Foglalkoztatás

3 órája

A Vajda-Papír Dunaújvárosban képeztet szakembereket

A papíripar az egyik leginnovatívabb iparág ma hazánkban. Jó példa erre Dunaújváros és környéke, ahol a Hamburger Hungária mellett a Vajda-Papír is biztos és stabil munkahelyet jelent. Éppen ezért vonzó a munkaerő-piacon.

Fekete Györgyi

Fotó: Mihály Zoltán

A Vajda-Papír komoly részesedést vállal a szakember-utánpótlásban, erről tett tanúbizonyságot, hogy kiállítóként is részt vett a Dunaújvárosi Szakképzés Napján, amelyen a papíripari szakképzést népszerűsítette a pályaválasztás előtt állóknak.  

Vajda-Papír
Vajda-Papír biztos munkahely
Fotó: Mihály Zoltán

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító ügyvezetője elmondta, hogy 2020-ban új fejezet nyílt a vállalat életében. Az országban elsőként a Vajda-Papír kapott duális képzőhelyi akkreditációt a Papírgyártó és – feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus szakirányú oktatás vonatkozásában. Kiemelte, hogy immár három éves az együttműködésük a Dunaújváros Szakképzési Centrummal. „Duális partnerként az a célunk, hogy a közelben tanuló több száz, 7-8. osztályos diák közül minél többnek mutassuk be azt a szakirányú képzést, amellyel verseny- és piacképes szaktudást szerezhetnek a diákok. Ezért minden évben az iskolákhoz hasonlóan nyílt napot tartottunk, amelyen kis csoportokban vezettük végig Közép-Európa legmodernebb papírgyárában az érdeklődőket, a 7. és 8. osztályos tanulóikat, a diákok szüleit és tanárait.  Hangsúlyozta, hogy a Szakképzés 4.0 stratégia felértékelte a szakképzés szerepét és megújította az oktatás szerkezetét, módszertanát, mely így sokkal inkább illeszkedik a piac, a vállaltok igényeihez. Az oktatásba irányuló befektetés jó megtérülést ígér a duális képzésben részt vevő cégeknek is, hiszen a legfrissebb technológiákhoz és a vállalati igényekhez legjobban illeszkedő tudással rendelkező fiatal munkavállalókkal jelentős hatékonyság- és versenyképesség növelést érhetnek el.

A Vajda-Papír meg is akarja tartani a dolgozóit

Vajda Attila úgy vélte, a több mint 700 fős dolgozói létszám is jelzi, hogy a megfelelő utánpótlásról gondoskodni jelentős feladat egy nagyobb cég érdekében. A munkakörülményeket, a karrierlehetőségeket és a képzést kell úgy kialakítanunk, hogy az vonzó legyen a tehetséges, kreatív fiataloknak – mondta és megjegyezte, hogy az új képzésben a Vajda-Papírnál gyakorlati képzést folytatók az alapbéren kívül termékcsomag- juttatást, melegétkezési hozzájárulást, munkába járási támogatást is kapnak.

Magyar András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján látványos a szakképzés presztízsének erősödése. A piaci igényekhez igazodó oktatásnak, tananyagnak köszönhetően a szakképzésben tanulók szakmájukban valóban piacképes tudással és már megfelelő gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek – mondta. 

Megemlítette, hogy egyre több szakmában indul újra a piaci igényekhez igazodó szakképzés a régióban. A megfelelő szintű oktatás, a hatékonyan alkalmazható tudás megszerzése alapvető feltétele a helyben boldogulásnak:

– Azt szeretnénk, ha az itt élő fiatalok nem hagynák el régiót, szakmai tudásukkal is hozzájárulnának a térség gazdasági vonzerejének növeléséhez. Ezzel erősödhet a város, a vármegye, a régió versenyképessége, egyre több beruházás, fejlesztés érkezhet ide, és ezzel egyre nőhet az életszínvonal – sorolta, és emlékeztetett rá, hogy erős versenyben kell helytállni, hiszen a megfelelően képzett munkavállalókért globális és erős verseny folyik.

Folyamatos a technikusképzés

A papíripari képzésnek a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium ad teret. 

Marczona Tamás, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy már 12. évfolyamosok a papírgyártó és feldolgozó technikusok,  hangsúlyozta, hogy a rugalmas szakképzési rendszer biztos jövőt jelent és ígéretet a fiataloknak a helyben boldogulásra, így a térség megtartó erejét is növeli.

Ismertette, hogy a Vegyipar ágazat képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A Vegyipar ágazathoz tartozó Papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus szakma elsajátításához a választható szakmairányok: a Papírgyártó és -feldolgozó szakmairány, és a Csomagolószer-gyártó szakmairány. A papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus végzettségű szakember a papíripari alapanyag-, és a kész papírgyártó- és a papírfeldolgozó ipari anyagokat és technológiákat vizsgálja és ellenőrzi. A csomagolószer-gyártó technikus, a becsomagolandó termék és a vele érintkező csomagolóanyag egymásra hatását, valamint a kész csomagolószer piacra helyezési szempontoknak megfelelő feltételeit vizsgálja. A választható szakmairányok szerteágazóak, olyan fiataloknak valók, akik képesek átlátni hosszabb termelési folyamatokat is, és szeretik a kihívásokat. A diákok számára az is vonzó, hogy a gyakorlati képzés jelentős része a Vajda Papír dunaföldvári gyárban zajlik. Ott kell elsajátítani a gyártás előkészítő műveleteit, a gépek kezelését illetve a kész termékek csomagolására és kiszerelésére vonatkozó fogásokat – összegezte az igazgató.

Néhány tény a Vajda-Papírról:

  • Közép- és Kelet-Európában, a Baltikumban és Skandináviában is meghatározó piaci jelenléttel rendelkező Vajda-Papír, több mint 30 országba exportálja termékeit.
  •  A Vajda-Papír csoportszinten több mint 700 munkavállalót foglalkoztat, három magyarországi és egy norvégiai gyárral rendelkezik. 
  • A 140 ezer tonnás éves gyártási kapacitású, 100%-os magyar családi tulajdonban lévő Vajda-Papír a hazai kereslet 55-60%-át állítja elő, a termelés 60%-át szállítja külföldre. Az európai országok mellett Ázsiába, sőt a Karib tenger térségébe is eljutnak az Ooops! márkanevű termékek a hazai gyáraikból. 
  • Az idén 25 éves cégcsoport folyamatos fejlesztéseivel világviszonylatban is a legkorszerűbb technológiával környezetkímélő módon állítja elő a fogyasztók által egyre kedveltebb higiéniai papírtermékeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában