Megoldásra vár

2024.10.11. 06:56

Továbbra is tilosban parkolnak az autósok

Többször írtunk már arról, hogy a parkolóhelyek ritka kincsnek számítanak mindenhol, így városunkban is, és a parkolás művészete mindenkit próbára tesz. Ez gyakran készteti az autósokat is arra, hogy a tilosban parkoljanak, kihasználva az ellenőrzések ritka voltát, vagy elmaradását. Márciusban egy ilyen eset miatt nem tudta a tűzoltók az ablakon keresztül bemenni egy tízemeletes panelházba.

Várkonyi Zsolt

Mindez a tilosban parkoló szabálysértők és a hatóság ügye, de csak addig, amíg adott esetben nem akadályozza a mentést, sok esetben emberélet mentését. Innen nézve azonban történetünk már közügy. 

A tiltó tábla ellenére sokan parkolnak a Vasmű úti szervizúton
Fotó: DH

Az kétségtelen, hogy

ahol az autók tilosban járnak ott a legtöbb esetben nincs elegendő parkolóhely.

És a kialakult helyzeten – úgy tűnik – az nem segít, ha egy önkormányzati képviselő saját körzete egy másik helyszínén kínál megoldást a parkolóhiányra. Ne legyünk azonban igazságtalanok, azért autósok is szeretnek a „saját ablakuk” alatt parkolni és eszük ágában sincs akár száz métert is gyalogolni annak érdekében, hogy szabályosan parkoljanak. Persze, ha van hova, hiszen sok esetben nincs, vagy a kivilágítatlan, vagy gyengén megvilágított, kamerával nem megfigyelt helyen nem szívesen hagyják ott autójukat éjszakára.

A parkolási helyzet biztonságos és hosszútávú megoldása még továbbra is várat magára városunkban.

Még márciusban történt az eset egy Vasmű úti tízemeletes panelházban, amikor egy kisfiúhoz hívta a mentőket és a tűzoltókat az édesanyja. mert nem jutott be a saját lakásába. A legegyszerűbb és helyreállítás szempontjából a legolcsóbb az lett volna, ha az ablakon keresztül mentek volna be a tűzoltók.

A hátsó szervizúton tilosban parkoló autóktól azonban nem tudtak „letalpalni” a kosaras tűzoltó szerkocsival

 és így az ablakon bemenni a lakásba a tűzoltók, ezért kellett végül felfeszíteni a lakás lépcsőházi biztonsági bejárati ajtaját.

Ez év márciusában szintén álltak a szervizúton autók
Fotó: DH

A katasztrófavédelem akkor megkeresésünkre a konkrét eset kapcsán azt nyilatkozta nekünk, hogy „a Vasmű úti társasházba feltételezett sérülthöz nem tudnak bejutni a mentősök, ezért kérték a katasztrófavédelem segítségét. Mivel a társasház mögött parkoló autók miatt az emelős járművel nem tudtak letalpalni és így az ablakon keresztül bejutni a lakásba, ezért a tűzoltók a biztonsági ajtó felfeszítéssel segítettek a helyszínen tartózkodó mentőknek.”

Ebben a tízemeletes háztömbben egy egész sor lakásnak csak hátul van ablaka, ezért van szükség – nem véletlenül – havaria esetén a hátsó szervizútra! Bele se merünk gondolni abba, hogy mi történne akkor, ha egy felsőbb emeleti tűz esetén nem tudná a katasztrófavédelem ellátni feladatát.

Ez a történet lehetne egy figyelmeztető, egy figyelemfelkeltő eset, de úgy tűnik nem az. Azóta semmi nem változott! A hátsó szerviz úton a tízemeletes házsor mellett továbbra is tilosban parkolnak az autók. Persze a Vasmű út felől ezt tábla is tiltja.

Hiába a behajtani tilos közlekedési tábla a Vasmű út felől, egyszerűen semmit sem ér, a rendőri intézkedésnek sincs visszatartó ereje.

A behajtani tilos táblát sok autós figyelmen kívül hagyja
 Fotó: DH

Pedig a márciusban nekünk nyilatkozó lakó szerint Lóki Richárd tűzoltó alezredes is járt szemlézni a helyszínen, még 2017-ben. A kibocsájtott dokumentumban is megállapította, hogy „a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó gépjárművei (gépjárműfecskendő, magasból mentő emelőkosaras gépjármű) a területen parkoló gépjárművek miatt az épületek hátsó homlokzatait nehézkesen, illetve egyáltalán nem tudja megközelíteni. A dokumentumban javasolt változások nagy részben ugyan megvalósultak, de a szakember azt is hangsúlyozta, hogy ezen intézkedések kizárólag akkor érnek valamit, ha a társszervek (közterület felügyelők, rendőrség) folyamatosan ellenőrzik a jogszabályi előírás betartását.” – ismertette a dokumentumban leírtakat a lakó. 

Úgy tűnik azonban hét éve ebben a témában itt nem változott semmi. Ott jártunkkor (október 8-án – a szerk.) ugyanott ugyanúgy tilosban parkoltak az autók, mint bő félévvel ezelőtt.

Nem csak a megelőző intézkedések meghozatalára van szükség, hanem azok betartására, betartatására is. Mielőtt nagyobb baj nem lesz!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában