Neogótikus ékkő Ercsiben

2024.09.12. 07:00

Kilencvenéves a cukorgyári Szent Erzsébet kápolna

Szeptember végén különleges évfordulóhoz érkezik Ercsi városának egyik meghatározó műemléke: a cukorgyári Szent Erzsébet kápolna fennállásának 90. évfordulóját ünnepli.

Török Tímea

90 éves a cukorgyári Szent Erzsébet kápolna Ercsiben Fotó: Facebook

Az impozáns neogótikus épület 1934-ben épült a Cukorgyár Rt. támogatásával, Körbel Henrik igazgatósága idején, a darufalvai Patzenhofer család nagylelkű anyagi hozzájárulásával, és Gulácsi Béla építész vezetésével.

Az impozáns neogótikus épület 1934-ben épült a Cukorgyár Rt. támogatásával Fotó: NF

A kápolna különleges építészeti elemei közé tartozik a Zsolnay-gyárban készült cifra majolika tetőcserép, valamint a budapesti Róth Miksa műhelyében megalkotott, magyar szenteket ábrázoló színes ólomüveg ablakok. Az épület fehér vakolattal borított külsője és márványból készült belső oltára szinte vonzza a szemet. A kápolnát 1934. szeptember 29-én Shvoy Lajos megyéspüspök szentelte fel a cukorgyári lakótelep északi szélén.

A kápolna különleges építészeti elemei közé tartozik a budapesti Róth Miksa műhelyében megalkotott, magyar szenteket ábrázoló színes ólomüveg ablakok, és a márványból készült belső oltár  szinte vonzza a szemet. Fotó: Facebook

Az elmúlt kilenc évtized során a kápolna nemcsak az ercsi hívek lelki életének fontos központja maradt, de műemléki értéke is jelentős. A közelmúltban elvégzett felújítási munkálatok révén a kápolna újra régi pompájában tündökölhet. A felújításra az Ercsi Plébánia 15 millió forintos támogatást nyert el a „Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások program 2021” keretében. A Zsolnay-tetőcserepek pótlása, a homlokzat tisztítása és a villamoshálózat modernizálása mellett a belső tér is megújult.

Az épület felújításának munkálatai szakértők bevonásával zajlottak. Az örökségvédelem felügyelete alatt készült értékleltár a kápolna művészeti és történeti jelentőségét is alátámasztotta. Az újonnan elkészült Zsolnay-cserepeket a gyárban egyedileg gyártották le, gondosan pótolva a hiányzó vagy sérült elemeket. A felújítás során az eredeti szépségét visszanyerő homlokzat és a villamoshálózat korszerűsítése is megtörtént, biztosítva, hogy a kápolna további évtizedekig szolgálja a helyi közösséget.

Idén a kápolna 90. születésnapját ünnepelik szeptember végén Fotó: Facebook

A felújítás lezárását követően, november 20-án, ünnepi szentmise keretében adtak hálát a megújult kápolnáért. A szentmisét Szeleczky Csaba, Ercsi plébánosa mutatta be. Az oltárt Szent Erzsébetnek ajánlott rózsák díszítették, felidézve azt a legendát, amely szerint Erzsébet kenyereit Isten rózsákká változtatta, amikor jótékonykodását megkérdőjelezték.

Árpádházi Szent Erzsébet, a kápolna névadója, a középkor egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje. A magyar királyi család sarjaként született, ám életét a szegények és a betegek gondozásának szentelte. Férje halála után önként vállalta a lemondást, és fonásból tartotta fenn magát, gyermekeit pedig ékszerei eladásából neveltette fel. Szent Erzsébet élete a szolgáló szeretet mintaképe, és a feleségek, fiatal anyák, valamint a ferences harmadrend védőszentjévé vált.

A felújított kápolna ma is méltó emléket állít Szent Erzsébet életének és örökségének. Az ercsiek méltón ünneplik majd szeptember végén az évfordulót. Az újra megnyitott templom nemcsak a hívek számára biztosít helyet az imára, hanem kulturális és építészeti értéke révén továbbra is meghatározó része Ercsi városának. A kápolna ünnepi szentmiséjén a hívek boldogan tekinthettek fel újra a Róth Miksa által készített, gyönyörű üvegablakokra, amelyek magyar szentek alakjait ábrázolják, köztük magát Szent Erzsébetet is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában