Rágcsálóírtás

5 órája

Patkányinvázió: kertvárosi bejelentések

A patkány nem az ember legjobb barátja. Ez tény. Nem szívesen látjuk őket, írtózunk attól, hogy a lakókörnyezetünkben megjelenjenek. Arról nem is beszélve, hogy többféle betegséget terjeszthetnek. Most pedig tartani lehet attól, hogy a kertjeinket ellepik a patkányok, patkányinvázió jöhet.

Agárdy Csaba

Ha akarjuk, ha nem, patkányok bizony bármikor megjelenhetnek a portánkon – akár patkányinvázió is lehet –, és komoly károkat okozhatnak a termésekben, illetve a kertben is. A patkányok semmit nem kímélnek az udvaron, legyen szó akár a termésekről, zöldségekről, gyümölcsökről, egészen az elektromos vezetékek szétrágásáig. Emellett a szabadon hagyott állateledel is felkelti az érdeklődésüket, de lehetne még sorolni a rágcsálók kedvenceit tartalmazó listát. A rágcsálók mindenevők. Ráadásul a szemét- és komposzthalmok is aranybányát jelentenek a számukra. (Ez utóbbi információnak nem nagyon örülök, hiszen éppen az idén nyáron készítettünk egy komposztálót, és tudva azt, hogy a szomszéd telkén már láttak patkányt, mi is veszélyeztetté váltunk.) Vagyis, a patkányokat döntően mi magunk vonzzuk a kertbe. Az is kedvez nekik, ha sűrűn benőtt részeket találnak, hiszen itt könnyen felnevelhetik a kicsinyeiket is. 

patkányinvázió
Lehetséges, hogy kertekben patkányinvázió lesz
Fotó: agrarszektor.hu

Hogyan látja a szakember a patkány kérdést, mire számíthatunk ősszel?

Nagy számban jelentek meg a patkányok Magyarországon az ősz beáltával, valamint a nagy mennyiségű csapadék hatására, és habár csak rövid távon, de a patkányok megjelenésére hatással volt az árvíz is Magyarországon, a rágcsálók ugyanis meg lettek zavarva a fészkelési, illetve tartózkodási helyükön, ezért nagyobb számban mutatkoztak a felszínen - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a rágcsálók elszaporodásának a következő időszak nagyon fog kedvezni, ám a sok eső miatt már most gyakoribb az észlelésük a megszokottnál, főleg a magánházaknál, belvárosi közegben bukkannak fel. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, hogy mivel idén nem volt olyan hátráltató hatás, amely a patkányok számára negatív lenne, minden adott ahhoz, hogy intézkedések hiányában akadálytalanul szaporodjanak itthon.

Kovács Tamás azt is elárulta az agrarszektor.hu-nak, hogy az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy a magánszektorban több patkányészlelés van, azt azonban nem tudni, hogy ennek mi az oka. Számtalan oka lehet ugyanis annak, hogy bizonyos helyeken gyakrabban, máshol pedig ritkábban bukkanak fel a rágcsálók. Ilyen például a hulladékgazdálkodás, a városokban történő szervezett patkányirtás hatékonysága, az egyéni portákon a környezet kialakítása: van-e farakás, ami búvóhely lehet a patkányok számára, illetve találnak-e leszüretelt zöldséget, gyümölcsöt vagy ételmaradékot táplálékforrásnak.

A patkányok távol tartására a megelőzés a legjobb megoldás, illetve, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amellyel kizárhatjuk az állat bejutására az épületekbe. Fontos a rések lezárása, valamint gondoskodjunk arról, hogy a szellőzők és a nyílászárók ne legyenek indokolatlanul nyitva, mert ezzel szabad utat adunk a rágcsálóknak. A kertes házaknál a takarmányt, madáreleséget, fű és vetőmagokat helyezzük zárható tárolókba, a kertben időszakosan termő gyümölcsöt, zöldséget pedig megfelelő rendszerességgel gyűjtsük össze. Fontos, hogy amennyiben valaki komposztálót telepít a kertjébe, azt ne biológiai szemetesként használja, valamint időnként át is kell forgatni, ezzel segítve a komposztálódást és a patkányok távol tartását is – hangsúlyozta az ügyvezető.

Patkányinvázió a kertekben

A patkányok távoltartására van néhány „népi” módszer is. Elsőként: tartsunk macskát. A patkányok megriadnak, ha macskát látnak a portánkon. Ültessünk fokhagymát, biztos, hogy a rágcsálókat távol tartja. Ha nincs is arra lehetőségünk, hogy nagyobb területen termesszük, egy-egy cserépben érdemes elhelyezni az udvaron. De az is megoldás, ha felaprítunk egy egész hagymát és elhelyezünk belőle különböző pontokon a kertben. Ha akad néhány fura lyuk, abba is érdemes szórni, a patkányok ugyanis utálják a nyers hagyma csípős illatát. Az ammónia szagát szintén utálják a patkányok. Érdemes egy tálban összekeverni két csésze ammóniát, negyed csésze vizet és két teáskanál mosószert, ezt tegyük olyan helyre, ahol lehetséges, hogy megjelennek a rágcsálók. Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk patkánymentes legyen, akkor termesszünk olyan fűszernövényeket, mint a menta, a bazsalikom, a fokhagyma, az oregánó, a levendula vagy a kakukkfű, amelyek erős illatukkal elnyomják a szaglásukat.

De mi a helyzet Dunaújvárosban rágcsáló téren. Erre a kérdésre Horváth Istvántól, a Fedora Plusz Kft. tulajdonosától, egészségügyi gátmestertől kértünk választ, hiszen cége rágcsálóirtással is foglalkozik.

– A sok csapadék, és az árvíz miatt megteltek a csatornák, a patkányok menekülésre kényszerültek, és csak felfelé tudnak menekülni. Hogy gondok vannak, azt az is bizonyítja, hogy a közösképviselőktől több bejelentést is kaptunk, hogy patkány van a területükön. Egyébként a közös képviselőknek kötelező évente kétszer rágcsálóirtást kérniük. Az utóbbi időben Dunaújvárosban a belvárosból nem kaptunk jelzést arról, hogy patkányok lennének, a Kertvárosból viszont több észrevételt kaptunk, egyre több azon a részen a patkány.

Forrás: agrarszektor.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában