24 órás verseny

3 órája

Egy egész napon át busákra hajtanak

Első alkalommal rendeznek 24 órás busafogó versenyt Dunaújvárosban a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület és a "Csak a busa" csoport közös szervezésében a Kikötő-öbölben az október 26-27-i hétvégén. Ennek előkészítéseként a közelmúltban próbahorgászatot tartottak a malátagyári pilonokkal szemben, ahol a horgászok előadást is hallgathattak a busafogás rejtelmeiről.

Balla Tibor

Busafogó versenyre készültek az öbölben

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Szegedi Péter olyannyira elkötelezettje a busa horgászatának, hogy szinte mindent ennek rendel alá, elképesztő - sokszor anyagi - vállalásokat tesz, hogy például versenyeket szervezzen országszerte, de a tervei közt van az is, hogy kilépöjen a nemzetközi színtérre is. Természetesen ő is jelen volt a próbahorgászaton az öbölben. Megkérdeztük, miért van szükség kifejezetten erre a halfajtára kihegyezett versenyre.

busafogó
Busafogó versenyre készültek az öbölben
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

- A busa egy invazív faj, a horgászegyesületeknek kötelessége gyéríteni az állományt. Egy busafogó verseny népszerűsíti az öblöt és Dunaújvárost is, ehhez horgászjegyeket lehet eladni, tehát bevétele is lesz a városnak. A horgászok szeretik a busát, mert teljesen fehérhúsú. A busa az egyetlen édesvizi hal, amely Omega 3 zsírsavat tartalmaz, egyetlen másik sincs ilyen. Mindemellett nincs iszapíze, sőt, semmilyen jellegzetes íze nincs. Nagyon sok helyen volt már ilyen verseny, Pilismaróton, Adonyban, mindenhol van már, eddig Dunaújvárosban nem volt. Általában nagy érdeklődés mellett zajlanak ezek a versenyek olyannyira, hogy nagyon hamar betelnek a nevezések, sokszor nem férnek már be csapatok a versenyekre. Dunaújvárosban is limitálni kellett a terület nagysága miatt a nevezők számát, csak 30 csapat (60 fő + segítők) kezdheti meg a versenyt a 26-i hétvégén. Ennyi embertr tudunk úgy elhelyezni, hogy kényelmesen tudják bedobni a szereléket. Voltunk olyan helyen is, ahol mindössze 20 méterünk volt, úgyhogy ha valaki fogott egy halat, négy ember botját kellett kiszedni, hogy ne akadjanak össze.

- A tervek között szerepel a nemzetközi színtér is. Miért?

- Igen, egy nemzetközi verseny, mert ezt még soha nem csinálta senki a világon. Az nem ennek a versenynek a folytatása lenne, hanem egy teljesen elkülönülő verseny, amit évente megtartanánk. Ide a lengyelek, az ukránok, a csehek, a szlovákok, mindenki meg lenne hívva, aki busára horgászik, amelyik országban létezik a busa. Az angolokat njem tudjuk meghívni, mert ott ugye nincs busa.

- Gondolom, egy ilyen versenyhez szponzorok kellenek. Milyen díjazást tudnak felajánlani?

- Nem, ez úgy működik, hogy a nevezési díjakból befolyt összegből díjazunk. A nevezési díjból lejön a napi horgászjegy ára, a maradék összeg fele a szövetségé, a másik feléből a díjakat álljuk. Így aztán számomra teljes mértékben nonprofit ez a verseny.

- A verseny a hónap végén lesz, most miért vannak itt?

- Csak simán horgászunk, hogy népszerűsítsük az öblöt, hogy itt is lehet busát fogni. Mert Dunaújvárosból nem nagyon kerültek fel fényképek, hogy itt busát fogtak. A helyiek sem nagyon tudják, hogy itt egyáltalán megtalálható a busa. A múlt héten felkerült egy fénykép, ami körül vita is kerekedett, mi szerint ezt biztos, hogy nem itt fogták, mert itt nincs busa. Pedig van, csak nem horgásznak itt rá. Most viszont többségében helyiek vannak itt.

- A horgászok ittt - tízen, tizenöten - előadást is hallgathattak a busa horgászatáról. Miért kellett ez, nem tudják, hogy kell?

-  Nem ismerik a busa horgászatának rejtelmeit, nem tudják, hogy állítsanak össze egy szereléket. Nem elterjedt dolog, legalábbis itt még nem. Vannak vizek, ahol szinte csak busások vannak, ők kenik-vágják. Mindenki próbálkozik mindenféle módszerrel, ki mivel fog többet. Van, aki saját tablettát csinál, van, aki etető kaját használ, ki fenéken, ki úszón. Elkövetnek mindent is.

- Ön is indul a versenyen?

- Igen. Én gyártó vagyok, én három csapatot indítok, de jönnek még sokan.

I. DUNAÚJVÁROSI 24 ÓRÁS PÉNZDÍJAS BUSAFOGÓ VERSENY
Rendező: Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület és a "Csak A Busa" csoport
A verseny helyszíne: Dunaújvárosi Kikötői-öböl
A verseny ideje: 2024. október 26-27.
Résztvevők: Állami horgászjeggyel rendelkező ifjúsági és felnőtt versenyzők
Verseny jellege: csapatverseny (2 fő + 1 segítő)
Nevezés helye: személyesen DSHE Horgászirodán 2400 Dunaújváros, Gagarin tér 13. fszt. 1. vagy online. Jelentkezési lap személyesen vagy online kérhető.
Nevezés határideje: 2024. október 24. 15:00-ig
Elérhetőség: 06 30/649 7225; [email protected]
A nevezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el. A pálya befogadó képessége max. 30 csapat (60 fő + segítők)
A nevezési díj összege: 30 000 Ft/csapat, mely tartalmazza a versenyzők napijegyét és a rendezés költségeit.
A nevezés érvényessége a befizetéssel egyidejűleg lép életbe.
Helyszíni nevezésre nincs lehetőség!

Program:
Gyülekező, regisztráció: 2024. október 26. 08:30-09:00
Sorsolás: 09:00-09:30
Horgászhelyek elfoglalása, felkészülés a versenyre 09:30-tól
Verseny kezdete: 12:00 –tól
Verseny vége: 2024. október 27. 12:00
Eredményhirdetés: 2024. október 27. 12:30
Mérlegelés: a verseny kezdetét követően minden 4. órában.
A verseny szabályainak részletes ismertetése a helyszínen.
A kifogott halat a fogási naplóba kötelező beírni!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában