Könyvajánló

2024.08.17. 17:00

Hogyan éljünk száz évig?

Bő két hét van már csak hátra a nyárból, ám a szabadságolások fő időszaka az augusztus, most ráadásul itt a hosszú, augusztus huszadikai hétvégé. A pihenés napjai alatt sokan előveszik azokat a könyveket, amelyeket gyűjtögette, az elmúlt hónapok alatt, hogy: "Ezt majd kiolvasom, amikor lesz rá időm!" A bakancslistás könyveik mellé javasoljuk, hogy válasszanak olyan köteteket is, amelyeket a dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársai ajánlanak. Ezúttal Fábián Péter ajánlja Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza: a természet titkai, avagy hogyan éljünk száz évig című regényét.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Shutterstock

„Ez a könyv erről szól: hogy miként haljunk meg minél később, de fiatalon. Arról, hogy mit mond a tudomány arról, hogyan élhetünk egészségesen a lehető leghosszabb ideig. Ígérem, semmiféle mirigyet nem kell felvarrni a combod belső oldalára, és nem kell emberevő hüllőkkel fürödnöd. Ugyanakkor komoly utazás vár rád.”

Forrás: József Attila Könyvtár

Az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja az öregedés kérdése. Míg régen az emberek kuruzslók és sarlatánok segítségével szerették volna elérni az örök fiatalságot, napjainkban már tudományos vizsgálatok folynak a témában. Ezeket a kutatások a kezdetektől foglalja össze könyvében a fiatal dán biológus, Nicklas Brendborg.

Öregedésgátlással foglakozó műve három részre osztható: Az elsőben a természet csodáit ismerhetjük meg: az 500 évig is élő grönlandi cápát, a rákkal szemben ellenálló csupasz turkálót vagy a címadó pöttömnyi medúzát, amely képes „visszafelé” öregedni.

A második részben a szerző a tudományos kutatások eredményeit veszi górcső alá: többek között megtudhatjuk, mik azok a zombisejtek, miért nőnek az izmaink edzés hatására és, hogy kik azok a Laron-szindrómások, akik majdnem teljesen immunisok a rákra, a szív- és érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre, sőt, még a pattanásokkal szemben is ellenállóak.

Az utolsó szakasz pedig tanácsokkal szolgál életünk meghosszabbításához: megtudhatjuk, miért jó a kalóriakorlátozás vagy a böjtölés; mik a ketodiéta előnyei és, hogy milyen mozgásformák a leghasznosabbak keringésünk szempontjából.

Természetesen a könyv elolvasásával nem érhetjük el a halhatatlanságot, de ha megfogadjuk a szerző tanácsait, meghosszabbíthatjuk életünket.

„Alapvetően társas lények vagyunk, és szükségünk van egymásra. A hasznosság érzése és a másokkal szemben vállat kötelezettségeink, az, hogy szeretteink számíthatnak ránk, és megosztjuk velük életünket, valójában az egyik legjobb öregedésgátló trükk, ami csak létezik.”

Nicklas Brendborg dán biológus, aki jelenleg PhD-ját írja a Koppenhágai Egyetemen. Jelen könyvét még mesterszakos hallgatóként 2021-ben adta ki, s azonnal a bestseller listákra került hazájában.

az ajánlást készítette: Fábián Péter

Forrás: https://www.jakd.hu/konyvajanlo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában