NÉBIH

2 órája

Mezőfalván azonosították a madárinfluenzát

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos - írta honlapján a Nébih.

Duol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Mint azt közleményükben írták a Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken a Nébih laboratóriuma azonosította a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusát. Mezőfalván egy 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen merült fel a betegség gyanúja, miután idegrendszeri tünetek, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése, valamint megemelkedett elhullás figyelhető meg. Hajdúnánáson pedig egy 23 570 állatot tartó tenyészkacsatelepen a takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés visszaesése keltett gyanút.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is folyamatban van. A hatóság a gazdaságok környékén kijelölte a 3 km-es védőkörzeteket és a 10 km-es megfigyelési körzeteket.

A Nébih továbbra is kéri az állattartók együttműködését a járványvédelmi szabályok szigorú betartásában. Mivel a betegség elszórtan jelent meg az országban, valószínű, hogy a vadon élő madarak terjesztik a vírust. A magas kockázatú területeken kötelező a kereskedelmi célú baromfik zártan tartása, a nem kereskedelmi célú baromfik esetében pedig zártan kell megoldani az etetést és itatást. Az ország többi részén is kötelező a baromfik zártan etetése és itatása, valamint a takarmány és alomanyag zárt tárolása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában