Rendkívüli ülés

2 órája

Bizottsági tagokat is választottak a dunaújvárosi közgyűlésen

Rendkívüli közgyűlést tartottak a képviselők csütörtökön. Az ülésen döntöttek az öt bizottság tagságáról is.

Molnár Emese

Tizenkét napirendi pontot tárgyaltak az október 10-i rendkívüli ülésen. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Hétfőn alakult meg Dunaújváros új közgyűlése, és csütörtökön reggel már egy rendkívüli ülésre gyűltek össze a képviselők a Városházán. Tizenkét előterjesztést kellett megtárgyalniuk október 10-én. A napirendek többsége személyi kérdésekre vonatkozott, ekkor határozták meg, hogy melyik képviselő melyik bizottság munkájában vesz részt. 

bizottság
Módosították a szociális rendeletet, évente kétszer adható 5000 forintos rezsitámogatás az időseknek. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mindezek előtt a szociális rendelet módosításával kezdték az ülést, azon belül pedig az időskorúak rezsitámogatásáról szóló részen változtattak. Ez a dunaújvárosi nyugdíjasok azon 5000 ezer forintos támogatását jelenti, amelyet nem postai úton küldenek meg az arra jogosultaknak, hanem jóváírják az összeget a távhőszámlákon (vagy a vízszámlákon). Az eddigi szabályozásban úgy rögzítették, hogy évente egyszer (áprilisban) nyújtható ilyen segítség. Ezt most évi két alkalomra módosították, s decembert jelölték meg a másik jóváírási hónapnak, vagyis a decemberben esedékes távhőszámla lehet 5000 forinttal kevesebb azoknak, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

 

Bizottságok és tagjaik

Mint arról beszámoltunk, az október 7-i alakuló ülésen módosították a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletet. Az egyik változtatás az volt, hogy szüntetik a Pénzügyi, Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottságot, s összevonják az ügyrendi bizottsággal. Innentől kezdve tehát öt bizottság fogja előzetesen tárgyalni, véleményezni a közgyűlés elé kerülő napirendeket.

  1. A Jogi, Ügyrendi, Pénzügyi és Városgazdálkodási Bizottság elnökének Tóth Kálmánt, tagjainak Gyöngyössy Csabát, Kálló Gergelyt, Motyovszki Mátyást, Szántó Pétert, továbbá nem képviselői (külsős) tagjainak Kárpáti Gábort, Lebics Editet, Kiss Tibort és dr. Varga Balázst választották meg.
  2. A Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottságot Orosz Csaba vezeti, mellette Badó Péter, Pappné Grabant Ilona, Tóth Kálmán, Oláh János, illetve külsősként Andics József, Létai Attila, Szőke István és Törő Anikó alkotja a tagságot.
  3. Gyöngyössy Csaba kapta meg az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnöki feladatait, a tagok sorába pedig Pappné Grabant Ilonát, Szántó Pétert, Tóth Kálmánt, Magyar Andrást, valamint Fazekas Évát, Csathó Gábort, Novák Istvánnét és Kurucz Gergelyt választották meg.
  4. Az Ifjúsági, Sport és Turisztikai Bizottság elnöki tisztségét Motyovszki Mátyásnak adták, a tagok közé pedig Kálló Gergelyt, Orosz Csabát, Szántó Pétert, Bükki Miklóst, illetve Tomanóczy Tibort, Deák Nórát, Rákosa Katalint és Slinszky Marcellt választották.
  5. A Szociális, Egészségügyi és Lakhatási Bizottság tagja Kálló Gergely, Motyovszki Mátyás, Orosz Csaba, Pappné Grabant Ilona, továbbá Kovács Janka, Farkas Richárd, Nagy Zoltán és Adamsky Lőrinc lesz, az elnöki posztot pedig Szántó Péter tölti be.
bizottság
A bizottságok külsős (nem képviselői) tagjai is letették esküjüket ezen az ülésen. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezen kívül megválasztották még a közgyűlés idősügyi és szociális tanácsnokának Pappné Grabant Ilonát, közbiztonsági és környezetvédelmi tanácsnokának Orosz Csabát, míg ifjúságügyi tanácsnokának Kálló Gergelyt.

Kálló Gergelyt betették még egy pozícióba, mégpedig a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. felügyelő bizottságába. Ezt úgy valósították meg, hogy a jelenleg négytagú testületből egy tagot, Felföldi Ágnest október 10-i hatállyal visszahívták, s helyébe tették meg az új képviselőt. Ezért a posztért havonta 200 ezer forintot kap Kálló Gergely (a többi taghoz, Lebics Edithez, Motyovszki Mátyáshoz és Tóth Kálmánhoz hasonlóan).

 

Tiszteletdíjak

Rátérve a díjazásokra, egy 2014-ben alkotott (utoljára 2020-ban módosított) önkormányzati rendelet rögzíti a képviselői tiszteletdíjak mértékét. A polgármester illetménye határozza meg az összegeket, tehát Pintér Tamás havi 1,3 millió forintos fizetését kell alapul venni a számításhoz. Ha egy képviselő nem vesz részt bizottsági munkában, 195 ezer forint a havi tiszteletdíja, de ilyen személy nincsen most a testületben. Függetlenül attól, hogy egy vagy több bizottságban vállal tagságot egy képviselő, akkor már 292.500 forint illeti havonta. A külsős bizottsági tagok havi tiszteletdíja 97.500 forint.

Azt a képviselőt, aki elnöki tisztséget lát el egy bizottságban (függetlenül attól, hogy hányban), már 390 ezer forint illeti meg havonta, vagyis ennyi jár Motyovszki Mátyásnak, Szántó Péternek, Gyöngyössy Csabának, Orosz Csabának és Tóth Kálmánnak.

A rendelet külön taglalja a tanácsnok tiszteletdíját, ami szintén 390 ezer forintot jelent, még akkor is, ha a képviselő bizottsági munkában vesz részt. Ennek tükrében ezt a magasabb illetményt kapja Kálló Gergely és Pappné Grabant Ilona is.

Még egy gyors számítás a cikluskezdés apropóján: havonta 11.380.000 forint kiadást jelentenek csak a közgyűlési és bizottsági tiszteletdíjak. Ezen felül jöhetnek még a különféle tanácsadói megbízások, önkormányzati cégekben betöltött pozíciók, amik további tiszteletdíjakat jelentenek, mint például Kálló Gergelynek a DVG felügyelő bizottságában most kapott helye.


Polgármesteri szabadság és cafetéria

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsába új tagot kellett delegálni, mivel az addigi tagok megbízatása szeptember 30-án (az önkormányzati ciklus lezárultával egyidejűleg) megszűnt. Sürgető volt erről dönteni, ugyanis a Társulási Tanács október 31-én tartja alakuló ülését. Dunaújváros képviseletében Szabó Zsolt alpolgármester delegálásáról határoztak a mostani közgyűlésen, a helyettesítésére pedig Motyovszki Mátyás kapott megbízatást.

Mivel októberben új ciklus kezdődött, ezért időarányosan dönteni kellett a polgármester éves szabadságának ütemezéséről és a cafetéria-juttatásának mértékről. Október 1-től december 31-ig még 10 szabadnap jár Pintér Tamásnak, a megadott dátumokat jóváhagyták az ülésen. A havi illetménye és költségtérítése mellett erre az évre még bruttó 275 ezer forint cafetéria-juttatást is biztosítottak neki a költségvetésben. Az év hátralévő részére, időarányosan bruttó 69 ezer forint összegű cafetériát állapítottak meg.

Az önkormányzat 2020-ban elfogadott Közbeszerzési Szabályzatát ezidáig már háromszor módosították. Most ismét változásokat eszközöltek, például a bírálóbizottság tagjaira vonatkozó fejezetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában