Könyvtári együttműködés

2024.06.27. 14:00

Az irodalom hídjai a testvérvárosok között

A József Attila Könyvtár és Dunaújváros lengyel testvérvárosának, a lesznói Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka könyvtárának együttműködése tavaly még kezdődött, amikor két dunaújvárosi könyvtáros részt vett testvérvárosunk új könyvtárának megnyitóján. Az idei évben egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően folytatódik a kooperáció.

Balla Tibor

Forrás: jakd.hu

Az irodalom hídjai: Grochowiak és József Attila örökségének kölcsönös felfedezése című projekt megvalósítása során a lengyel lakosok József Attila – Dunaújváros könyvtárának névadója – költészetével ismerkedhetnek meg, míg Leszno város könyvtárának névadója, Stanisław Grochowiak lengyel író, költő munkásságát Magyarországon tervezik népszerűsíteni.

Leszno könyvtári delegációja április 10-13. között látogatott el Dunaújvárosba. Április 11-én, a magyar költészet napján együtt ünnepelhettünk magyar és lengyel versekkel. Azon a napon a közös program alapjául szolgáló együttműködés részleteiről is szó esett: a lesznói Stanisław Grochowiak Könyvtár támogatást kapott a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettől. Az együttműködés folytatásaként, ezt viszonozva a József Attila Könyvtár delegációja június elején Lesznóba látogatott.

A látogatás a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet alapjaiból társfinanszírozott „Irodalom hídjai: Stanisław Grochowiak és József Attila hagyatékának kölcsönös felfedezése” projekt közös megvalósításához kapcsolódott. A vendéglátók színes programokkal várták dunaújvárosi kollégáikat, József Attiláról szóló kiállítással, koncerttel, megismerhették az új könyvtárat, Leszno és környékének nevezetességeit. Közösen részt vettek egy tudományos konferencián, amely bemutatta Stanislaw Grochowiak és József Attila életét, munkásságát és örökségét. A konferencián Tóth Éva intézményvezető "József Attila és Stanisław Grochowiak  – Párhuzamok és kereszteződések - Grochowiak művei, recepciója Magyarországon" című előadását hallhatták az érdeklődők. De ezzel még nincs vége a projektnek, folyamatban van a mindkét költő munkáját népszerűsítő kiadvány. Lengyel-magyar kétnyelvű kötetet ad ki az MBP Leszno Stanisław Grochowiak és József Attila válogatott verseivel. A két könyvtár hosszú távú együttműködést tervez, amelynek ezek voltak az első lépései.

A lengyelországi magyar nagykövet Kovács Orsolya Zsuzsanna is örömmel üdvözölte a közös munkát: „Teljes szívvel támogatom azt a projektet, amelynek célja a lengyel és a magyar emberek közötti kölcsönös kulturális megértés elmélyítése az irodalomon keresztül” – azonban hangsúlyozta és reményét fejezte ki, hogy folytatódik a nemzetek közötti kapcsolatok irodalom általi erősítése."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában