Barokk muzsika

3 órája

Orgonakoncert teltházzal a rácalmási római katolikus templomban – videóval

Október 2-án a rácalmási római katolikus templom megtelt zenekedvelőkkel, akik a nemrégiben felújított orgona barokk dallamaiban merülhettek el. Az orgonakoncert nem csupán a helyiek számára jelentett kiemelkedő kulturális élményt, hanem a felújított orgona hangzásvilágát is megmutatta.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

A különleges orgonakoncert a Rácalmási Glóra Kamarakórus előadásával indul, akik Mary Lynn Lightfoot Pie Jesu című művével teremtettek meghitt hangulatot.

orgonakoncert
Orgonakoncert telt házzal és elbűvölt közönséggel, ezt tapasztalhatták október 2-án az érdeklődök Legyeg Zoltán (képünkön) és  Kővári Péter fellépésé során
Fotó: Laczkó Izabella

Orgonakoncert telt házzal a rácalmási római katolikus templomban

Az első koncert részben Lengyel Zoltán, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia egykori növendéke lépett színpadra. Lengyel, aki Bach Wohltemperiertes Klavierjának első kötetével szerzett diplomát, lenyűgözte a közönséget virtuóz orgonajátékával. Az évek során számos országban, köztük az Egyesült Államokban és Spanyolországban is bemutatkozott. Kiemelkedő fellépése volt a Carnegie Hallban, ahol Stravinsky Petruska című művének zongoraszólóját adta elő. Mostani rácalmási előadásában Bach Pastorale I-IV darabjaival kápráztatta el a hallgatóságot, amely a barokk zenei világ meghitt, mégis lendületes tónusait idézte meg.

A különleges esemény a Rácalmási Glóra Kamarakórus előadásával indult, az orgonakoncertek átvezetésében Gyalus Boglárka énekelt akit Mihály Péter Máté kísért 
Fotó: Laczkó Izabella

Az átvezetésben Gyalus Boglárka szólóénekét hallhatták a jelenlévők, akit Mihály Péter Máté kísért. Az előadásban Cesar Franck jól ismert műve, a Panis Angelicus is felcsendült, amely újabb érzelmi mélységekkel gazdagította az estét.

Az orgonakoncert telt házas érdeklődés mellett zajlott a rácalmási katolikus templomban 
Fotó: Laczkó Izabella

A második blokkban Kővári Péter orgonaművész örvendeztette meg játékával a közönséget, aki a Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanulójaként kezdte meg nemzetközi pályafutását. Kővári, aki az Arnold Schoenberg Kórus tagjaként olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado és Pierre Boulez, most a rácalmási közönséget bűvölte el. Előadásában Farkas Ferenc Régi magyar táncok című művének orgonaátiratát hallhatták, amely a magyar zenei hagyományok és a barokk stílus összefonódásának különleges példája.

Az orgonakoncert végén a közönség vastapssal jutalmazta a művészeket és a templom falai között még sokáig visszhangoztak a barokk dallamok 
Fotó: Laczkó Izabella

A koncert végén a templom közönsége vastapssal jutalmazta a művészeket, és a templom falai között sokáig visszhangoztak a barokk dallamok. Az esemény nem csupán a helyiek számára jelentett kiemelkedő kulturális élményt, hanem a felújított orgona hangzásvilágát is megmutatta, amely várhatóan sokáig fog hasonlóan emlékezetes pillanatokkal szolgálni. 

Tervezett koncertek a rácalmási katolikus templomban:

  • Október 23-án ismét különleges eseményre várja a közönséget a Szent István Király Templom, ahol a Glória Kamarakórus lép fel Mihály Péter Máté karnagy vezényletével. 
  • Az október 27-i esemény nemcsak egy koncert, hanem egy történelmi pillanat is a helyi közösség számára. Ezen a napon 10:04 perctől a Magyar Katolikus és Kossuth Rádió élőben közvetíti a Rácalmási Glória Kamarakórus, az Ercsi Cantus Domino Kórus és a Perkátai Vox Caritatis Kórus közös fellépését. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában