Egészségesen

2 órája

Együnk mézet! – képgalériával

Nem is olyan régen e hasábokon jelent meg írás a magyar méhészet helyzetéről.

Agárdy Csaba

Mézből bőséges a választék a helyi piacon

Fotó: Laczkó Izabela

Ifjabb Jenei Ferenc a Dunaújvárosi és Vidéke Méhész Klubnak a vezetője elmondta, hogy a nagyon nehéz helyzetben lévő magyar méhészetnek az is nagy segítséget jelentene, ha Magyarországon  nőne a mézfogyasztás, és még fontosabb lenne, ha  nem a boltit, hanem  az őstermelői mézet vásárolnánk.

Fotó: Laczkó Izabella

Az eheti piaci körképünkön azt néztük meg, hogy milyen a felhozatal a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Örömmel nyugtáztatjuk,  hogy a kínálatban nincs hiány, és 2000, illetve 4000 forinti kilónkénti ár nem tűnik a világtól elrugaszkodónak.

Mivel most már az ősz kellős közepén járunk, és ha figyelembe vesszük, hogy egy havi C-vitamin többe kerül, mint egy kiló méz, nézzük meg, miért is érdemes mézet fogyasztani.

A méz gyermekeknek az egyik leghasznosabb táplálék – viszont egyéves korig csecsemőknek nem szabad mézet adni. Az ember életének legfontosabb időszakában erősíti a szervezetet, erősíti a csontokat, a szívet, betegségekkel szemben az ellenálló-képességet. Gyermekkorban dől el, hogy merre fejlődik testünk – ilyenkor még javítható egy-egy testi hiba. A méz ebben segítséget nyújt, mert a gyermek egészséges testműködését biztosítja. A gyermekkorban általánosan előforduló betegségek esetén pedig azonnal energiát ad, segíti a gyógyulást. Légúti megbetegedéseknél egészen egyedülálló módon gyógyít. Megöli a torokban levő baktériumokat, eltávolítja a gennyet, csökkenti a gyulladást. A gyermekek napi sérüléseire mézet vagy propoliszos nyugodtan kenhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában