környezetszennyezés nélkül üzemeltethetik a járműflotta új tagjait. Ezeket az autókat azon kollégáik használják, akik naponta ingáznak munkájuk során.

Mivel a térségben kevesebb a beruházás, ezáltal több lett a távolabbi településeken lévő munka is, Győrtől Nyíregyházáig vannak alkalmanként többnapos kiküldetések. 

Hazai és külföldi partnerek

Számos nagyszabású projektben kapott megbízatást a Darusín Kft. az elmúlt időszakban. 

  • Egyik partnerüknek például két egyedi darut terveztek, s gyártottak Romániába. 
  • A székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. 32 milliárd forintból létesített egy öntödét, amelyben az összes darut és darupályát a Darusín csoport gyártotta, és telepítette, ezen kívül részt vettek még a Hydro kapacitásfejlesztésében is több emelőberendezéssel. 
  • Több energetikai berendezésgyártó cég beruházásbővítő projektjében az emeléstechnikai fejlesztéseket szintén a Darusín Kft. végzi, és végezte. 
  • A dunaújvárosi vállalat részt vesz a Pentele híd felújításában is.
  • Jelenlegi nagyobb projektjük kapcsán gyártanak három darab 50 tonnás darut is.
  • Folyamatban lévő megbízás a már említett kőtörő berendezés gyártása, hiszen ebből több darabot készítenek.
 Megbízást kaptak egy újabb hullámvasút pályaelemeinek gyártására. Fotó: Laczkó Izabella

Várhatóan november elején kezdik gyártani egy újabb hullámvasút pályaelemeit. Ettől a partnerüktől ez már a negyedik megbízásuk, például a Disney számára, egy hajóra is készítettek már hullámvasutat. Ahogy akkor, úgy idén is szemlélhetik a látogatók ezt a gyártási folyamatot, ugyanis november 8-án a Modern Gyárak Éjszakáján a Darusín ismét megnyitja kapuit.

Modern Gyárak Éjszakája a Darusínnél

Ezt a rendezvényt idén immáron nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amelynek során a programra jelentkezett gyárak, vállalkozások november 8-án délután 4 órától betekintést engednek az érdeklődők számára üzemeik területén. Előzetes regisztráció szükséges a látogatók részéről, amelyre hamarosan már lehetőség nyílik a Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozat hivatalos honlapján. Rendszerint több turnusukat indítanak a vállalatok, így több időpont is választható az üzemi túrákra.

A Modern Gyárak Éjszakáján üzemi túrákat szerveznek, a látogatók betekintést kapnak a különféle munkafázisokba. Fotó: Laczkó Izabella

A Darusínnél tavaly több, mint kétszáz vendégek fogadtak, és számos kiegészítő programelemmel is szolgáltak hozzá, ugyanis egyfajta vállalati családi, közösségi nappal együttesen valósították meg. Radvánszki Sándor kérdésünkre hamar ráerősített, most még a tavalyinál is nagyobb rendezvénnyel készülnek. Elöljáróban vázolta, hogy érkezik hozzájuk Szalay Balázs Dakar-rali pilóta, akinek versenyautóját és szervizkamionját is meg lehet majd tekinteni, illetve Kovács Bálint gyorsasági motorversenyző (Moto GP) is jelen lesz, ráadásul szimulátorokat is hoznak. Sok meglepetéssel készülnek, lesz például masszőr és csontkovács is a programlehetőségek kínálatában, a gyerekeknek pedig játékvárral is készülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában