Kolozsvári Magyar Napok

2019.08.30. 11:30

Visszavágó a hűtőgyárban – Kolozsváron a „best of KMI”

Bár a kiállítási évad második szakasza még előttünk van, könnyen lehet, a 2019-es esztendőben Kolozsváron mutatta be idei „leg”-jelzőkkel illethető tárlatát a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, amelynek végre volt megfelelő tere és lehetősége arra, hogy egy átfogó kóstolót mutasson be a hazai színtéren egyedülállónak mondható gyűjteményéből.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko"

Mielőtt részleteznénk a kolozsvári vasúti pályaudvar szomszédságában található ex-hűtőgyári emlékeinket, érdemes felidézni a tavasz egyik fontos pillanatát. A Térfélcsere-program keretében áprilisban az egykori neves Ecsetgyár örökébe lépő Centrul de Interes Művészeti Központ – amely ma hat galériát fog egybe – kötelékébe tartozó művészek munkái voltak láthatóak Dunaújvárosban. Ekkor Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Andrei Ciurdarescu, Radu Comsa, Andrei Ispas, Irina Magurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Florin Stefan és Veres Szabolcs művein keresztül nyerhetünk bepillantást az intézmény falai között folyó alkotómunkába.

Kis Varsó Glóbusz című alkotása is helyet kapott a kiállításon
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Térfélcsere második félideje pedig augusztus 16-án nyitott Kolozsváron, a Kortárs több mint negyven művész munkáin keresztül ad számot eddigi gyűjtőmunkájáról (a tárlat kurátorai: Deák Nóra és Zsinka Gabriella), amelynek segítségével az érdeklődők rápillanthatnak a magyar kortárs képzőművészet utóbbi évtizedeire is.

Horváth Tibor – társadalmi üzenet kockákba csomagolva

Javallott vonattal érkezni Kolozsvárra a Budapest Keletiből. A zakatolás alig több mint hét óra, ha már ráuntunk a telefonunkra, plusz a magunkkal cipelt olvasnivalókra, akkor jó idő esetében, szép panorámás mozizást kínál a vasút, hiszen a sínpálya varázslatos tájakon kanyarog végig egészen az erdélyi medence fővárosáig. Ha délután négy és este hét között fut be menetrend szerinti járatunk, akkor a peronról ne a belváros, hanem a szemközti ipari és bevásárlózóna felé vegyük az irányt.

1995-ben készült Nemes Csaba Látkép című fotóinstallációja

A síneken átkocogva, szemközt meg is leljük az egykori hűtőgyárat, amelynek 2800 négyzetméterén üzemelnek a Centrul de Interes alkotó- és kiállítóterei. Itt látható egészen szeptember közepéig Kortárs gyűjteményes kiállítása, amely kiváló, emblematikus munkák tárházát kínálja meglepően töményen. Bevallhatjuk, ilyen szépen és tartalmasan terítve még nem láttuk – a gyűjtemény számos fontos alkotót, korszakot és művészeti ágat fog át, mégis pontos képet ad a Kortárs Művészeti Intézet küldetéséről és érdemeiről.

Otthon jó – Gerhes Gábor 1992-ben gyufásdobozokból készítette látványos installációját

A kiállító művészek: Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsvay Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula és Várnagy Tibor.

Végre ismét teret kaptak St Auby Tamás harangjai

Az impozáns névsor önmagáért beszél. A nyárutó még remek alkalmat nyújt egy kolozsvári kiruccanásra egybekötve a Térfélcsere második félidejével. Ha tehetik, ne hagyják ki.

Gerhes Gábor fotóival is találkozhat a tárlatlátogató
Képzőművészeti központként reaktiválták az egykori üzemet

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában