Sisi régi mobiltokja

2024.06.28. 11:30

Hiteles időutazást nyújtott a hallgatóságnak

Egy nagyon érdekes és különleges előadáson vehettünk részt Kisapostagon múlt héten pénteken. Kordásné Szász Melinda Erzsébet királyné, közismert nevén Sisi életéről tartott prezentációt. Sajnos az előadás a nyár legforróbb napjára és ballagásra esett, így maroknyi közönség élvezte csak az igazán színvonalas műsort.

Duol.hu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Kallai Felix

Az előadás különlegessége, hogy Melinda korabeli ruhában lépett fel, ami már önmagában is egy látványosság volt. Eredeti, replikált, vagy korabeli használati tárgyakat is magával hozott, ami egyedülálló és hiteles időutazást nyújtott a hallgatóságnak, ezáltal a közönség testközelből élhette át Sisi korának hangulatát és életstílusát. 

Fotó: Kallai Felix                                                   

A kiállított tárgyak között volt egy mobiltelefon-tok is, melyen egy Sisi portrét láthattunk. Melinda, mint nagy Sisi rajongó ilyen tokot használt telefonjához. 

Melinda úgy adta elő a vetítéssel egybekötött bemutatóját, mintha maga Sisi mondaná el a vele történteket. 

Az előadó mélyreható ismeretekkel rendelkezik Sisi életéről, történelmi kontextusáról és személyes vonatkozásairól. Ez lehetővé tette, hogy az előadás informatív és tanulságos legyen, bármely korosztály számára.

Fotó: Kallai Felix                                                   

A bemutatott tárgyak és az előadás dinamikája lehetőséget adott a közönség bevonására. A résztvevők kérdéseket tehettek fel, közelebbről megtekinthették a bemutatott tárgyakat, és így még mélyebb betekintést nyerhettek Sisi életébe.

Sisi vagy Sissi?

Fotó: Kállai Felix

Sisi egy S-el írta a nevét, amit L betűnek is lehetett olvasni, az Erzsébet név becézéseként (Lizi - Elizabet).

A "Sissi" írásmódot Ernst Marischka rendező kényszerből választotta. Erzsébet királyné örökösei nem járultak hozzá a Sisi név használatához, ezért a film készítői nem használhatták az eredeti egy S betűs formát. Így a rendezőnek kompromisszumot kellett kötnie, és a név "Sissi" formában került a film címébe.

Ez a változtatás, bár aprónak tűnik, nagy hatással volt a közvéleményre és a történelmi emlékezetre, hiszen a filmek népszerűsége miatt sokan máig "Sissi"-ként írják le Erzsébet királyné nevét.

De lássuk az élettörténetét, amely örömökben, szomorúságban és tragédiákban is bővelkedett.

Gyermekkora és ifjúsága

Sisi, teljes nevén Erzsébet Amália Eugénia, 1837. december 24-én, szentestén született Münchenben, Bajorországban. Édesapja, Miksa József, Wittelsbach hercege volt, édesanyja pedig Ludovika, Bajor Mária Terézia hercegnő. Gyermekkorát vidéki környezetben, Possenhofen kastélyában töltötte, ahol szabadon nőtt fel, távol a szigorú udvari élettől. Fiatalon ismerte meg Ferenc József császárt, aki eredetileg Sisi nővérét, Ilonát akarta feleségül venni, ám találkozásukkor azonnal beleszeretett Sisi-be.

Házassága Ferenc József császárral

Sisi 16 évesen ment feleségül Ferenc Józsefhez, 1854. április 24-én. A házasságuk eleinte boldog volt, ám hamarosan Sisi szembesült az udvari élet szigorú szabályaival és Ferenc József édesanyjának, Zsófia főhercegnének erős befolyásával. Ez sok feszültséget okozott a fiatal császárné életében.

Anyasága és családi élete

Sisi négy gyermek édesanyja volt: Zsófia, Gizella, Rudolf és Mária Valéria. Első két gyermekének nevelését teljesen Zsófia főhercegné vette át, ami mélyen bántotta Sisit. Harmadik gyermeke, Rudolf tragikus halála és elsőszülött lánya, Zsófia korai halála nagy megrázkódtatásokat okoztak neki.

Személyes érdeklődései és hobbijai

Sisi számos érdeklődési körrel rendelkezett. Szeretett lovagolni, gyakran utazott, és mélyen érdekelte a költészet. Írt verseket, melyekből idézett is az előadó. Sisi sok időt töltött irodalmi művek olvasásával. Nagy hatással volt rá a magyar kultúra, és a magyarok iránti szimpátiája közismert volt.

Politikai szerepe és hatása

Sisi nem csak az udvarban volt jelen, hanem jelentős politikai befolyással is bírt. Különösen a magyarokkal ápolt baráti kapcsolatai révén sikerült közreműködnie a kiegyezésben 1867-ben, mely során az Osztrák–Magyar Monarchia létrejött.

Fotó: Kállai Felix

Szépségápolási rituáléi és különleges diétája

Sisi híres volt szépségéről és rendkívüli figyelmet fordított megjelenésére. Napi több órát töltött hajápolással, a hajmosások egy egész napig tartottak. Különleges étrendet követett, amely főleg gyümölcsökből és tejtermékekből állt. Szépségének megőrzése érdekében szigorú diétát tartott és rendszeresen sportolt.

Utazásai és utazási szokásai

Sisi gyakran utazott, hogy elmeneküljön az udvari élet szigorú keretei elől. Kedvelt úti céljai közé tartozott Magyarország, Korfu, Madeira és a Bécsi-erdő. Utazásai során gyakran kereste a nyugalmat és az elvonulást.

Fotó: Kállai Felix

Divatja és ruházata

Sisi divatikonként is ismert volt. Korabeli ruhái rendkívül elegánsak és egyediek voltak. Az előadáson bemutatott korabeli ruha hűen tükrözte Sisi divat iránti elkötelezettségét, amely a viktoriánus kor legkifinomultabb ízlését képviselte.

Férjével való kapcsolata és a bécsi udvar ellenségeskedései

Sisi és Ferenc József házassága idővel kihűlt. Sisi nehezen viselte a császári udvar formalitásait és anyósa, Zsófia főhercegné állandó beavatkozását. Ez a feszültség sokszor konfliktusokhoz vezetett.

Gyermekei halála és a rá gyakorolt hatásuk

Sisi elsőszülött lánya, Zsófia, mindössze kétévesen meghalt, ami mélyen megrendítette. Később fia, Rudolf trónörökös, 1889-ben öngyilkosságot követett el Mayerlingben, ami újabb tragédiát jelentett Sisi számára és jelentősen befolyásolta életének hátralévő részét.

Életének tragikus vége

Sisi életét 1898. szeptember 10-én egy olasz anarchista, Luigi Lucheni oltotta ki Genfben. Halála megrázta a világot és a monarchiát, tragikus végét jelentette egy rendkívüli életútnak.

Kulturális érték

Sisi életének bemutatása nemcsak történelmi, hanem kulturális szempontból is jelentős volt. 

Az előadás hozzájárult a hallgatóság történelmi ismereteinek bővítéséhez, valamint a 19. századi osztrák-magyar monarchia kultúrájának megértéséhez. Összefoglalva, az előadás mind információban, mind élményben gazdag volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában