Szánjunk rá időt!

3 órája

Most komolyan! Tudják mi a teendő tűz esetén?

Fejér vármegyében idén januártól szeptemberig összesen 171 lakóépületben keletkezett tűz. Júliusban egy dunaújvárosi lakás vált lakhatatlanná, most pedig egy perkátai ház.

Molnár Emese

Fejér vármegyében idén már több, mint tizennégy otthon vált lakhatatlanná a tűz miatt. Fotó: BM OKF

Fejér vármegyében idén januártól szeptemberig összesen 171 lakóépületben keletkezett tűz. Dunaújvárosban legutóbb július 30-án volt egy nagy tűzeset, amikor is egy Vasmű úti társasház ötödik emeleti lakásában csaptak fel a lángok. Akkor a dunaújvárosi és a solti hivatásos tűzoltók két irányból közelítették meg az égő szobát, a létraszerről az ablakon keresztül, valamint a lépcsőházból jutottak be a lakásba, ahol megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűzesettel érintett ingatlan lakhatatlanná vált, de személyi sérülés szerencsére nem történt. Ebben az évben vármegyénkben tizennégy otthon vált lakhatatlanná a tűz miatt, és 35 polgárnak kellett ideiglenesen új otthont találnia. Szomorú adatok, mert még szomorúbb emberi sorsok rejtőznek mögötte. Mint ahogy most az a véletlenszerűség is, hogy a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság október 7-én számolt be erről a statisztikáról, ami már másnap tovább növekedett egy újabb családi tragédiával.

most
Július végén Dunaújvárosban is volt egy nagyobb tűzeset, aminek következtében egy Vasmű úti lakás vált lakhatatlanná. Fotó: dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség

Mint azt portálunkon is olvashatták, tűz miatt lakhatatlanná vált egy családi ház Perkátán október 8-án reggel. Az ötször tizenöt méter alapterületű, vályog oldalfalazatú épület nappalija, hálószobája és konyhája teljes terjedelmében égett. A ház füsttel telítődött. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fojtották el. A tűzben a három helyiség kiégett, a falak erősen kormozódtak, az épület lakhatatlanná vált. 

Eközben pedig ott áll a háromgyermekes család, akik a házzal együtt aznap mindenüket elvesztették a tűzben...

most
Most legutóbb egy perkátai házban csaptak fel a lángok, az épület lakhatatlanná vált. Fotó: dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Borzasztó belegondolni a helyzetükbe, amit lényegében csak azok tudják igazán átérezni, akik kerültek már hasonló szituációba. Egy ilyen veszteség után a kétségbeesés, a kilátástalanság egy láthatatlan sötét burkot emel fölénk, amitől nehezen vehetjük észre a reménysugarakat. 

Nem egy életbölcsesség, nem is egy motiváló gondolat, viszont vallom, minden szituációban megállja a helyét az, hogy "lehetne rosszabb is". Vajmi kevés vigaszt jelenthet egy ilyen sorscsapás után, de most is igaz: hála Istennek, senki nem ragadt bent, mindenki épségben van. Ha együtt a család, a legnagyobb kincs birtokában vagyunk, és biztos alapokon kezdhetjük újra az építkezést. Ha pedig megtapasztaljuk a közösség erejét, a sötét burok egyre elhalványul. 

Most minden segítségre szükség van

A perkátai tűzeset után több segítségkérő poszttal találkozhattunk a Facebook-on, de nem az érintett család tagjaitól, hanem ismerőseik fordultak a nyilvánosság felé. A kommentekből az derült ki, hogy a család nem maradt fedél nélkül, mert a perkátai önkormányzat ideiglenesen biztosít nekik otthont. Egy dunaújvárosi segítő csoportban is megosztották a hírt, összefogásra buzdítva az embereket, mondván, most minden segítségre szüksége van a körülbelül 10 éves, 6 éves és 8 hónapos gyermekeket nevelő családnak. A kommentek pedig arról tanúskodnak, hogy sok angyalka jelentkezett felajánlással, mindenki abban és azzal segített, amire lehetősége van.

Mindig megható olyan történetekről hallani, aminek tragédiája egyfelől nyomasztja a lelket, ugyanakkor a csupaszív emberi értékekkel kikövezett előremutató jövőképe reménnyel szolgál másoknak is ebben a mai elveszett világban.

Mindig akadnak olyan rossz dolgok az életünk során, amikre egyáltalán nincs ráhatásunk, s nem tudjuk elkerülni. Viszont vannak olyanok is, amiket megelőzhetünk, ha szánunk rá kellő időt, energiát és figyelmet! Azt például tudják, hogy a lakásfelújítások során a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során keletkező megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet? Tudják miként lehet a kigyulladt elektromos berendezést vízzel oltani? Tudják mik a legfontosabb teendők, ha már lángol a tízemeletes panelépület egyik lakása? A katasztrófavédelem megannyi tájékoztatóval és prevenciós tanáccsal szolgál folyamatosan a lakosság számára, amellyel nemcsak a nagyobb problémákat előzhetjük meg, hanem megtanulhatjuk, hogy vészhelyzet esetén mit kell tennünk magunk és mások védelme, biztonsága érdekében. 

Felelősségteljes magatartás

Mint azt a rendvédelmi szerv vázolta, a lakóépületekben keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik. Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, a felügyelet nélkül hagyott gyertya, mécses – ide értve az adventi, karácsonyi koszorú és fenyőfa baleseteket is –, a dohányzás, valamint a lakásfelújítások során gondatlanságból bekövetkezett események. Ezek a tüzek megelőzhetők néhány alapvető óvintézkedés betartásával.

  • A konyhában tűzhelyen fövő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, különösen a bő zsírban, olajban készülő ételeket. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít.
  • A meggyújtott gyertyát, mécsest ne hagyjuk magára még rövid időre sem. Az adventi koszorúkon és fenyőfákon meggyújtott gyertyák még felügyelet mellett is veszélyt hordoznak magukban. Az idő múlásával és a növényi részek száradásával ez a veszély hatványozódik.
  • A dohányzás egyre kisebb százalékban, de még mindig dobogós helyezettként szerepel a tűzkár-statisztikákban. Kellő odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők. (például, ágyban történő dohányzás mellőzése).
  • A lakásfelújítások során a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során keletkező megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet. Takarással, nedves rongyokkal védekezhetünk.
  • A panelépületek villamos hálózata a létesítés kori fogyasztói szokások figyelembe vételével került tervezésre. Az eltelt időszak alatt a háztartások áramigénye jelentősen megnövekedett, ami a belső hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet. Fokozott tűzkockázatot jelent.
  • Jogszabályi előírás, hogy a villamos hálózatot felül kell vizsgáltatni, mely alól a lakások sem kivételek. Lakóépületek esetében ez a felülvizsgálati ciklusidő 9 év. A méréssel történő vizsgálat fényt derít a nem látható, érzékelhető hibákra is, melyek így kijavíthatóvá válnak.
  • A villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszuk le a hálózatról. Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjunk elektromos berendezést bedugva (TV, hűtő, számítógép, stb.), mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek. Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat, ami a felügyelet hiánya miatt komoly károkhoz vezethet.
  • A panelépületekben a beépített, tűzbiztonságot növelő berendezések (száraz, vagy nedves rendszerű fali tűzcsapok, lépcsőházi hő- és füstelvezető berendezés, vészvilágítás, esetlegesen biztonsági felvonó és túlnyomásos füstmentes lépcsőház) megfelelő működése, karbantartottsága alapkövetelmény. Ezek a berendezések életvédelmi célokat szolgálnak. Biztonságunk érdekében ezen berendezések működtetésének lehetőségével legyünk tisztában.
  • Biztonsági kockázatot rejt a közös terek vagyonvédelmi rácsokkal történő lezárása, illetve a lezárt területen történő tárolás.
  • A több lépcsőházas társasházak, lakóközösségek – vagyonbiztonságukra történő hivatkozással – rendszeresen lezárják a lépcsőházak közötti átjárási lehetőségeket. Az átjárók akadálymentes használhatósága alapkövetelmény az épület biztonsága tekintetében. Megoldást jelent, ha a nyithatóságot biztosító kulcs az átjáró két oldalán elhelyezésre kerül.

A panelépületek tűzvédelmi megfelelőségét alapvetően nem maga az épület határozza meg, hanem az ott lakók magatartása, a lakóközösséghez fűződő felelősségteljes viszonya.
A felsorolt intelmek átgondolása, figyelembe vétele a mindennapi életben nem csak a magunk, hanem a közösség tűzbiztonságára is kihat.

most
A lakóépületekben keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik (a kép csak illusztráció). Vigyázzuk, mert a baj pillanatok alatt bekövetkezhet!  Fotó: BM OKF

Mit tegyünk tűz esetén?

A panelházak jellegéből adódóan tűz esetén az alábbiak szerint járjunk el:

  • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni.
  • A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani.
  • A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani. A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti.
    Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék, fedővel történő letakarása.
  • Elektromos berendezés vízzel történő oltását megkezdeni csak a hálózatról történő leválasztás után szabad.
  • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után. (kulccsal bezárni nem szabad)
  • Kiabálással riasszuk a többi lakót.
  • Hagyjuk el a házat.
  • Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Csukjuk be a bejárati ajtót. Tájékozódás (látás) hiányában két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés.
  • A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót. (biztonsági lift tűz esetén is használható)
  • Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzés indításáról, a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében.
  • Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük.

A panelházak tűzeseteinél különösen fontos a pánik elkerülése és a veszély helyes felmérése.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában