Az év fája szavazás

2024.09.11. 14:00

Szavazni kell, még megnyerheti a versenyt a Cimborafa!

Még megnyerheti a dunaújvárosi Cimborafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett az Év fája versenyt, ugyanis jelenleg a harmadik helyen állnak. A szakmai zsűri 9 fát juttatott az Év fája verseny döntőjébe. Az Év fáját a közönség választja meg online szavazás útján, amely szeptember 30-án éjfélkor zárul. Szavazásra fel!

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A Cimbora fát éppen 20 évvel ezelőtt ültették. Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, a Cimboraklub vezetője arra gondolt, amikor egyéves lett a klub, hogy milyen remek lenne, ha az évfordulóra ültetnének egy fát, aminek a munkálataiban összedolgoznak, lelkesíti őket, hogy ők nevelik és nem utolsó sorban a környezetet is védik. Megkeresték a város legjobb szakemberét, Éberhardt Béla erdészt, aki az önkormányzat akkori zöldfelületi munkatársával, Szendrődi Tiborral megbeszélte, hogy a Cimborafa legyen egy ezüst hárs (Tilia tomentosa, Tilia argentea), ami  a Kárpát-medencében is honos, magas termetű, szabályos alakú fafajta. Amikor a könyvtár mellé került, akkor már hároméves csemete volt. Nyitrai Mihály megfaragta mellé a kopjafát, a Baracsi úti Arborétumból pedig farönköket kaptak ülőkének.

Fotó: Laczkó Izabella

Mára már a gondos apró kezeknek köszönhetően terebélyesre nőtt, rendszeresen zenélnek, mesélnek alatta a Cimborák, immár 5. alkalommal rendezték meg az indián nyárban a zenélés a fa alatt eseményét.
Ez a faültetés nem volt egyedi eset, amikor öt éves volt a Cimbora Klub, akkor azok az az öt iskola, ahonnan a legtöbb cimbora csatlakozott hozzájuk, kapott egy-egy fát, amit ott ültettek el. 
Idén aztán Éberhardt Bélával összebeszéltek és Szmodics László közreműködésével benevezték az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyére. Nem is akármilyen eredménnyel, ugyanis bekerült a döntőbe. Az alapítvány munkatársai a döntősöknek tartottak egy online képzést, megmutatva az ebben rejlő lehetőségeket, többek közt azt is, hogy a korábbi győztesek milyen kisfilmet készítettek. Nosza, itt is nekiálltak a filmkészítésnek, természetesen egy egykori cimborával, Rostási Ádámmal, így már a Cimbora fának is van saját filmje.
A szavazás szeptember 30-án zárul és most, három héttel előtte már a harmadik helyen áll a dunaújvárosi fa., de a cél az első helyezés lenne, ami nem elérhetetlen, főleg annak tükrében, hogy a jelenlegi első helyezett egy Bodrogközi, 900 lakosú kis település, mégpedig 1900 szavazattal. Dunaújváros lélekszáma megközelíti a 47 ezret, a szavazatok száma mégis csak 870-nél tart. Nagyon könnyű lenne a dobogó tetejére kerülni egy kis összefogással. Marcsi néni már mindenkit igyekezett szavazásra bírni, akit csak ismer, de ennél többre lenne szükség.
Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. 2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.
Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén is július 1-én indul és szeptember 30-án éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.hu/dontosfak oldalon található, és ott van lehetőség a szavazatok leadására is. Nagyon fontos, hogy a Cimbora fa története alatt az adatvédelmi tájékoztató jelölőnégyzetét bejelölve kell az "Ez a történet legyen a nyertes! szövegre kattintani az e-mail cím beírása után, majd az e-mail fiókba érkező érvényesítő linkre kattintva válik csak érvényessé a szavazat. Erre mindenképpen figyelni kell, hogy a dunaújvárosi Cimborák fája győztes lehessen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában