Az Eurofer levelet írt az Európa Tanácsnak

2 órája

Az európai acélipar fennmaradásáért

Az Európai Acélszövetség (EUROFER) az Európa Tanácsnak írt levelében sürgős intézkedésekre hívja fel a figyelmet az európai acélipar megmentése érdekében. Ez áll az EU-tagállamok állam- és kormányfőihez intézett nyílt levélben, amelyben felkérik az Európai Tanácsot, hogy következtetéseiben vegye figyelembe az európai acélipar fennmaradása - közte a zöldacél, a Green Steel kereslet növelése - érdekében az uniós szakpolitikai prioritásokat.

Duol.hu

„Az európai acélipar számos kulcsfontosságú uniós gyártási értéklánc nélkülözhetetlen része, és az innovációt, a kívánt termékmegoldásokat és a jó minőségű európai munkahelyeket képviseli. – áll az Eurofer honlapján. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hozzájáruljunk az EU ambiciózus szén-dioxid-mentesítési és globális klímavédelmi célkitűzéseihez, biztosítva az igazságos átmenetet és a minőségi munkahelyeket.

európai acélipar
Az európai acélipar számos kulcsfontosságú uniós gyártási értéklánc nélkülözhetetlen része, és az innovációt, a kívánt termékmegoldásokat és a jó minőségű európai munkahelyeket képviseli

Válaszút előtt

Azonban válaszút előtt állunk: iparunk a 2009-es pénzügyi és gazdasági válság óta a legsúlyosabb válságban van. Ezt a globális acéltöbblet és a tisztességtelen kereskedelem hatása okozza, ami súlyosbítja az alacsony acélkereslet és a magas energiaárak hatását az EU-ban. Sürgős intézkedések nélkül a legtöbb EU-tagállam megnehezíti egy olyan rugalmas és fenntartható acélipar megőrzését, amely 2030-ig és azt követően is be tud fektetni ambiciózus dekarbonizációs projektjeinkbe.

Ötven millió tonna az acéltermelés csökkenése Európában

Az EU acéltermelése 2008 óta 30%-kal, 2023-ra 126 millió tonnára csökkent. A szerkezetátalakítási és kapacitáscsökkentési folyamatok közel 100 000 munkahely megszűnéséhez vezettek az elmúlt 15 évben. A kapacitáskihasználtság az utóbbi időben a legalacsonyabb, életképtelen szintre, 60% körülire esett vissza. Ez a tendencia 2024-ben is folytatódik.

Az acéltöbblet kapacitásokkal foglalkozó globális fórum (GFSEC) miniszteri találkozója nemrégiben megerősítette, hogy

a globális acéltöbblet kapacitás (2023-ban 551 millió tonna) továbbra is gyorsan növekvő strukturális probléma.

Az OECD szerint 2026-ig további 157 millió tonna kapacitás van folyamatban, főként nagyon szén-dioxid-intenzív hagyományos acélgyártási technológiával.

A tiszta ipari megállapodás részét képező acélipari cselekvési tervnek tartalmaznia kell mind a sürgősségi intézkedéseket, mind a strukturális megoldást a globális többletkapacitás és a tisztességtelen kereskedelem EU acélpiacára gyakorolt ​​katasztrofális hatásaira, amelyek veszélyeztetik a munkahelyeket és a tiszta átmenetet. Az EU versenyképességének, valamint ellenálló képességünknek és stratégiai autonómiánknak további aláásása mérgező lehetőség lenne.

A Draghi-jelentés ajánlásaival összhangban ezért felszólítjuk az Európa Tanács vezetőit – az EU-tagállamok állam- és kormányfőit –, hogy sürgősen támogassák:

Európai acélipar: Javaslat az acéltermelés fenntartására

Konkrét intézkedéseket javasolnak az EU Kereskedelmi Védelmi Eszközeinek határozott érvényesítésének megerősítésére és biztosítására a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megállítása érdekében, valamint foganatosítsanak strukturális megoldást a tartós és romló globális többletkapacitás tovagyűrűző hatásának átfogó megállítására.

„A jelenlegi acélbiztosítékokat szilárdabb tarifális rendszerrel kell felváltani!”

A szén-dioxid kiigazítási intézkedés (CBAM) továbbfejlesztését kérik az erőforrások felosztása és a downstream ágazatok áthelyezése, valamint az EU acélexportjának megőrzése érdekében.

Unió-szerte fellépést sürgetnek a jelentős globális versenynek kitett energiaintenzív iparágak energiaköltségeinek csökkentésére, valamint a nyersanyagokhoz való hozzáférés biztosítására, az acélhulladék EU-n belüli megtartása mellett.

Egyúttal vezető piacok (piaci ágazatok) létrehozása a zöldacél iránti kereslet növelése érdekében Európában.

Az aláírók az Eurofer elnöke és hat alelnöke:

  • Henrik Adam, az EUROFER elnöke, a Tata Steel vezérigazgatója (Hollandia)
  • Mario Arvedi Caldonazzo, az Eurofer alelnöke, az Averdi vezérigazgatója
  • Geert Van Poelvoorde, az Eurofer alelnöke, az ArcelorMittal Europe vezérigazgatója
  • Timoteo Di Maulo, az Eurofer alelnöke, az Aperam vezérigazgatója
  • Lorenzo Riva, az Eurofer alelnöke, a Riva Stahl vezérigazgatója
  • Hubert Zajicek, az Eurofer alelnöke, a Voest Alpine Acélipari Diviziójának vezérigazgatója
  • Gunnar Groebler, az Eurofer alelnöke, a Salzgitter AG vezérigazgatója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában