Nehéz városi kutató-mentő minősítés

2 órája

Dunaújvárosi tűzoltók is bevetésen voltak a magorlandi földrengésnél

Ismét sikeresen teljesítette a nehéz városi kutató-mentő minősítéshez szükséges ENSZ INSARAG feltételeket a Hunor Mentőszervezet. Az ötnapos minősítő eljárás részeként egy nehéz szimulációs pályán 36 órán keresztül kellett bevetési gyakorlatot végezniük a négy dunaújvárosi tűzoltót is soraiban tudó csapatnak.

Molnár Emese

Fotó: Szőke Péter / BM-OKF

A Hunor egy olyan hazai mentőalakulat (dunaújvárosi tűzoltókkal is megerősítve), amely a különféle veszélyhelyzetek, katasztrófák során kutatási és speciális mentési feladatokat tud ellátni, legyen az árvíz, erdőtűz vagy akár földrengés sújtotta terület. A százhatvan kiképzett szakember között vannak tűzoltók, orvosok, ápolók, kutatómentők, keresőkutyás egységek, műszaki specialisták, önkéntesek. A mentőszervezetnek négy dunaújvárosi és két székesfehérvári lánglovag is tagja. Külföldi missziókra is azonnal bevethető az egység a lakosság élet-, egészség és anyagi javainak védelme érdekében. Ehhez szükséges a nemzetközi minősítés, amelyen szigorú szempontoknak kell megfelelni.

dunaújvárosi
A Hunor Mentőszervezetnek 160 kiképzett tagja van, köztük négy dunaújvárosi tűzoltó is
Fotó: Szőke Péter / BM OKF

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, az Európában működő harmincnégy, úgynevezett nehéz minősítésű (USAR) csapatból Magyarország az első, amely már harmadszorra újíthatta meg az ENSZ INSARAG minősítését. A minősítő gyakorlat szeptember 24-én vette kezdetét, ezen a keddi estén kapták meg a riasztást a Hunor Mentőszervezet tagjai.

Amikor riasztást kap a szervezet, elrendelik a készültségi állapotot. A Hunor tagjainak ekkor 3 órán belül össze kell csomagolniuk és a protokollnak megfelelően el kell jutniuk a Gazdasági Ellátó Központ budapesti, Ferihegyi úti raktárbázisára (ez a főhadiszállásuk). Ha külföldi misszióról van szó, akkor legkésőbb 48 órán belül már a helyszínen végzik a szükséges beavatkozást. 

A Hunor a világon bárhol bevethető a lakosság élet-, egészség és anyagi javainak védelme érdekében
Fotó: Szőke Péter / BM OKF

Minderről még Bauer Ákos tűzoltó százados,  a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka mesélt lapunknak annak apropóján, hogy a Hunor mentőcsapat tagjaként 2023 februárjában részt vett a törökországi földrengés mentési munkálataiban, és bajtársaival együtt tizenhét túlélőt emeltek ki a romok alól.

Szeptember 24-én Bauer Ákos is riasztást kapott a minősítő gyakorlatra.

Gyülekező és eligazítás a budapesti bázison, majd 11 tonnányi felszereléssel indultak meg a hajdúszoboszlói rombázisra
Fotó: Szőke Péter / BM OKF

Mint arról a katasztrófavédelem beszámolt, este nyolc órára összeállt a bázison a csapat: 83 hivatásos tűzoltó állt bevetésre készen, mellettük pedig 12 önkéntes (kutyavezető, állatorvos, statikus mérnök, az Országos Mentőszolgálat orvosai és mentőtisztjei) várta az utasításokat. Aznap éjszaka a csapat felmálházta a 36 órás gyakorlathoz szükséges felszerelést. A menetoszlop hajnalban ért a debreceni repülőtérre, majd innen mentek tovább a hajdúszoboszlói romkutató bázisra.

Itt jött aztán az igazi próbatétel: 11 tonnányi felszereléssel, számos új eszközzel és felszereléssel kellett teljesíteniük a feladatokat. Már a koordinációt, az irányítási műveleteket, a bázisállítást is szemlézték a kilenc országból érkező szigorú szakértők, de például azt is vizsgálták, hogy több napon keresztül miként képes önellátóan tevékenykedni a Hunor. Hajdószoboszlón van egy nehéz gyakorlati pálya, egy romváros, amelyhez hasonló csak a valódi földrengés vagy más katasztrófa után látható.

A forgatókönyv szerint egy földrengés sújtotta területen kellett életmentési és kárenyhítési feladatokat végezni
Fotó: Szőke Péter / BM OKF.

A terepgyakorlat forgatókönyve szerint szeptember 24-én 15 óra 27 perckor a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés sújtotta Magorland központi régióját, a rengés tizenöt kilométer mélyen történt, és súlyos károkat okozott a fővárosban. Az első jelentések 21 halottról, 1500 sérültről és 200 eltűnt személyről szólnak. Az első becslések szerint 25 ezer ember vált otthontalanná, 2000 épület azonnal összedőlt, 6500 súlyosan károsodott. A régió hatvan százalékában teljesen megszűnt az energiaszolgáltatás, valamint a gázszolgáltatás és az ivóvízellátás is. A teljes elektronikus kommunikáció összeomlott. Ebben a gyakorlati környezetben kellett bizonyítania a mentőalakulat 78 tagjának, hat keresőkutyával, az ENSZ INSARAG irányelveinek megfelelően.

Egy „túlélőt” csak úgy tudtak kiemelni, ha előbb amputálják a bal karját. A bonyolult műtétet sikerrel végezték el a romok alatt
Fotó: Szőke Péter / BM OKF.

Sokrétű feladatok voltak: felderítés; az áldozatok, túlélők keresése során betonelemeket, falszakaszokat vágtak át; többtonnás tömböket emeltek meg; kötélpályát építettek; alpintechnika segítségével hoztak le egy sérültet a magasból. Kutattak szűk, sötét járatokban, hallgatták műszerekkel a romok alól érkező zajokat, segélykiáltásokat, használták a mentőkutyák érzékeny orrát, kifinomult hallását. Az egészségügyi komponens elvégzett egy bonyolult műtétet is a romok alatt: egy túlélőt csak úgy tudtak kiemelni, ha előbb amputálják a bal karját. Emellett az áldozatok, túlélők keresése során betonelemeket, falszakaszokat vágtak át, többtonnás tömböket emeltek meg, kötélpályát építettek. Kutattak szűk, sötét járatokban, hallgatták műszerekkel a romok alól érkező zajokat, segélykiáltásokat, használták a mentőkutyák érzékeny orrát, kifinomult hallását.

A Hunor harmadszorra is megújította az ENSZ INSARAG minősítését
Fotó: Szőke Péter / BM OKF.

A magyar mentőcsapat sikeresen teljesítette a gyakorlatot is, ezáltal harmadszorra is megújította a nemzetközi minősítését. Az ENSZ INSARAG Titkárságának képviselője, Emmanuel Chapeau kiválóra értékelte a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet. Beszédében a csapat profizmusát, önfeláldozó küldetéstudatát emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában